Poseta značajna uprkos provokaciji Rame, podrška za sprovođenje reformi

Tanjug

11. 11. 2014. u 13:05

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić informisao je danas ambasadore zemalja Kvinte i ambasadora EU o poseti predsednika Vlade Albanije Edija Rame i posebno ukazao na provokaciju albanskog premijera

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić informisao je danas ambasadore zemalja Kvinte i ambasadora EU o poseti predsednika Vlade Albanije Edija Rame i posebno ukazao na provokaciju albanskog premijera tokom jučerašnjeg obraćanja medijima istakavši da je Srbija reagovala odlučno i istovremeno veoma uzdržano, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Svi ambasadori zaključili su da je, uprkos provokaciji Edija Rame, poseta bila istorijska i značajna za saradnju i stabilnost u regionu, saopštila je vladina.

Vučić i prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastali su se sa ambasadorima Kvinte (Velike Britanije Denisom Kifom, Republike Italije Đuzepeom Mancom, Savezne Republike Nemačke Hajncom Vilhelmom, Sjedinjenih Američkih Država Majklom Kirbijem, Republike Francuske Kristinom Moro), kao i ambasadorom Evropske unije Majklom Devenportom.

Tokom susreta premijer Vučić upoznao je ambasadore sa aktuelnim političkim i ekonomskim dešavanjima u Srbiji, kao i o ekonomskim reformama, stranim ulaganjima i razgovorima naše delegacije sa predstavnicima MMF-a.

Predsednik srpske Vlade zahvalio je ambasadorima na pomoći koju pružaju u privlačenju stranih investitora u Srbiju i ponovio da će im ovde biti obezbeđeno najpovoljnije poslovno okruženje u regionu.

Ambasadori Kvinte i EU dali su punu podršku Vladi Srbije u sprovođenju reformskih mera, pozitivno ocenjujući dosadašnji tok razgovora sa MMF-om.


Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas da je Srbija u razgovorima sa predsednikom albanske vlade pokazala istinsko gostoprimstvo i da je na unapred pripremljeni scenario reagovala uzdržano, ponosno i primereno.

Vučić je istakao da je politika Vlade Srbije da se razgovara i da se rešavaju problemi, i da to vidi kao politiku budućnosti.

On je odbacio kritike da je trebalo drugačije reagovati na Raminu provokaciju:

"Ako neko misli da bi ozbiljna politika bila da sam juče uzeo motku ili udario Ramu, mislim da to nije ozbiljna politika, a ti koji mi drže predavanja da je tako nešto trebalo da uradim i koji kažu da bi tako nešto uradili, bili bi manji od makovog zrna", uveren je premijer.

"Želim da vidim šta oni misle, imaju li šta da zamere Srbiji, da li nismo pokazali gostoprimstvo, da li smo pokazali loše gostoprimstvo, da li smo ih nekom rečju uvredili, da li smo neku ružnu ili tešku reč izrekli, koju naši gosti nisu očekivali ili smo samo štitili svoj integritet, ponos i suverenitet otadžbine", rekao je Vučić.

On je podsetio da će Edi Rama doći u Beograd i na kinesko-regionalni samit u decembru i da i tada neko treba da mu kaže "dobar dan", te još jednom naglasio da je politika Vlade Srbije odgovorna, ozbiljna i politika razgovora.

Govoreći o poseti albanskog premijera Preševu, Vučiće je rekao da sve što se u ponedeljak dogodilo i sve što će se eventuano dogoditi danas, ponajmanje govori o Srbiji.

"Govoriće mnogo o njima, možda i o još nekome, a o nama niko ne može da izgovori lošu, tešku ili neprijatnu reč", smatra predsednik vlade.

On je istakao da je poznato da Rama misli da je Kosovo nezavisno, ali da to nije bila tema jučerašnjih razgovora i da je, ukoliko je neko trebalo da pokrene tu temu, to trebalo da učine domaćini.

"Albanija nema nikakve veze sa Kosovom, ili su još jedanput hteli da nam pokažu da priče o velikoj Albaniji nisu samo naš košmar, već i nečiji snovi, siguran sam pusti snovi", rekao je Vučić i istakao da ni juče premijer Rama nije imao odgovor, kakve veze ima Albanija sa Kosovom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (80)

Spiridon S.

11.11.2014. 13:19

A dobro Vucicu uredu, ali ne razumem zasto opet u decembru?? Da nam ponovi ovo sto je rekao u novembru.?Dosta vise mazohizma.Gostoprimstvo je za dobronamerne i civilizovane,a ne za neprijatelje koji na svakom koraku pokazuju neprijateljstvo i bezobrazluk..Ne preteruj Vucicu.

Вељики Трновац

11.11.2014. 13:25

Зашто тек у децембру? Рама је наш радо виђен гост! Свуда у Србији, од Београда до Прешева! Живели добросуседски односи и пријатељство са Албанијом, са Репубљиком и са Дољином!

Kraljevic Marko

11.11.2014. 13:33

UZALUD se trudi premijer,ne ceni to sto pokusava ni brisel ni wasington mogu samo da mu se smeju sto hoce na kulturan nacin i tacka.

MikojaN

11.11.2014. 13:34

Ako je Rama mislio da ce nesto da postigne onom jeftinom provokacijom i nekoga da ponizi,prevario se,sva sreca Vucic je odreagovao kako treba da odreaguje i pokazao mu da ne moze bas takve izjave da daje a niko da mu ne odgovori.

Miljan Beograd

11.11.2014. 13:39

Srbin sam ali ga je Rama ponizio u sred Beograda (kao i sve nas) i pokazao mu kako se bori za svoj narod.

Утеривач

11.11.2014. 13:44

"Србија реаговала одмерено..."??? А ова индивидуа ћепоново доћи у Србију? Господо немојмо да се лажемо! Понижени смо и уцењени до бесмисла! Па нисмо веверице да не видимо оно што и врапци виде! Запад вуче Србију по муљу понижава је и иза леђа јој се смеје! Нема краја ни уценама ни понижењима ! Ако не успемо једним озбиљним државним захватом да поново изградимо разорену индустрију немамо будућност, ни као држва ни као нација! Бескрупулозну транзициону елиту нијебрига за државу већ само за џеп

bojana

11.11.2014. 13:48

nisu mi baš dragi ni politika ni politačari, ni stranci ni naši..mislim da politika nema i nije nikad imala veze sa gradjanima ili narodom, svejedno..uvek sam mislila "jednom radikal uvek radikal", ali..vučić me je iznenadio..možda je ovo njegova reakcija "za domaću upotrebu", možda je ovo doživeo kao ličnu uvredu, povredu svoje sujete, pa je tako reagovao, ali moram da priznam da sam se osećala dobro.

kiza

11.11.2014. 13:50

I tom prilikom ga treba podsetiti da u Albaniji živi 100000 Srba koji nemogu čak ni svoja prava imena da koriste.

Predrag

11.11.2014. 13:54

A sta ce ona nama uopste vise da dolazi? koj ce ona nama djavo...da nece da rustura narkotike po Srbiji??

Rama će ponovo doći u Beograd u decembru

11.11.2014. 13:56

Hoces jos jednu turu? Ovo ti nije bilo dovoljno?

Nikola

11.11.2014. 14:07

Vucic je od Srbije napravio banana republiku sa kojom moze svako da se sprda kako pozeli. Covek jednostavno ne razume kakve posledice njegova pogresna politika izaziva kod neprijatelja.

Besposlen

11.11.2014. 14:13

Ne znam koliko je pametno biti odmeren prema nekome ko te provocira uzastopno nekoliko puta na naj gori mogući način! Isto tako me zanima šta je to toliko bitno pa da se mora ponižavati pred tim albancima, za šta i zbog čega su nam oni bitni? I zašto neko ne pokrene pitanje Srba u albaniji koji nemaju nikakva prava, veća prava ima albanski izlog u Srbiji, nego Srbin u albaniji. U nomalnu zemlju ne bi ni bio pozvan premijer zemlje koja je Srbima ukinula pravo da imaju Srbska imena i prezimena!

Прле

11.11.2014. 14:18

значи као оно кад је Тачију све скресао у брк па после све лепо потписао. Показали су да је Србија "роба с рупу" па се ето и мали Рама мало осилио.

Srbin 100%

11.11.2014. 14:21

Ovde se radilo o unapred pripremljenom scenariju,i mogu da kazem da smo mi vise nego korektno,ali i konkretno odgovorili na provokaciju Albanskog premijera,i jasno pokazali svima da necemo trpeti ponizavanja i degradiranja

Nikola

11.11.2014. 14:38

@Srbin 100% - Sta smo to 'mi' uradili konkretno? Kad se vec pokusavate da krijete iza 'mi'. Vucic nije uradio nista, rekao jeste ali to su prazne reci ako se nista i ne uradi. Jeli gostu pokazo vrata napolje ili sprecio dalje provokacije u Presevu? Vucic ne razume da ovo sto oni rade je pozivanje Albancima u Srbiji na gradansku neposlusnost a onda ubrzo i na ustanak prtov Srbije. I Vucic je to sprecio? Nije. On je dopustio to i bice 100% odgovoran za sve posledice ovakve katastrofalne politike.

Dalibor

11.11.2014. 14:25

Na koje niske grane smo spali?! Juce dosao neprijatelj, ponizava nas u nasoj prestonici, a mi kazemo kako je nas odgovor na to nova dobrodoslica za samo mesec dana. Inace, albanskih visokih zvanicnika nije bilo u Srbiji duze od pola veka, a sada, nakon sto nam otese komad najdragocenije zemlje, mi im lizemo cipele i pocinjemo da ih zovemo svakih mesec dana u goste. Sto je mnogo, mnogo je...

Arhimed

11.11.2014. 14:29

Ljudi bre sta je s vama, pa dosta smo ratovali majku mu... Slazem se sa Vucicem u potpunosti, samo razgovorom, kulturno i disciplinovano mozemo doci do nekog mira! Mislite malo i na one ljude na Kosovu, nemojte sedeti u stanu u krugu dvojke i pametovati mnogo! Pomislite samo sta bi bilo, kojih nemira dole na Kosovu da se juce desio neki problem! Dosta egoizma i pametovanja, Vucicu uzmi stvar u svoje ruke i cao!

Marence

11.11.2014. 14:30

Apsolutno nikakva druga reakcija nije bila prikladnija u datom momentu.Sada ne moze niko da nam zameri da smo se ponasali negostoprimljivo i to valja iskoristiti na pravi nacin u diplomatskim krugovima.

Uozbili se covece

11.11.2014. 14:44

Vucic bi mozda trebao da procita sta znaci ponos i ponizenje u recniku. Posto, ocigledno te pojmove ne razume - sto je tipicna boljka na ovim prostorima. Ono sto je tragicno, je to sto on ponizava i mene pozivajuci direktnog neprijatelja ove zemlje - koji nam se smeje u lice i radi na odcepljenju i drugih delova Srbije (pored onih okupiranih) - i to ponovo... nije mu dosta jednom, lice u lice. Idi covece privatno na kaficu u Aljbaniju, ako ti je do druzenja, nemoj nas ovde vishe da ponizavas.

Ninko Lukovic

11.11.2014. 14:48

Srbija je pokazala da je daleko ispred svih suseda po pitanju ozbiljnosti i stabilnosti u regionu a premijer dokazao da je bio na visini zadatka.

Gojko

11.11.2014. 14:53

Da je kojim sluchajem na Vuchichevom mestu bio Sheshelj,Rama bi se vech u hodniku sapleo na koru od banane i ni majka ga ne ni poznala.

normalan srbin

11.11.2014. 15:03

Znaci nakon sto nas Siptar ponizi treba da zovemo ambasadore kvinte da pitamo da li smo mI to nesto pogresili, da nas pouce gresne sta to jos treba da radimo da siptar bude zadovoljan, koliko jos da se jos ponizimo. Pa rekao Vam je Ram-ush priznajte Kosovo pa ce velika Albanija, ekonomska I vojna supersila biti zadovoljna I dace nam svoju pomoc I podrsku. Sramota! U drugoj normalnoj drzavi takvog gosta bi odmah ispratili preko granice, sa sve katranom I perjem.

Nikonikad

11.11.2014. 15:35

Daleko smo mi ispred njih, tu nema priče. Samo tada kada dođe Vučić treba da ga izbombarduje sa par rečenica, da ne zna šta ga je snašlo, pa da razmisli sledeći put šta treba da kaže i koga želi da ponizi.

Janko

11.11.2014. 15:45

Premijer Aleksandar Vučić sa stavom odmerenog, hrabrog i iskusnog državnika, jasno je stavio do znanja da se sa Srbijom ne može kockati. Kosovo i Metohija je sastavni deo Srbije, i nikada neće priznati nezavisnost.

dragana

11.11.2014. 15:45

Rama bez blama!Cega se pametan stidi budala se ponosi.Vucicu svaka cast na dostojanstvu.

Lidija Bojic

11.11.2014. 15:53

Kakav jadan pokusaj provokacije od strane albanskog premijera al za svaku pohvalu za odmerenu reakciju naseg premijera koji nije poklekao kao sto bi neki njegovi prethodnici.

Ratko,Banjaluka-SRS

11.11.2014. 16:01

Vucicu sta si odreagovao?nista covece on te vredja u tvojoj kuci,a ti sad kazes da ce opet doci u decembru.Saberi se malo covece,znas ti uopste sta radis?vise stetis ovoj napacenoj Srbiji nego sto dobro cinis.O kakvom ti Kosovu pricas?Kosovo je izgubljeno,a kako natalitet opada u Srbiji a siptara sve vise i vise bojim se da ti ne dodju do Beograda.Radi nesto za familije da se vise dece Radja daj veci deciji dodatak.

misa 123

11.11.2014. 16:14

Vučić je veliki diplomata uspeo je da ostane dostojanstven na njihove podmukle provokacije, i dobro je reagovao.

Rakidzic

11.11.2014. 16:22

Veoma odmerena i primerena reakcija na provokativne izjave Rame premijer je pokazao da je dostojan svoje funkciuje i da je ozbiljan drzavnik!

Sljivo

11.11.2014. 16:25

Vucic je reagovo na pravi nacin i bez ishitrenih poteza bez obzira na scenario koji je unapred bio pripremljen!

Nenad

11.11.2014. 16:27

Reakcija Vučića je bila taman primerena kako je i trebalo. Nije reagovao impulsivno i nekulturno već odsečno a u isto vreme kulturno i gospodski!

Papovka

11.11.2014. 16:40

Evropa pre svega treba da osudi ponasanje i provokaciju Rame koji nije dosao sa dobrim namerama u Srbiju vec da destabilizuje i ovako tesku situaciju!

Milos

11.11.2014. 16:48

Premijer je odlicno reagovao I odmah uzvaratio ali za razliku od svog kolege ako se Rama uopste moze tako nazvati Vucic je to uradio koapravi diplomata ali I covek koji iskreno voli svoju zemlju I svoj narod. Cak I oni koji su mu politicki protivnici sada mu odaju priznanje da je bio odlican

Velebicanin

11.11.2014. 17:07

Rama je apsolutno faktor nestabilnosti na balkanu dok se Vucic pokazao sasvim suprotno tj neko ko zeli da dodje do kompromisa!

VRTLOG

11.11.2014. 17:16

Vucic je se odlicno poneo u ovoj situaciji i definitivno cela Srbija je podrzala njegov govor i sve sto on radi.

Sergio

11.11.2014. 18:56

Na Raminu provokaciju, Vučić je odmah odgovorio, ali argumentima i nacivilizovan način, baš onako kako i priliči jednom premijeru, koji štiti interese svoje zemlje i njenih građana.

Brankica

11.11.2014. 19:20

Vučić je reagovao kao pravi državnik i pokazao svoju državničku veličinu.

Lav

11.11.2014. 20:08

Sve što kažeš i uradiš govori samo o tebi a ne o onom drugom, prema tome, mi smo ovde predstavljeni kulturno i ponosno a druga strana kao veoma necivilizovana, otresita i nekulturna.

Сам

11.11.2014. 20:40

Без обзира на провокације албанског премијера Србија је показала гостопримство и спремност на разговоре о унапређењу односа у региону.

Mary

11.11.2014. 20:46

Bilo je potrebno upoznati strane ambasadore sa onim sta se desilo prilikom posete albanskog premijera.Vucic je odreagovao primereno i izneo nas nepromenjiv stav.

kecko

11.11.2014. 21:14

Srbija je pokazala da je civilizovana država.Vučić je jasno rekao stav Srbije i srpskog narodu po pitanju Kosova i time pokazao soju veličinu kao političara i premijra.

Darko

11.11.2014. 21:35

Kakva smo sila i razumna država pokazao je premijer odgovorom na Raminu prozivku.

Milko

11.11.2014. 21:41

Pre sveka pokazaili smo ko smo i šta smo. Ne nasedamo na provokacije ali isto tako branimo interese države. Srbija je izažla kao pobednik iz ove posete Rame.

Malbaša

11.11.2014. 21:44

Albanci su nepopravljiv narod. Skloni samo provokacijama i ničem drugom.

Lidija

11.11.2014. 21:46

Ma oni će biti država samo dok Amerika ima koristi od njih. Onog časa kad Amerika izgubi interes, a brzo gubi onda neće biti ni Albanije.

Bilbija

11.11.2014. 21:59

Poseta je u svakom slucaju znacajna jer mi nastavljamo nas put ka EU. To sto je Rama pokazao primitivizam govori kakav je on drzavnik.

masha

11.11.2014. 23:38

Dosta vise sa nepolitickim i nekulturnim ponasanjem. Eu bi mogla da sankcionise i osudi ovakvo ponasanje Rame

Boris357

12.11.2014. 00:30

Premijer je pokazao dobru volju za saradnju, uprkos isplaniranoj provokaciji.

Milija

12.11.2014. 00:52

Provokacija sa Ramine strane je bacila senku na vladu i premijera Vucica na razgovor...

11482

12.11.2014. 01:05

Kada jedna država i njena Vlada znaju svoje prioritete,a to je dobrobit te zemlje,i odlično vode spoljnu politiku,ne nasedaju na provokacije ljudi koji bi da destabilizuju ne samo tu zemlju već i ceo region.

Obilic

12.11.2014. 01:09

Vucic je svojim mudrim odgovorom na pokusaj izazivanja skandala od strane albanskog premijera, pokazao svetu ko se bori za stabilnost u regionu, a ko se sluzi sitnim provokacijama u cilju destabilizacije odnosa.

LBJ

12.11.2014. 01:23

Rama je uspeo da pokaze da ume da provocira i da ne poznaje i ne postuje diplomatski bonton. S druge strane Vucic je em pokazao da vlada i sobom i osetljivom diplomatskom situacijom, em da ume tako da mu odgovori da ovaj ostane nem. Aludirajuci na "Veliku Albaniju" nas premijer ga je politicki "nokautirao".

