Automobili

Utorak, 18.11.2014.

14:28

Toyota na vodonik koštaće 57.000 dolara

Posle dobrih prodajnih rezultata Priusa i drugih modela sa hibridnim pogonom, Toyota će pokušati da ponovi uspeh sa vozilom koje kao gorivo koristi vodonik. Prvi takav model, Toyota Mirai, predstavljen je u Tokiju, a kompanija je saopštila cene za američko tržište, gde će ovaj automobil početi da se prodaje polovinom 2015.

Izvor: B92

Default images

Toyota smatra da su vozila koja za pogon koriste vodonične gorivne ćelije budućnost auto-industrije, pa prirodno želi da bude jedan od pionira u razvoju ove tehnologije.

Priliku da postanu vlasnici automobila sa novom vrstom pogonskog sistema, koji umesto štetnih gasova u atmosferu emituje samo vodenu paru, među prvima u u Americi imaće žitelji Kalifornije.
Ova savezna država tradicionalno je naklonjena vozilima sa nultom emisijom. Osim toga, Kalifornija ima jak ekonomski potencijal, što je takođe značajno kada se ima u vidu da će maloprodajna cena modela Mirai iznositi 57.500 dolara (oko 46.000 evra).

U stvarnosti, kupce u ovom delu SAD automobil na vodonik koštaće i do 13.000 dolara manje, zahvaljujući državnim subvencijama, pa će konačna cena biti oko 44.500 dolara.
Toyota je saopštila da će potencijalnim kupcima ponuditi i neku vrstu lizinga u okviru kojeg će klijenti za automobil mesečno morati da plaćaju 499 dolara.

U ovaj ugovor uključene su i brojne pogodnosti, kao što je pomoć na putu 24 sata, 7 dana u nedelji, garancija u trajanju od osam godina ili 160.000 pređenih km, tri godine besplatnog održavanja i besplatne dopune goriva.

Pogledajte promotivni video za model Mirai:



Toyota Mirai sa jednim punjenjem rezervoara može da pređe do 480 km, a dopuna goriva traje manje od 5 minuta.

Snaga pogonskog sistema iznosi 114 kw, a za ubrzanje od 0 do 96 km/h (0-60 milja na sat) automobilu je potrebno 9 sekundi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

21 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: