1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Sitni trgovci "spasili" robne kuće!

24. oktobar 2009.

Posle propasti robne kuće Herti, stručnjaci su proglasili kraj robnim kućama. Da li su bili u pravu? Ako zađemo u unutrašnjost Nemačke, videćemo da posao cveta. Samo posao vode porodične, a ne firme sa zvučnim imenima.

https://p.dw.com/p/KEJ5
Raznolika ponuda

Svečano otvaranje robne kuće u Kamenu, kod Dortmunda. Pre samo dva meseca ovde je tradicionalna robna kuća Herti, u tipičnoj betonskoj zgradi iz 70-tih godina, prodavala robu. Tada je uglavnom sve bilo mirno. Sad to nije slučaj: "Ovde je jutros, pred vratima bilo 850 ljudi. Ludnica!"

Neko voli jeftino....

Jerg Marin je prava zvezda novih nemačkih robnih kuća. I njihov portparol. Njegove su parole, kao na pijaci ribe u Hamburgu: "Džoker – postoji već godinu dana i ima 19 prodavnica. To je najuspešniji diskont!"

U principu Marin u tržnicama Džoker prodaje istu robu kao i druge robne kuće - namirnice, tostere, odela i cipele. Svega po malo. Ali, sve mnogo jeftinije. Umesto lepo poređane robe, proizvodi se nalaze razbacani po kartonima. Marin štedi na ambalaži. Posle stare robne kuće Herti u Kamenu, on namerava da preuzme i druge filijale. "Imamo u vidu Diseldorf. O tome smo već postigli saglasnost. Zatim Boholt. Možda i Hatingen".

... a neko luksuzno

Deutschland Hertie Insolvenz Eingang in Hamburg
Pusto ispred robne kuće "Herti"Foto: AP

Klaus Diter Lenhof se opredelio za sasvim drugu vrstu robe, za luksuzne proizvode. U Ring centru u Dormagenu ambijent je šik, a proizvodi visokog kvaliteta. "Na prvom spratu gradimo svet kofera i putovanja. Napravili smo neku vrstu hale, kao na aerodromima. Na koferima etikete, kao pred putovanje avionom. Znači, polažemo na emocije , trudimo se da kod kupaca probudimo želju za putovanjem".

I za kupovinom. Klaus Diter Lenhof je investirao u ovu robnu kuću 200.000 evra. I to u relativno malom gradu. Odavno su porodične firme jedno shvatile: bankrot robnih kuća Herti i Karštat za nih predstavlja veliku šansu. Jer, Marin je za sada samo unajmio prostor, ali, ako ne produži ugovor, lokalni trgovci su spremni da u svom gradu otvore novu, nezavisnu robnu kuću.

Autori: M. Vesterhof / M. Veljković

Odg. urednica: I. Ivanović