Subota, 01.11.2014.

23:30

Merkel hvali disidente I. Nemačke

Nemačka kancelarka Angela Merkel pohvalila je danas hrabrost onih koji su se prvi usprotivili režimu bivše Istočne Nemačke.

Izvor: Tanjug

Default images

Merkelova je naročito podvukla njihovu ulogu u padu Berlinskog zida pre 25 godina.

"Oni su pružili hrabrost drugima", rekla je nemačka kancelarka i dodala da bi bez njih "ovaj proces bio znatno otežan...zato moramo da kažemo veliko hvala", prenela je agencija AFP.

Merkelova, inače nekada stanovnica Istočne Nemačke, rekla je da je "neverovatan osećaj" bio na dan rušenja zida 9. novembra 1989. godine.

Nemačka kancelarka ispričala je da je na početku tog događaja bila u sauni, odakle je otišla na jedan od glavnih protesta.

"Osećaj se ne može nikada zaboraviti", rekla je Merkelova, istakavši da je to promenilo svima živote.

Nemačka će proslaviti 25. godišnjicu pada Berlinskog zida nizom svečanosti, uključujući koncerte nedaleko od Brandenburške kapije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: