Društvo

Bajraktarević: Policajci izloženi "profesionalnom sagorijevanju"

Bajraktarević: Policajci izloženi "profesionalnom sagorijevanju"
Bajraktarević: Policajci izloženi "profesionalnom sagorijevanju"

SARAJEVO - Izlaganje psihologinje Jasne Bajraktarević, koja je učesnicima regionalnog seminara policijskih sindikata danas u Sarajevu govorila o stresu i "profesionalnom sagorijavanju" u policijskoj branši, ali i u drugim profesijama i privatnim segmentima života, apsolutno je najmarkantinij detalj ovog skupa.

Dokaz tome je i što su brojni učesnici, po završteku njenog izlaganja, osjetili potrebu da se obrate profesorici i kažu da je "pogodila" u sam njihov život, ne samo profesionalni.

Na početku  je rekla da svaka policijska uprava treba da ima dobrog, edukovanog psihologa. Policajci, koje smatra rijetkom društvenom karikom što dobro funkcioniše, naročito su izloženi 'profesionalnom sagorijevanju' - iscrpljivanju, a uprkos tome, rijetko dožive pohvale za dobro učinjen posao, odnosno podstrek, itekako potreban svakom biću po profesoricinim riječima.

Njihov posao je među najrizičnijim djelatnostima, a to su po pravilu poslovi u kojima se djelatnici intenzivno sreću s drugim ljudima i, pride, odgovaraju za tuđe živote, rekla je takođe.

Naglasila je da ne treba zazirati od odlaska psihologu i poistovjećivati to s obraćanjem psihijatru (jer psihijatar ima posla s bolesnim čovjekom a psiholog sa zdravim), a suština njenog izlaganja jest da itekako ima načina za lakše i ljepše proživljavanje života i da se ne treba pravdati nedostatkom vremena da u tom cilju poduzmemo nešto.

Bajraktarević se fokusirala na psihologiju balkanskog čovjeka, posebno muškarca, naučenog odmalena da ne priča o vlastitim nedaćama i bolu duše (jer se mora ponašati 'muški'), da ne pokazuje strah već da te i druge negativne emocije zatomljuje u sebi. ("Ta on živi na Balkanu, u mjestu 'krvi i meda', mjestu najljepšeg i najstrašnijeg života hiljadama godina unazad").

''Kad ste posljednji put čuli da je žena doživjela infarkt?  Rijetko, mnogo rjeđe nego muškarci jer one o problemima pričaju i pričaju - prijateljicama, sestrama, majkama... i to je njihov način da mnogo više od muškaraca  'izbace' gorčinu. A to se mora, da organizam ne bi trpio gomilanje stresa '', kazala je između ostalog psihologinja Jasna Bajraktarević koja je stoga sklona da žene nazove "jačim polom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije