Efikasna intervencija vatrogasaca

Vatrogasci su od građana dobili pet dojava o požaru u KBC “Dragiša Mišović”, ali ni jedna nije bila iz kruga bolnice.

Izvor: B92

Nedelja, 25.10.2009.

17:42

Default images

Svega tri minuta bilo je dovoljno vatrogascima s Voždovca da stignu do KBC “Dragiša Mišović”. Ubrzo su im se pridružile i kolege iz opštine Zvezdara. Međutim, brza reakcija usledila je samo zahvaljujući savesnim građanima koji su obavestili vatrogasce, jer dojava o požaru nije stigla iz bolnice. U gašenju požara učestvovalo je 78 vatrogasaca, a tom prilikom lakše su povređena dvojica.

U jeku vatrene stihije, trojica vatrogasaca koja su gasila deo krova, nisu se javljala. Na vatrogasca Peđu Talovića je pala dužnost da proveri šta je s njima.

U povratku, nakon što se uverio da je sve u redu, zajedno s kolegama propao je kroz stepenište i povredio ruku. Njegov kolega, povređen je kada je deo krovne konstrukcije pao na njega

"Profesija vatrogasca je veoma opasna, ali human je posao i ne može svako da ga radi ali i oni koji ga rade brzo ga zavole. Na interevencijama, kada uđete u požar i spasite nekome život to ne može da se opše”, rekao je Talović, gostujući u Vestima TV B92.

On kaže i da povrede na poslu nisu retke.

“Jesu (česte), ali u trenutku samopovređivanja niko ne razmišlja o sebi, već gleda da spasi što je moguće više ljudi", navodi Talović.

Možete pogledati i celo gostovanje vatrogasca Peđe Talovića u Vestima TV B92: Šef smene koji je rukovodio gašenjem požara Miloš Majstorović kaže da je jedan od najvećih problema za vatrogasce u Beogradu - nepristupačnost objekata.

”Ako ne možemo da prođemo vozilima na lice mesta, veći napor se ulaže. Sinoć smo morali jednu rampu da srušimo kako bismo ušli i gasili“, kaže Majstorović.

Komandant Vatrogasne brigade Beograd Mile Jovičić smatra da su solidno opremljeni za gašenje požara, ali upozoravaju da su potrebni dodatna oprema i stalan izvor finansiranja.
Beogradski vatrogasci posle naporne akcije (Tanjug)
"Imamo novih vozila za prvi udar. Ovo orpemanje treba nastaviti. Najveći problem je popunjenost u ljudstvu, koja je ispod 69 odsto, i moramo povećati broj ljudi", poručuje Jovičić.

On očekuje što skorije usvajanje Zakona o zaštiti od požara, vanrednim situacijama i civilnoj zaštiti, čime će biti regulisan status Sektora za vanredne situacije, pitanje stalnog i organizovanog finansiranja, kao i međusobni odnosi svih sektora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: