Srbija

Ponedeljak, 03.11.2014.

22:11

MMF donosi otkaze ili daje rešenje?

Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda doći će sutra u Beograd, a njihov zahtev koji se zasad nazire, jeste otpuštanje 25.000 zaposlenih iz javnog sektora.

Izvor: B92

Default images

Na pitanje da li će biti otpuštanja, ministar finansija Dušan Vujović odgovara -"Verovatno da".

Vrata na zgradi Ministarstva finansija od jutros su zatvorena za novinare, kako nam je rečeno, unutra se čitavog dana održavaju sastanci da bi se pripremila platforma za pregovore sa MMF-om koji počinju sutra.

Tako ostajemo uskraćeni za odgovor na pitanje da li je 95.000 zaposlenih koji će u naredne tri godine dobiti otkaz-predlog MMF-a ili rešenje za uštedu koje će predložitii Vlada Srbije.

Čovek koji je kao guverner sedeo za pregovaračkim stolom preko puta predstavnika MMF-a kaže da ta institucija nikada ne zahteva konkretne uštede.

“Po pravilu takvu vrstu zahteva MMF ne postavlja pred zemlje sa kojima pregovara. U pitanju su pre svega njihova nastojanja i predlozi da se finansije zemlje u jednom srednjem roku dovedu u red, odnosno da se troši onoliko koliko se može trošiti, a da se unedogled ne povećava javni dug zemlje”, rekao je Dejan Šoškić, profesor Ekonomskog fakulteta.

Prema informacijama do kojih su došli mediji, MMF zahteva otpuštanje 9.000 zaposlenih u javnom sektoru u naredne tri godine. Takav zahtev ne čujemo prvi put. Nakon izbijanja svetske ekonomske krize 2008. godine pominjano je smanjenje administracije, ali tada je bilo dovoljno da bez državnog posla ostane 8.500 ljudi.

“Uvek je od strane političara lako čuti razne izgovore. Ili nije vreme ili kasnije ili ne dok ne prođu izbori. mi smo imali i situaciji da je jedna strana ucenjivala da se određenim kategorijama povećaju davanja određenoj socijalnoj kategoriji koju oni zastupaju da oni neće formirati vladu”, navodi Šoškić.

Urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk smatra da će cela država imati problem ukoliko se Vlada bude pravila da ne vidi problem.

“To će doneti problem i sa inflacijom, sa rastom javnog duga i sa otplatama visokih kamata na koje će za 2-3 godine morati da ide i dve milijarde evra. Ili će jednostavno morati da uradi ono što su sve prethodne vlade propustile a to je da podvuče crtu i kaže ko je višak, ko ništa ne radi, ko ne doprinosi, ko samo komplikuje administrativne procedure a ništa od njegovog rada nema”, smatra Ćulibrk.

Zbog najavljenih otpuštanja brinu i sindikalci, koji sumnjaju da će taj proces biti fer.

“I mi realno znamo da ima 20-30 posto tehnološkog viška odnosno onih koji nemaju opravdanje odnosno nemaju svoj radni zadatak. Javnom i komunalnom sektoru nema nosećih zanimanja, ona su u manjku, međutim ima viška administracija, ima viška savetnika, pr-ova, raznih direktora i pomoćnika, koji nemaju svrhu i ekonomsko utemeljenje”, rekao je Milan Grujić iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Iako pregovori sa MMF-om počinju sutra, priča o smanjenju troškova, a time i o javnim preduzećima uslediće tek naredne nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Prevara veka: Optužen vodeći evropski proizvođač

Evropski proizvođač meda, Famille Michaud Apiculteurs, najstarije udruženje potrošača u Zapadnoj Evropi, optuženo je da svoj med prodaje kao potpuno francuski i tako obmanjuje jer njihov med zapravo dolazi iz drugih zemalja, uključujući i one van Evrope.

7:31

1.6.2024.

1 d

Aktuelno

Kada će odzvoniti preskupim kvadratima?

Stambena kriza u grupi velikih ekonomija otežaće povećanje ponude cenovno dostupnog stambenog prostora u idućim godinama i vlade moraju preduzeti odlučnije mere kako bi rešile problem, pokazala je Rojtersova anketa među stručnjacima za sektor nekretnina.

14:53

1.6.2024.

1 d

Podeli: