I sa smanjenim isporukama Srbija ima dovoljno gasa

Agencije

31. 10. 2014. u 15:15

Ministar energetike Aleksandar Antić potvrdio da su Srbiji poslednjih sedam dana smanjene isporuke gasa, ali je naglasio da je energetski sitem Srbije stabilan

Srbiji i još nekim zemljama koje se snabdevaju gasom preko Ukrajine smanjene su isporuke gasa za 28 odsto, a nadležni u Srbiji poručuju da naša zemlja i pored toga ne oskudeva tim energentom i da energetska stabilnost zemlje nije ugrožena.

Premijer Aleksandar Vučić poručio je da neće biti problema sa snabdevanjem gasom i da građani Srbije ne treba da brinu.

"Sve vezano za isplatu naših dugova umećemo da rešimo sa ruskim partnerima i da nađemo rešenje u korist građana Srbije", rekao je premijer, odgovarajući na pitanje novinara o gasnoj krizi sa Rusijom.

Resorni ministar Aleksandar Antić potvrdio je da je Gasprom Eksport smanjio proteklih sedam dana isporuke gasa Srbiji, za isti procenat kao i Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Bosna i Hercegovina, ali i zbog dugova koje Srbija ima za isporučeni gas, a iznose 224 miliona dolara.

Poslednjih sedam dana umesto 4,5 miliona kubika gasa dnevno iz Rusije smo dobijali 3,2 miliona kubika tog energenta, a kada se tome dodaju količine od 1,2 miliona kubika iz domaćih izvora u zavisnosti od dnevnih potreba iz skladišta gasa Banatski dvor dodavali smo manje od dva miliona kubika tog energenta, naveo je Antić.

On je građanima ali i industrijskim potrošačima poručio da nemaju razloga za brigu i da nećemo imati bilo kakvih problema u snabdevanju gasom, jer imamo siguran dugoročni ugovor sa Gaspromom, domaće količine gasa i dodatne uskladištene količine u Banatskom dvoru. Antić je najavio da će sledeće nedelje u Moskvi razgovarati sa ruskim partnerima o regulisanju tih dugova i da će narednih sedam dana biti definisana dinamika otpate duga, a da će do kraja godine Srbijagas iz kredita isplatiti prvu tranšu od 100 miliona dolara duga Gasprom Eksportu. Antić će već sutra napisati i pismo ruskom ministru energetike Aleksandru Novaku, u kojem će ga zamoliti da se normalizuju isporuke gasa Srbiji i pre nego što se postigne dogovor o regulisanju dugova za gas.

On je napomenuo da je pitanje tih dugova pomenuto u ragovoru sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom prilikom njegove nedavne posete Beogradu, kao i da su ta pitanja razmatrana u okviru Međudržavnog komiteta Srbije i Rusije.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da Srbija i Rusija imaju partnerski odnos i izrazila uverenje da će kroz taj odnos biti rešen problem sa snabdevanjem ruskim gasom.

" Zaista verujem da će se Banatski dvor koji je pun, koristiti i u tom smislu da će biti dovoljno gasa", rekla je novinarima Mihajlović.

Neki beogradski mediji ranije danas su spekulisali da je do smanjenja isporuka gasa Srbiji došlo pošto je premijer Vučić praktično odbio da, prilikom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji, potpiše garancije da će Srbija do marta vratiti dug za gas jer, kako su naveli, smatra da je takav Putinov zahtev bio neumesan i nefer, s obzirom na činjenicu da Rusija preko Naftne industrije Srbije uveliko profitira u Srbiji.

Izvor blizak Gaspromu rekao je Tanjugu da količine gasa koje ta kompanija isporučuje partnerima ostaju u okviru dogovorenih i u okviru Gaspromovih trenutnih izvoznih potencijala.

Srbija, odnosno srpsko i rusko preduzeće Srbijagas i Gasprom, imaju potpisan dugoročni ugovor od 10 godina o isporukama gasa Srbiji iz Rusije, koji nam garantuje da možemo povući pet milijardi kubika gasa godišnje, a za ugovorene, a nepovučene količine gasa, Srbija, kao sve ostale zemlje, ne plaća penale ruskom Gaspromu.

Srbija je sa oko 90 odsto zavisna od uvoza gasa i godišnje uvozimo nešto manje od dve milijarde kubika gasa, a da bismo podmirili sopstvene potrebe za gasom dnevno nam treba oko 10 miliona kubika. Iz domaćih izvora dnevno možemo dobiti samo dva miliona kubika gasa, a uz to u podzemnom skladištu gasa Banatski dvor imamo uskladišteno 460 miliona kubika od kojih je moguće dnevno dobijati pet miliona kubika tog energenta. Kada bi isporuke gasa u slučaju gasne krize bile potpuno prekinute iz ta dva domaća izvora bismo mogli da podmirimo oko 75 odsto domaćih dnevnih potreba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Milan024

31.10.2014. 15:23

Braco, pa sta je sad ovo? Sankcije vam nismo uveli, Paradu smo održali! Sto nas kaznjavate??

Romana

31.10.2014. 19:11

@Milan024 - Ne siri dezinformacije. Rusi su smanjili isporuke gasa celoj Evropi za trecinu, pa tako posledicno i nama. Neki koji ne misle dobro Srbiji su jedva docekali da lansiraju tu poluistinitu informaciju i da izazovu negativna osecanja kod Srba prema Rusima. Nije im to uspelo.

Vladimir

31.10.2014. 16:09

Nikada sa rusima na zelenu granu. Sve te price o nasem bratstvu i prijateljstvu su obicne patke za narod. Nikada nije bilo prijateljstva i nikada nece biti. U svim kljucnim trenutcima, Rusija je uvek izdala Srbiju. 1917 kad su im dosle komunjare, mi smo bili kraljevina. 1948 hteli su da nas okupiraju. 1999 mirno prepustili Kosovo amerima. Kupili su NIS budzasta a sada nas gnjave sa ovim gasom kad je Srbija jedina koja ih je podrzala u Evropi. Sramota bre.

robert40

01.11.2014. 13:35

@Vladimir - bravo putine gazed od gasa u srbiji mislili da te vozaju kada te nazovu carem bratom I sa ogrlicom oko vrata mnogo jeftino ti si gospodin a oni ostapljari

Andrej

31.10.2014. 17:12

Nas i Rusa 300 miliona, ha ha ha! Okrenimo se samima sebi a ne Putinu i Jeljcinu jer nas nikada, ali nikada nisu podrzali. Pa uveli su nam sankcije kada nam je najgore bilo! Samo interes Srbije! P.S. Sta bi sa Fijatom i izvozom 10 000 auta bez carine?

čiča

31.10.2014. 17:13

Kad su amerikanci u pitanju onda se daje keš unapred, kupuju se američke obveznice i sve čini da se pomogne prezadužena amerika, a kad treba Rusima platiti potrošeno onda neću , mnogo mi ovo liči na ponašanje Ukrajine i oni hoće u EUrupu al o Ruskom trošku , al to neće moći ,vidimo kako ih pomaže zapad ne bili im mi u koži

tel aviv

31.10.2014. 18:42

Vazno je da je gas za druge zemlje oko 385 $/1000 m3, a za Srbiju 560 $/ 1000 m3. I treba ga platiti za 6 meseci. Tako se pomaze "braci".

Асунсион

31.10.2014. 19:34

@tel aviv - Супер... И, кад се све сабере и одузме, шта се то тебе уопште тиче?!?

DUNGA

31.10.2014. 20:01

šta je to bilo braci, pa nije valjda da i svojoj braći zavrće slavinu....... e sada valjda vidite, da vi srbi gledate putina i ruse kao braću dok oni vas gledaju kao i sve druge i još kada se uzme u obzir da je danas dogovorena kompletna isporuka plina ukrajini........ ne znam koji ste na ljestvici "simpatičnosti" kod putina ali moj savjet je "uzdaj se u se i u svoje kljuse"

Dragan Popovic

31.10.2014. 20:30

Reakcija Putina i Gazproma je najnormalnija. Srbijagas im duguje 400 miliona evra a pri tom direktor ovog preduzeca ima ukupnu mesecnu zaradu od 35+ hiljada evra! Ne treba zaboraviti da taj isti Bajatovic ima copor pomocnika, zamenika, savetnika, konsultanata, clanova odbora i pitaj boga koliko radnika koji su odlicno placeni zahvaljujuci neizmirenju novcanih obaveza ovog preduzeca. Ne ocekuje valjda neko od Rusije i Gazproma da i dalje finansira ove ljude, njihove pijanke, putovanja i kurve?

Vojislav

01.11.2014. 07:55

malo sam zbunjen. St bi sa tim bratskim odnosom, Majkom Rusijom, pravoslavljem...

vanga

01.11.2014. 10:05

Drug je drug a dug je dug.Nista na lepe oci.Resice se ,ne zaboravite posledice poplava.

bljak

01.11.2014. 13:29

..I sa smanjenim isporukama Srbija ima dovoljno gasa !... Genijalna izjava! Znaci stalno kupujemo vise..onako!