02. novembar  2014. 08.38  | Izvor: Tanjug,Blic

Slab rad u javnim preduzećima biće "nagrađen" minimalacem

BEOGRAD -

Javnim preduzećima koja na mesečnom nivou ne budu ispunjavala programe rada, biće isplaćivani samo minimalci, piše današnji ''Blic''.

Ova sankcija važi za sve - od predsednika nadzornog odbora, preko direktora, pa do svakog zaposlenog u preduzeću, a to je samo jedna od mera koju trenutno razmatra Radna grupa za konsolidaciju javnih preduzeća, sve u cilju da se ove firme uvede red.

Prema aktuelnom Zakonu o javnim preduzećima, svaka od tih firmi dužna je da Vladi dostavi godišnji plan rada.

U radnoj grupi za konsolidaciju javnih preduzeća, ''Blicu'' je rečeno da će se vršiti mesečne kontrole ispunjenja dogovorenog.

Preduzećima koja ne budu efikasna, Vlada neće odobriti regularnu isplatu zarada, već samo minimalac.

Od januara naredne godine, minimalac će iznositi 20.328 dinara, i ne samo to, biće povezane zarade svih ljudi koji rade u jednom javnom preduzeću, od direktora do spremačice sa rezultatima rada.

Ova u septembru formirana radna grupa Vlade, koju predvodi ministar privrede Željko Sertić priprema poseban za firme u državnom vlasništvu. Za početak pojačana kontrola primenjivaće se u slučaju 30 ovakvih firmi, navodi ''Blic''.

Broj komentara: 3

KukuMeni  02. 11. 2014. | 09:35
Da li vi razumete koliko ovo ostavlja mesta malverzaciji i mutnim poslovima?
Milan  02. 11. 2014. | 17:06
@KukuMeni Ahahahahahaa... pa oni prevazilaze sami sebe. Ovom ludilu kraja nema. Ovo mora da je Julin Vulin smislio. Ocigledno da im -10% ne radi pa su se domislili - uvodjenje minimalaca umesto platnih razreda, posto je i deci jasno da ne postoji preduzece koje ne potpada pod ovu kategoriju. E cekam taj dan kada ce sva javna preduzeca poceti da primaju minimalac. A odmah cekam i rejtinge po kojima ce Vucic biti opet sa preko 55% rejtinga sto ce biti "jasan znak svenarodne podrske" jos jednoj fenonenalnoj vladinoj meri i njenom predsedniku. A tek kada ga podrzi vaskoliki svet - vauuuuu i jaoooo.
4
0
Novisad  02. 11. 2014. | 13:39
pa vlada kako radi oni bi trebali da plaćaju što dolaze na posao