Štrajkači mogu i otići iz zdravstva

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da bolesni nikako ne smeju biti žrtve štrajka osoblja zdravstva.

Izvor: Beta, Politika

Utorak, 04.11.2014.

23:51

Default images

On je poručio nezadovoljnim zdravstvenim radnicima koji će učestvovati u obustavi rada u sredu, da ne moraju da se bave tim poslom.

Ministar je naveo da se sa predstavnicima sindikata koji su najavili štrajk zbog odluke da se zdravstvenim radnicima, kao i svim ostalim u javnom sektoru, plate smanje za 10 odsto, dogovorio da se pregovri nastave, ali da oni nisu mogli da otkažu štrajk jer je već zakazan.

"Razgovarao sam sa sindikatima i saglasili smo se s tim da ne može samo naša struka da bude izuzeta od svih drugih profesija. Saglasili smo se o usvajanju novina vezanih za platne razrede, a pregovore nastavljamo o kolektivnim ugovorima. Stav s tog sastanka, osim Sindikata lekara i farmaceuta, jeste pozitavan, jer smo se razumeli i saglasili da nastavimo razgovore", kazao je Lonačar za Poltiku.

Ministar je ukazao da pacijentima nikako ne sme da se naškodi, da oni koji žele da štrajkuju mogu to da rade van radnog vremena, ili da, ako nisu zadovoljni, i ne moraju da se bave tim poslom.

"Štrajk nisu mogli da otkažu jer je ranije zakazan. Ne razumem zašto bi njihov cilj bio veći od mog da imamo bolji zdravstveni sistem i da zaposleni imaju bolje uslove. Radimo na tome da se naprvi sistem i razlika između onih koji rade i ne rade, i da oni koji su posvećeni, koji ostvaruju prekovremeni rad, mogu zaista i da zarade više novca", kazao je Lončar na pitanje kako onda sindikate nije ubedio da odustanu od štrajka.

Reprezentativni sindikati u zdravstvu i socijalnoj zaštiti predali su zahteve Vladi da se ne smanjuju zarade i najavili štrajk za sredu 5. novembar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: