Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 25.10.2014.
07:36

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Bivši foteljaši još na budžetu

Nedopustivo je da Uprava za dijasporu još uvek nije zaživela u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije. To najbolje govori o potpunoj nebrizi Vlade Srbije prema sunarodnicima u inostranstvu, ali i o građanima koji žive u Srbiji.

Na platnom spisku su a nemaju nikakve konkretne radne zadatke: Janko Veselinović
 

Jer, od 1. novembra počinje smanjenje penzija i zarada koje se finansiraju iz budžeta, dok iz ugašene Kancelarije za dijasporu 27 ljudi iz istog tog budžeta i dalje prima plate i to samo zato što dolaze na posao. Za nepostojeće funkcije i nikakva radna zaduženja platne spiskove im potpisuje Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova. Ovo za "Vesti" tvrdi Janko Veselinović, predsednik Odbora za dijasporu Skupštine Srbije i pita zašto ministar Dačić već mesecima toleriše ovo stanje?

Dijaspori ne trebaju poslušnici

- Koga god da nam nametnu iz političkih struktura, taj državni poslušnik radiće za sebe i svoju karijeru, a ne za dijasporu. Ako mi iz dijaspore predložimo kandidate, sami ćemo da snosimo odgovornost za njihov rad. Ujedno će biti izbegnuta mogućnost manipulacije dijasporom čega je bilo u bivšoj Kancelariji i bivšem Ministarstvu za dijasporu - obrazložio je Dragan Stanojević, predsednik Skupštine dijaspore ideju da rasejanje i Srbe iz okruženja treba pitati ko će biti na čelu Uprave pri MSP-u.

On podseća da nekadašnji funkcioneri ugašene vladine Kancelarije za dijasporu nisu razrešeni sa ukinutih funkcija niti su imenovani na nove dužnosti.


- Na platnom spisku su a nemaju nikakve konkretne radne zadatke, ali im plate redovno pristižu. I ovo je više nego jasna slika o stvarnom stanju u Vladi Srbije, kao i o njenom stavu prema sunarodnicima koji žive izvan granica matične države - kritikuje Veselinović.


Inače, on je podržao stav skupštinskog Odbora za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu da dijaspora i Srbi u regionu treba da se pitaju ko će biti direktor Uprave pri Ministarstvu spoljnih poslova.


- Bez obzira da li će biti iz rasejanja, regiona ili iz Srbije, najvažnije je da onaj ko bude na čelu Uprave dobro poznaje specifičnosti, problematiku i potrebe dijaspore i Srba u regionu. Treba da ima razgranate i čvrste kontakte sa organizacijama i uglednicima u evropskom i prekomorskom rasejanju, kao i u zemljama u okruženju, ali i da je stručan i spreman da puno radi. Samo takva osoba može se bavi ovim važnim pitanjem - kaže Veselinović za "Vesti".
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online