Zoran1

12.11.2014. 01:37

Sve mi vise lici da je ova igra sa Romom samo predstava da povuce paznju naroda od onoga sto se zaista servira.

Gringo

12.11.2014. 08:30

Ništa bolje, od ovoga kako je uradio Vučić, ne bi moglo da se uradi. Istovremeno smo ponosno iskazali svoj nepokolebljiv stav prema Kosovu a i objasnili Rami da se ne petlja u nešto što sa njim nikakve veze nema.

Dani Kovac

12.11.2014. 09:44

Pale su maske.. Odgovoriti na Ramine "provokacije" sa "Kosovo je Srbija" jeste ta istinska 2provokacija"... Beograd je provocirao: EU, UN, Balkan.. medjunarodnuj zajednicu...Rama je samo apelirao na prihvatanje realnosti, da je Kosovo drzhava, to jeste i jeste: po mislenju 22 od 27 EU clanica, to jeste po mislenju vise od polovina UN-clanica, to jeste po 4 od 6 drzhava (Srbija i BiH) nastale od bifshe SFRJ... Rama nije rekao da je kosovo Albanija..

GALEB BIJELI

12.11.2014. 11:36

Sada će se naše komšije sjetiti one stare izreke, "Nema brata do Hrvata!". Npr. kad je naš Ive Josipović dolazio u Bgd bio je pristojan,ugladjen,elokventan,poljubio se sa T.Nikolićem tri puta,itd.Ipak smo mi na zapadu krema od svih vaših susjeda, posebno onih na jugu.Još da vam nije bilo Šešelja i njemu sličnih,t.j. da niste koristili oružje,bili bismo vas dosada ugurali na Zapad. Ovako ćete morati još poprilično počekati.

Gojko

12.11.2014. 13:13

@GALEB BIJELI - Nije sporno da je g.Josipovic kulturna i normalna osoba kao i g.Milanovic.Da su normalni ljudi bili na vlasti ne bi bilo nikakvog rata,ali Franjo je doveo ustashku emigraciju,koja je sada politichki oslabila.

Ruben

12.11.2014. 15:41

@GALEB BIJELI - Dogodi se ponekad da i galeb govori istinu ; radi se u stvari o poluistini ; sve sto govoris o Hrvatima je tacno ; ali iskreno - na koji % se to odnosi? verujem 50% i oni Srbima nisu nikada bili problem nego neka vrsta komplementa - dela njih samih i kao takvi su se medjusobno unapredjivali ; ali sta sa onih 50% ostalih koji su cista suprotnost ovih prvih (i kojima mislim da pripadas ako je suditi po ogromnoj vecini tvojih komentara)

GALEB BIJELI

13.11.2014. 10:23

@GALEB BIJELI - RUBEN- ja uvijek govorim istinu, samo Vi spadate u one kojima treba stotinu puta reći da upamtite i shvatite! A nekada to i ne želite; zapravo ne želite pogledati istini u oči! No stvarnost(pristupni proces) primorat će vas da se bar malo više ponašate evropski.

radjevac

12.11.2014. 11:55

suviso je komentarisati albanskog premijera i njegovu necivilizovanos a dobro je sto premijer stalno pokauzuje stranim ambasadorima nas privredni ambijent kako bi sto vise ulagali u nasu zemlju i stvorili nova radna mesta

LELICA

12.11.2014. 12:00

Ono sto su cinjenice da nemamo samo mi nesuglasice sa Albanicima nego probleme imaju sve zemlje sa kojima se granice I Makedonija I Crna Gora .

Мирка

12.11.2014. 12:01

Допада ми се премијерова реакција на Рамине изјаве, али ми смета што нема храбрости да и другим европским функционерима каже што и албанском, јер и они исто или слично говоре. Лицемерно понашање већине политичара. Тешка времена...

из главе

13.11.2014. 06:04

eklatantan primer dezavuisanja i EUtanazije EUrobskog dela Srbije.