13. novembar  2014. 12.45  →  17.17 | Izvor: Beta

Pajtić i Pastor razgovarali sa Devenportom

NOVI SAD -

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor i šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport razgovarali su danas u Novom Sadu o najnovijm političkim dešavanjima u Srbiji i Vojvodini, kao i o narednim koracima u funkcionisanju pokrajinske administracije.

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić izjavio je danas da saradnja republickce i vojvođanske vlade predstavlja "elementarnu odgovornost" prema građanima.

Pajtić je u razgovoru sa šefom Delegacije EU u Srbiji Majklom Devenportom podsetio da je Pokrajinska vlada pozvala Vladu Srbije da održe zajedničku sednicu, na kojoj bi se dogovorili o rešavanju izazova koji stoje pred njima, preneo je Biro za informisanje Pokrajinske vlade.

"Rešavanje važnih ekonomskih i socijalnih pitanja, na način koji je u duhu evropskih demokratskih tekovina, najvažniji je zadatak svih nas", naveo je Pajtić.

Kako se navodi, on i Devenport su razgovarali i o aktuelnoj situaciji u Vojvodini, nakon rekonstrukcije Pokrajinske vlade, kao i o stvaranju uslova za privlačenje stranih investicija.

Sagovornici su konstatovali da je odlična komunikacija koju predsednik Pokrajinske vlade ostvaruje sa evropskim institucijama nedvosmislena potvrda opredeljenosti Srbije i Vojvodine za evropske integracije.

Pajtić je istakao da Evropska unija od 2000. godine značajno podržava reforme u Srbiji i zahvalio što je na taj način uloženo skoro 1,2 milijarde evra u Srbiju.

Sa Devenportom je danas razgovarao i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, koji se takođe založio za saradnju pokrajinske i republičke administracije.

Pastor je rekao da i nakon rekonstruisanja Pokrajinske vlade ne vidi drugi izlaz iz trenutnih problema, osim otvorenog dijaloga i širokog diskursa svih političkih aktera u vezi sa aktima koje je neophodno doneti kako bi Pokrajina nesmetano funkcionisala.

"U narednih godinu i po, koliko je ostalo do kraja ovog mandata, trebalo bi da se reše pitanja finansiranja pokrajine, nadležnosti i započne široki diskurs u vezi sa pitanjem promene Ustava i ustavnog položaja Vojvodine", kazao je Pastor.

Dodao je da je njegova ideja da se oformi tim stručnjaka, kao što je to bio slučaj kada je donet Statut Vojvodine, koji će napraviti značajne korake za donošenje tih akata.

"Ta potreba je potpuno realistična", istakao je Pastor i ocenio da se sukobljavanjem pokrajinske i republičke administracije ne može napraviti nikakav iskorak.

"Najbolje bi bilo da se dogovorimo oko ključnih stvari, dinamike realizacije, pa tek onda razgovaramo o izborima, jer destabilizacija političkih prilika u Pokrajini ne ide u prilog rešavanju značajnih pitanja", ocenio je Pastor.

Tagovi
Broj komentara: 2

ElChe  13. 11. 2014. | 15:10
Malo ribanja i podsecanja na prioritete kao i uvek kod Majkla ili Kirbija.
Mare  13. 11. 2014. | 23:34
Koliko zapad utiče na naš zivot! Ovo je sad ova prica: Zasto se svadjate vas dvoica? Pustili smo Šešelja da razbije Vučka, MMF nije potpisao nista sa drzavom, sto znači drzava je bankrot!! To što su vam radikali dali podrsku u parlamentu je cist šoping!! Ajd mirite se, sad će narod oterati Vučka jel uzima od naroda mnogo ocigledno (ne kao vi, preko Razvojne tajno itd) !!! Dve najgore stvari: Smanjenje penzija koje su ustavom zagarantovane (sa platama moze da radi sta hoće jer je drzava poslodavac) i povećanje registracije za 45% (ovo poskupljenje je vrh vrhova) !!! Ima jos dosta toga, znate vi bolje od mene!! Elem, KOGA DOVESTI UMESTO OVIH? Ajmo anketa 1.koga za presednika 2.koga za premijera 3.koga za selektora naših fudbalera :-)