Home VestiBiznis & Finansije Hrvatskoj 10 milijardi evra za razvoj do 2020.

Hrvatskoj 10 milijardi evra za razvoj do 2020.

by bifadmin

Evropska komisija usvojila je 30. oktobra Sporazum o partnerstvu s Hrvatskom kojim se utvrđuje kako će ta članica EU potrošiti više od 10 milijardi evra iz evropskih fondova za razvoj koji su joj namenjeni u periodu 2014-2020. Ta sredstva treba da omoguće Hrvatskoj pametan i održiv rast, jačanje konkurentnosti i zapošljavanja uz veće socijalno uključivanje i zaštitu životne sredine. U Zagrebu pozdravljaju usvajanje sporazuma kao ključan korak za korišćenje fondova EU i jačanje konkurentnosti hrvatske privrede. Pojedini mediji, međutim, navode da Hrvatska neće moći odmah da počne da koristi ta sredstva jer su procedure komplikovane a mora prethodno da poboljša programe za trošenje tih para u dve oblasti.


Partnerskim sporazumom utvrđuje se nacionalna strategija Hrvatske za korišćenje evropskih strukturnih i investicionih fondova iz kojih će u periodu 2014-2020. dobiti 8,6 milijardi evra. Uz to, Hrvatska će dobiti i dve milijarde evra za ruralni razvoj i 252,6 miliona evra za razvoj ribarstva i pomorskog sektora.

rusija hrvatska kolocep

„Danas smo usvojili ključan investicioni plan koji će Hrvatsku usmeriti na put zapošljavanja i rasta u narednih 10 godina. Ovaj partnerski sporazum odslikava zajedničku odlučnost Evropske komisije i Hrvatske da najbolje što mogu iskoriste fondove EU“, rekao je komesar za regionalnu politiku Johanes Han (Johannes Hahn).

On je istakao da ulaganja moraju biti „strateška, usmerena u realnu privredu, održiv rast i ljude“, kao i da se treba usredsrediti na kvalitet u planiranju a ne na brzinu, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Ta sredstva EU su namenjena podsticanju konkurentnosti, zapošljavanja i socijalnog uključivanja, kao i razvoju privrede uz brigu o životnoj sredini i korišćenju resura.

Na osnovu odluke iz decembra 2013. sve članice EU moraju da podnesu partnerski sporazum u kome predstavljaju mere koje će omogućiti ispunjavanje zajedničkih ciljeva strategije Evropa 2020 za pametan i održiv rast uz pomoć sredstava iz budžeta EU. Predložene mere se razrđuju u operativnim programa za korišćenje evropskih fondova.

Reč je o sredstvima iz Evropskog fonda za regionalni razvoj (ERDF), Evropskog socijalnog fonda (ESF), Kohezionog fonda (CF), Evropskog fonda za razvoj pomorstva i ribarstva (EMFF), kao i Evropskog poljoprivrednog programa za ruralni razvoj (EAFRD).

Potpredsednik Vlade Hrvatske i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić rekao je da će taj sporazum sigurno pružiti novu šansu za jačanje konkurentnosti hrvatske privrede i za poboljšanje uslova života, piše Dnevnik.hr.

Večernji list navodi da, iako je usvajanje sporazuma ključan korak, sredstva neće početi masovno da se slivaju u Hrvatsku koja će verovatno početi da sredstva za 2014. koristi tek na proleće 2015.

Kako navodi taj list, dalje procedure su komplikovane a Hrvatska prethodno mora da poboljša dva operativna programa – program ruralnog razvoja i program za ribarstvo i da ih Komisija sve usvoji, što se ne očekuje pre početka 2015.

Inovacije i znanje

Han je precizirao da će se iz Fonda za regionalni razvoj i Kohezionog fonda sredstva ulagati u Hrvatskoj u istraživanja i inovacije, u podršku preduzetništvu, razvoj elektronske privrede, transevropski i gradski transport, kao i zaštitu prirodnih resursa.

„Ova ulaganja će biti podrška nacionalnim reformama i naporima da se razvija privreda zasnovana na znanju i inovacijama. Računam na nacionalne vlasti da će osigurati da ova sveobuhvatna strategija ulaganja EU pozitivno utiču na privredu i živote hrvatskih građana“, rekao je on.

Odlazeći komesar za regionalnu politiku rekao je da „budući programi moraju da prenesu strateški plan u konkretne akcije i obezbede uslove za efikasno upravljanje i korišćenje sredstva na terenu“.

Prema pisanju Večernjeg lista, gotovo milijardu evra će biti podeljeno malim i srednjim preduzećima za povećanje konkurentnosti a 1,6 milijardi evra na velike infrastrukturne ekološke projekte poput prečistača otpadnih voda.

Zapošljavanje

Iz Evropskog socijalnog fonda biće izdvojeno 1,5 milijardi evra koji će biti usmereni na unapređenje zapošljavanja i pristupa poslovima nezaposlnim osobama i „stvaranje prilika za mlade ljude“, između ostalog i preko Inicijative za zapošljavanje mladih za koju je izdvojeno 66 miliona evra.

Sredstva će biti usmerena i na modernizaciju institucija koje se bave tržištem rada, kao i na poboljšanje rada državne uprave i pravosuđa. Večernji list navodi da će oko 200 miliiona evra otići na poboljšanje rada javne uprave.

Deo sredstava iz ESF-a biće uloženo i u obrazovanje, obuku i sticanje veština kao i u celoživotno učenje.

Iz tog fonda će biti podržane i mere za socijalno uključivanje marginalizovanih građana i borbu protiv siromaštva.

Razvoj sela

Sredstva iz Fonda za ruralni razvoj treba da unaprede konkurentnost hrvatskog poljoprivredno-prehrambenog sektora, između ostalog kroz restrukturiranje gazdinstava i podršku uravnoteženijem razvoju u kome će se voditi računa o životnoj sredini, rekao je evropski komesar za poljoprivredu i ruralni razvoj Dačijan Čološ.

On je podsetio da poljoprivreda čini 5,5% hrvatskog bruto domaćeg proizvoda, a da je u tom sektoru zaposleno 14% građana, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Prioritet će biti i ulaganja u razvoj osnovnih usluga na lokalu u ruralnim područjima i razvoj infrasturtkure, što treba da poboljša život u seoskim sredinama i podstakne ekonomski oporavak, rekao je Čološ.

Sredstva iz Evropskog fonda za razvoj pomorstva i ribarstva biće uložena u održiv rast i zapošljavanje u tim sektorima.

Partnerski sporazum sadrži listu predloženih programa, ciljeve i rezultate koje Hrvatska želi da postigne u određenoj oblasti, mehanizme za koordinaciju fondova i drugih instrumenata i sprovođenje.

Izvor: EurAktiv.rs

Pročitajte i ovo...