Capital.ba

EIB dao 384 miliona evra za Koridor

23.10.2009. / 13:30

euri4LUKSEMBURG,  Premijer Mirko Cvetković i predsjednik EIB-a Filip Majstad potpisalli su u Luksemburgu ugovor o finansiranju izgradnje Koridora 10, vrijedan 384 miliona evra.

Ovim kreditom biće finansirana izgradnja dionica Koridora 10 od Grobovnica-Levosoje dužine 75 kilometara. “Tim kreditom zatvara se finansiranje i izgradnja Koridora 10 kroz Srbiju”, kaže premijer Cvetkvoić i dodaje da je u razgovoru sa predsjednikom EIB Mejstatom dobio uveravanja da će EIB finansirati i krak koridora 10 od Niša do bugarske granice.

Predsjednik EIB Mejstat je naglasio veliki značaj finansiranja infrastrukturnih projekata u Srbiji i dodao da se potpuno slaže s ocjenom Cvetkovića o značaju kreditiranja srpskih malih i srednjjih preduzeća i podrške krupnim direktnim stranim investicijama, što jamči za otvaranje novih radnih mjesta.

Koridor 10 djelimično je finansiran i kreditom koji je Srbija dobila od Evropske banke za rekonsktrukciju i razvoj u iznosu od 150 miliona evra. Taj novac namjenjen je izgradnji dvije dionice na autoputu od Niša do Dimitrovgrada.

Novac za izgradnju dionice Koridora od Dimitrovgrada do granice sa Bugarskom, od Grabovnice do Grdelice i od Vladičinog Hana do Neredovaca, u iznosu od 388 miliona dolara, obezbijedila je Svjetska banka kroz kredit koji je odobren sredinom godine.

Ukupna vrijednost izgradnje Koridora 10 procijenjenja je na 1,6 milijardi evra.

EIB otvara kancelariju u Beogradu

Evropska investiciona banka najavila je otvaranje isturenog ureda EIB u Beogradu. Premijer Mirko Cvetković ocijenio je da bi to trebalo znatno da proširi i jača i dosad dobru saradnju EIB i vlade Srbije.

U razgovoru Cvetkovića i Mejstata je naglašeno da Evropska investiciona banka rješena da podrži ekonomski oporavak i pomogne
Srbiji da napreduje na putu za uključivanje u Evropsku uniju. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!