Najnovije vesti
Vesti Ekonomija
Matijević zaradio najviše

Matijević zaradio najviše

Na listi „Top 300“ NIS je i 2013. bio najprofitabilnija kompanija. Slede EPS, „Fijat“ i „Telekom“.

530829_1415
530829_1415
(+)
(+)

Firme u vlasništvu domaćih biznismena uglavnom su poslovale lošije nego prethodne godine. I pored toga ostvarile su ogromnu zaradu i našle se na NIN-ovoj listi „TOP 300 najuspešnijih“, napravljenoj u saradnji sa Agencijom za privredne registre. Apsolutni lider po ostvarenoj zaradi bio je vlasnik industrije mesa Petar Matijević.

Njegova kompanija je zabeležila plus od blizu tri milijarde dinara, što je za milijardu manje nego godinu dana pre. Iza njega sledi kompanija „Amasis“ u vlasništvu Miroljuba Aleksića, koja je postala apsolutni rekorder jer je za godinu povećala zaradu sa 50 miliona na 1,4 milijarde dinara.

- Mi beležimo rast i u ovoj godini od 20 do 40 odsto. Tome je doprinela i kriza koja je zahvatila region i zapadnu Evropu. Mnoge firme su bile uspešne, a sada su zadužene ili su se pogasile. Tako se otvorio prostor na tržištu za one poput nas - kaže Aleksić za „Blic“.

Dobru godinu iza sebe ima i Miodrag Kostić, vlasnik „MK grupe“.

- Danas imati preduzeće nije samo privilegija, već velika obaveza. Dobit kompanije „MK grupa“ bila je niža zbog promene cena poljoprivrednih proizvoda. S obzirom na otežane uslove poslovanja, zadovoljni smo postignutim - kaže Kostić.

Ipak, za neke firme 2013. je bila pogubna, pa je tako u debelom minusu od 9,6 milijardi dinara završio „Farmakom“ Miroslava Bogićevića, a „Interkomerc“ Gorana Perčevića sa gubitkom od 6,5 milijardi dinara.