Ponedeljak, 27.10.2014.

18:29

Opozicija najavila podršku zakonima

Poslanici Narodne skupštine završili su načelnu raspravu o izmenama zakona o sudijama i javnom tužilaštvu, kao i raspravu o izmenama zakona o legalizaciji.

Izvor: Beta

Default images

Parlament će nastaviti rad sutra raspravom o pojedinim međunarodnim sporazumima, kao i o listi kandidata za predsednika Komisije za zaštitu konkurencije.

Poslanici opozicionih stranaka najavili su podršku izmenama zakona o sudijama i javnom tužilaštvu, koje predviđaju odlazak sudija i tužilaca u penziju sa 65 godina, nezavisno od radnog staža.

Opozicija podržava i predlog izmena zakona o legalizaciji objekata, koji predviđa da se rok za dostavljanje dodatne dokumentacije uz već podnete zahteve za legalizaciju produži za još šest meseci.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke (DS) Borislav Stefanović izjavio je da predložene izmene Zakona o javnom tužilaštvu i sudijama "nemaju previše kontroverzi", ali da je problem odredba koja predviđa da kandidat koji položi pravosudni ispit odmah dobija posao u tužilaštvu.

"Ne vidimo ništa sporno u uvođenju starosnog uslova za odlazak u penziju koji podrazumeva da svaki sudija sa navršenih 65 godina života, bez obzira na radni staž, ide u penziju. Problematična je druga izmena zakona koja predviđa da neko ko položi pravosudni ispit odmah dobija posao u tužilaštvu", rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, nedostaju pravne poluge koje treba da spreče da komisija za pravosudni ispit da kandidatima bliskim vlastima potrebnu ocenu kako bi dobili posao.

Komentarišući predložene izmene zakona o legalizaciji, Stefanović je ocenio da će legalizacija bespravno sagrađenih objekata u Srbiji trajati još 150 godina ako se taj proces nastavi postojećom dinamikom.

"Građanima je suštinski dat rok od šest meseci za legalizaciju. Da li ćemo za šest meseci opet produžavati rok za legalizaciju? Dokle mislite da zakonskim izmenama pokrivate nesposobnost vaših lokalnih struktura", upitao je šef poslanika DS-a.

Predstavnici Nove stranke i Socijaldemokratske stranke Srbije, takođe su najavili podršku ovim zakonski predlozima, iznoseći slične zamerke.

Oni su saglasni u zaključku da građani ne treba da ispaštaju zbog toga što nadležne službe nisu sposobne da obave svoj posao.

Parlament rad nastavlja sutra u 12 sati, a zasedanje su napustili poslanici Demokratske i Nove stranke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Beže: Naredili su masovnu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prokomentarisao je rastuću mobilizaciju u Ukrajini i reakciju javnosti, rekavši da Ukrajinci, ako žele da sačuvaju zemlju, moraju da je brane.

21:47

11.6.2024.

15 h

Svet

Planiran državni udar? Hitna reakcija

Nemačka policija je u utorak ujutro sprovela nove racije protiv ekstremno desničarskog pokreta "građani rajha", a osumnjičeni su navodno povezani sa ranijim planom državnog udara.

13:37

11.6.2024.

23 h

Podeli: