Četvrtak, 30.10.2014.

21:52

Abas: Ovo je objava rata

Portparol palestinskog lidera Mahmuda Abasa opisao je zatvaranje spornog svetog mesta za Jevreje i Palestince u Jerusalimu kao "objavu rata".

Izvor: B92

Default images

Taj potez je došao usled tenzija i nasilja posle ranjavanja jednog jevrejskog aktiviste. Izraelski premijer je pozvao na smirivanje tenzija, navodeći da Abas potpiruje nemire.

Sveto mesto će biti ponovo otvoreno u petak, rekao je ministar ekonomije Izraela.

Jehuda Glik, koji vodi kampanju za veća prava jevrejskih vernika na ovom mestu, svetom i za Jevreje i za Palestince, ranjen je.

Izraelska policija je nešto kasnije ubila Palestinca za koga je sumnjala da je pucao u Glika. Moataz Hedžazi, tridesetdvogodišnji Palestinac, ubijen je nakon što je otvorio vatru kada je policija opkolila kuću u kojoj je živeo.

Nakon toga Palestinci su se sukobili sa izraelskom graničnom policijom, a zapaljeno je i nekoliko automobila.

Rabin Glik je rođen u SAD i poznat je po svojoj kampanji za prava Jevreja da se mole na tom svetom mestu, što je trenutno zabranjeno.

Podsetimo, to mesto Jevreji zovu Gora hrama, a muslimani Haram al-Šarif što znači Plemenito svetilište.

To je najsvetije mesto u judaizmu i treće najsvetije u islamu.

SAD su u četvrtak zatražile da svi muslimani mogu ući u džamiju Al-Aksu u Jerusalimu i pozvale su sve strane da budu suzdržane dok raste napetost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

11 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

15 h

Podeli: