Putin: Svet na prekretnici, opasnost od igre bez pravila

Tanjug

24. 10. 2014. u 16:05

Međunarodna zajednica nalazi se na istorijskoj prekretnici, gde se u svetskom poretku menjaju "pravila igre" i postoji pretnja "igre bez pravila", izjavio je danas ruski predsednik

SOČI - Međunarodna zajednica nalazi se na istorijskoj prekretnici, gde se u svetskom poretku menjaju "pravila igre" i postoji pretnja "igre bez pravila", izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin, usprotivivši se tezi o ekskluzivnoj ulozi SAD i optuživši Vašington za poteze koji su produbili neravnotežu u svetu.

Sistem globalne bezbednosti ozbiljno je oslabljen i nema garancija da je ona u stanju da sačuva svet od potresa, upozorio je Putin.

"Proglasivši se pobednicima u 'hladnom ratu', SAD su samouvereno shvatile da za (rekonstrukcijom međunarodnih odnosa) jednostavno nema potrebe. Umesto uspostavljanja novog balansa snaga, koji je neophodan uslov za poredak i stabilnost, naprotiv, preduzeti su koraci koji su oštro produbili disbalans", rekao je Putin.

"Možda mi nemamo dovoljno osnova da brinemo, sporimo se i postavljamo neugodna pitanja, možda je izuzetnost SAD, način na koji one ostvaruju svoje liderstvo, zaista blagodet? A njihovo opšte mešanje u sva pitanja u svetu donosi mir, spokoj i dobrobit? Progres i procvat demokratije? I potrebno je, kako se kaže, opustiti i biti zadovoljan? Ne, to apsolutno nije tako", rekao je Putin.

Ruski predsednik je, govoreći na međunarodnom diskusionom klubu "Valdaj" u Sočiju, rekao da "jednostrani diktat i nametanje sopstvenih šablona donosi upravo suprotan rezultat".

"Umesto rešavanja konflikata - njihovu eskalaciju, umesto suverenih i stabilnih država - rastući prostor haosa, umesto demokratije - podrška sasvim sumnjivog sveta, od otvorenih neonacista do islamskih radikala", rekao je Putin a prenosi TAS S.

Predsednik Rusije je SAD, na koje se "svalilo svetsko liderstvo", uporedio sa "novobogatašima" na koje se "sručilo ogromno bogatstvo", a oni "prave gluposti".

"Pod pritiskom pravnog nihilizma, korak po korak odstupalo je međunarodno pravo. Objektivnost i pravednost žrtvovani su političkoj svrsishodnosti", rekao je Putin, i dodao da je "pritom, totalna kontrola nad globalnim medijima omogućavao da se po potrebi belo prikazuje kao crno, a crno za belo".

Prema njegovim rečima, za SAD faktički legitimitet drugih zemalja zavisi od njihove lojalnosti Vašingtonu.

"Sam pojam 'nacionalnog suvereniteta' za većinu država postao je relativna veličina, u suštini predložena je formula - što je snažnija lojalnost jednom centru moći u svetu, tim je veći legitimitet ovog ili onog vladajućeg režima", naglasio je predsednik Rusije.

Ističući da se Hladni rat završio ne zaključivanjem "mira" i jasnim i transparentnim dogovorom o novim pravilima i standardima, Putin je rekao da SAD - "samoproglašeni lider" - suočene sa neefikasnošću jednopolarnog sveta, pokušavaju da obnove "kvazibipolaran sistem", tražeći "lik neprijatelja".

Pritom, nevažno je ko će u američkoj propagandi zauzeti mesto "centra zla" umesto SSSR-a, kao glavnog oponenta - Iran, Kina ili Rusija.

"Sada ponovo vidimo pokušaje da se usitni svet, uspostave linije podele, skupe koalicije po principu ko je 'protiv' a ne 'za' (...) i osvoji pravo na liderstvo i, ako hoćete, pravo na diktat", istakao je Putin.

Putin smatra da se SAD, navodi TAS S, vodeći borbu protiv terorizma na Bliskom istoku, bore protiv rezultata sopstvene politike.

"Rasipaju moć na uklanjanje rizika koje sami stvaraju, plaćaju za to sve veću cenu", rekao je Putin, kritikujući zemlje Zapada što nastavljaju arbitrarno da podržavaju islamske ekstremiste radi dostizanja njihovih ciljeva.

"Uzgred, ne prestajem da se čudim tome kako naši partneri uvek iznova prave iste greške. Svojevremeno su sponzorisali islamske ekstremističke pokrete radi borbe protiv Sovjetskog Saveza, koji su se kalili u Avganistanu. Od njih su potekli i talibani i Al-kaida", kazao je Putin.

Prema njegovim rečima, Zapad "ako nije podržavao, zatvarao je oči" na upade međunarodnih terorista u Rusiju i zemlje srednjeazijskog regiona.

"Mi to nismo zaboravili", rekao je Putin.

NE TREBA NAM NOVI GLOBALNI KONSEZUS ODGOVORNIH SNAGA

Protiveći se politički motivisanim sankcijama Rusiji kao pogrešnim i ističući da je Rusija "samodovoljna" zemlja i da će one izazvati suprotan efekat, ruski predsednik je istakao da svetu u ovom trenutku treba "novi globalni konsenzus odgovornih snaga".

"Ako ima volje, možemo obnoviti efikasnost sistema međunarodnih i regionalnih institucija", rekao je Putin, dodajući da ne treba kretati "od nule", jer su posle Drugog svetskog rata institucije dovoljno univerzalne i mogu biti modernizovane.

Putin je objasnio da je ima u vidu i modernizaciju rada UN, čija je uloga nezamenjiva i OEBS, koji je za 40 godina pokazao da može biti dobar mehanizam za osiguranje bezbeednosti i saradnje u evroatlanskom prostoru.

Pritom, je dodao da međunarodni odnosi treba da se grade na osnovu međunarodnog prava, u čijem temelju treba da budu i moralni principi kao što su pravda, ravnopravnost i istina, i kao najvažnije, uvažavanje partnera i njihovog interesa.

MALE ŠANSE DA ĆE EVROPA PRESTATI DA KUPUJE RUSKI GAS

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da ne očekuje da će evropske zemlje prestati da kupuju prirodni gas od Rusije, budući da nemaju realnu alternativu.

"Možete li zamisliti da će se to dogoditi po želji naših partnera u Evropi? Jedva mogu zamisliti to", rekao je Putin tokom sastanka sa ruskim i stranim političkim stručnjacima u Sočiju, prenosi Rojters.

ODLUKA O KRIMU LEGITIMNA

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je odluku o održavanju referenduma na Krimu, na kom su se u martu ove godine građani izjasnili za istupanje iz Ukrajine i prisajedinjenje Rusiji, doneo legitiman krimski parlament, i istakao da Rusija ima pravo da brani svoje vitalne interese.

"Na Krimu su ljudi održali referendum. Nismo tek tako mi u Rusiji saopštili da je održan referendum. Odluku o održavanju referenduma donelo je apsolutno legitimno predstavničko telo vlasti Krima - parlament Krima, koji je, uzgred, izabran po ukrajinskom zakonu nekoliko godina ranije, do svih ovih teških događaja. Zatim je na osnovu tog referenduma (Krim), kao i Kosovo, usvojio deklaraciju o nezavisnosti i obratio se Rusiji sa molbom za prijem u sastav ruske države", rekao je Putin, a prenosi TAS S.

NEKA BUDE SVIMA JASNO DA SVOJU TAJGU NEĆEMO DATI NIKOME

Tokom međunarodnog diskusionog kluba "Valdaj" ruski lider je rekao da su posle raspada bivšeg S S SR-a zapadne zemlje odlučile da ne računaju na Rusiju i počeli da čine "sve što žele, uopšte ne poštujući nikakva pravila".

"Znači neko može uopšte da se ne obazire ni na šta, a mi ne možemo da zaštitimo naše vitalne interese ruskojezičnog i ruskog stanovništva na Krimu? Ne može tako!", rekao je Putin.

Izražavajući neslaganje sa latinskom izrekom "Što je dozvoljeno Jupiteru, nije dozvoljeno biku", ruski predsednik je rekao da "možda biku i nije dozvoljeno", ali "medved neće ni od koga tražiti dozvolu".

"Uopšte, kod nas se on (medved) smatra gazdom u tajgi i ne namerava - i to pouzdano znam, bilo gde da se seli u druge klimatske zone, nije mu tamo udobno. Ali, svoju tajgu nikome neće dati, mislim da to treba da bude jasno", rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, on nikada nije stavljao u sumnju suverenitet Ukrajine, ali je "druga stvar što je istorija formiranja Ukrajine u njenim sadašnjim granicama prilično složen proces".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (52)

Dragan Sweden

24.10.2014. 16:39

Americki ratni zlocini od Afrike i Bliskog istoka do Ukrajine. Neko bi pomislio da bi revulzija u ''svetskoj zajednici'' protiv vasingtonskog razuzdanog masakriranja civila u osam zemalja, dovela do naloga Tribunala za ratne zlocine izdatih za predsjednike Clintona, Busha, Obamu i mnoge sluzbenike u njihovom rezimu.Zapad je oguglao na vaingtonske zlocine protiv covecanstva.

4c

25.10.2014. 09:50

@Dragan Sweden - "Zapad je oguglao na vaingtonske zlocine protiv covecanstva.",ovo je besmislena recenica,koji zapad,hahahhaaa

veliko a

24.10.2014. 16:53

ovo nije glas putina vec glas rusije. ovaj text u novostima ce uci u istoriju, jer putin ne govori sto on misli vec, sto mu je savetovano da kaze. USA protestanti misle da su rusija ( i srbija) kao I turska, gog I magog, I da ce ih USA unistiti , da zastiti izrael. ali politika je djavolja igra , mi ne znamo sa koje strane ce doci antichrist ili antipravoslavac, izvana ili iznutra, iz vatikana ili fenara , moze biti I englez ili rus. "prognjevice se neznabosci" MI SRBI GLEDAJMO SVOJA POSLA

Verbal_Kint

24.10.2014. 17:54

"Izražavajući neslaganje sa latinskom izrekom. Što je dozvoljeno Jupiteru, nije dozvoljeno biku, ruski predsednik je rekao da možda biku i nije dozvoljeno", ali "medved neće ni od koga tražiti dozvolu." Човек је краљ.

Mis_Pigi

24.10.2014. 18:19

tačno je ono što neko reče, da u istoriji zemaljske kugle nisu se pojavili veći teroristi od Amerikanaca

Dimitrije

24.10.2014. 18:20

Drzavnik bez premca. Mudro i istinito receno. Sto bi se reklo, svaka mu je kao u naseg najveceg srpskog pesnika Njegosa.

scipion

24.10.2014. 20:19

@sinisa - Gde god prolazio,tragovi mu zlatom ostajali. Kako reko,tako mu se steklo.

Miro Markovic

24.10.2014. 18:26

Ovo je kristalno tacno sto uvazeni predsedik Ruske Federacije, Vladimir Putin, kaze. Svima je postalo jasno jos od ujedinjena Nemacke i raspada SSSR-a da "American might makes it right". (Americka sila cini sve ispravno). Ovo Ameri koriste u velikom stilu, ali ce im se sve uskoro olupati o glavu. Prutin je hrabar drzavnik da javno ovo kaze i da se ne boji nikoga. Jer, on ima iza sebe svoj veliki narod i najvece atomske bombe. Pa neka se neko drzne na Rusiju. Zazali ce!

scipion

24.10.2014. 20:17

@Miro Markovic - Rusija osim naroda ,atomskih bombi i Velikog Vladimira,na svojoj strani ima Boga i duše ruskih ratnika pravednika koje najbolje predstavljaju Ivan Grozni,Aleksandar Nevski,Dimitrije Požarski,Kutuzov,Suvorov,Žukov.

Mikiboy

24.10.2014. 18:42

Buducnost covecanstva lezi u rukama Evrope. Evropa mora da bira ili pravdu u svetu zajedno sa Rusijom i Istokom , ili haos i diktaturu sa Amerikom.

Haso

24.10.2014. 19:45

Da li je ikad neko vidio Putina da javno udje u debatu sa svojim neistomisljenicima. To ga svakako poredi sa diktatorima. Sluzi se performansama kojima zeli da dokaze da je genijalan a ne kaze narodu jasno i glasno da mu je Rusija okupirana sa svih strana. Trebalo bi da objasni zasto je to dozvolio

Miroslav GTA

24.10.2014. 21:41

@Haso - Znaci, Rusija je u svojim unutrasnjim granicama. A to sto im se neko prikrada i zeli nesto da ukrade nije stvar Rusije. Putin jasno upozorava i definise problem koji se namece, ne amo Rusiji nego i celom covecanstvu. I sta ovde nije u redu? Kako ces ti reagovati ako neko hoce da ti otme Fatu ?

Yella

25.10.2014. 02:57

@Haso - Mnogi komentarisu ono o cemu nemaju pojma kao Haso i Galeb.Kako neko moze biti diktator koji je jednu zemlju , unisenu od Gorbaceva, podigao na zavidan nacin.Rusija je jedina drzava koja ima visak , nekoliko milijardi dollara, a sve to hvala Putinu koji je postavio Rusiju na noge i na svoje mesto.Amerika je ZLO.Ne samo zlo za covecanstvo vec zlo i za svoj zatucani narod koji ne bi trebao da bude toliko arogantan jer su podlozni lazima koji im se serviraju.Amerika je drzava koja zivi od pljacke.

GALWEB BIJELIi

24.10.2014. 19:52

Ruski car Putin u nizu slučajeva koje navodi zamjenjuje uzrok i posljedicu! Npr. spočitava Amerima da su naoružavale ustanike u Avganistanu, ali niječe da je Brežnjev nju prethodno okupirao. Niječe da Amerika nikada nikoga od susjeda nije napala(barem u zadnjih 100 godina) a njegova Rusija to čini kad joj se prohtije.Čudan je vladar car Putin, i opravdano ga Kasparov naziva "najopasnijim čovjekom planete".

zv

24.10.2014. 21:36

@GALWEB BIJELIi - Covece: Koreja, Vijetnam, Granada,Cile, Panama, Avganistan, Irak, Libija, Sirija, Tunis,SFRJ, Srbija, ..., AMAN bar konstatuj cinjenice.

Ljubo

24.10.2014. 21:45

@GALWEB BIJELIi - Tačno je da je Sovjetski Savez, a ne Rusija napadla u zadnjih 100 godina sujede. Ali ldruga cinjenica je da istim SSSR-0m nakon cara Nikolaja (vladara carske Rusije) nije vladao Rus, vec Ukrajinci, Gruzijci, Litvanci i ostali. A to sto Amerika nikoga nije napala ni to nije bas sasvim tacno. Kako se prosirila sa prvobitnih 13 kolonija. Pa gdje je tu manifest Sudbina, pa okupiranje teriorije Meksika, danasnji Novi Meksiko i Teksas. U novijoj istoriji Intervencija u zalivu svinja na Kubi. itd......

Miloš

24.10.2014. 21:46

@GALWEB BIJELIi - Da li je u pitanju neznanje, glupost ili prosto zaslepljenost mržnjom? Granada i Kuba nisu susedi SAD-a? Da ne nabrajam centralno i južno američke zemlje gde su preko CIA-e zadužili stotine hiljada porodica. Problem je što Krim, kao i kod nas recimo Baranja, koje nikad u istoriji nisu pripadale Ukrajini , tj Hrvatskoj, odlukom nekog komuniste njima pridodat.

jm

24.10.2014. 21:50

@GALWEB BIJELIi - Blizu je Rusija, moj galebu bijeli, mnogo bliže nego što misliš.

da se ne lažemo

24.10.2014. 22:00

@GALWEB BIJELIi - Jes vala, Gari ko da je mene pitao. Za vas je najopasniji i treba da bude. Neb valjalo da nije. Nek ga bog štiti vašeg mrza zbog istine na koju vam ukazuje, UNIŠTISTE PLANETU I SVE ČOVEČNO

Doktor

24.10.2014. 22:11

@GALWEB BIJELIi - Galebe očito imate višak mržnje prema predsedniku Rusije Putinu.Ona vam ne dozvoljava da ispišete pravilno ni svoj pseudonim u komentarima.

Miko

24.10.2014. 22:21

@GALWEB BIJELIi - A koga da napadne pametnico, ima 2 suseda i oba su vec odavno pod tihom okupacijom a ko zna kad jednom pobiju sav narod van severne amerike docice i na njih red, al to ako prezive "medveda".

m

24.10.2014. 23:00

@GALWEB BIJELIi - Ovoga (GALWEB BIJELIi) treba ovde potpuno ignorisati. ocito je da pokusava i uspeva da potpuno omalovazi i razvodni diskusiju. Ciljano je neobjektivan, provokativan, cinican...I samo odvlaci paznju sa objektivnog komentarisanja...NJime i njegovim komentarima se ne treba baviti...

Srki

25.10.2014. 01:04

@GALWEB BIJELIi - @GB, SAD su u celoj juznoj americi imale prste. U svim onim pucevima, a kasnije su takvu politiku prosirile na ceo svet.

GALEB BIJELI

25.10.2014. 09:40

@GALWEB BIJELIi - MILOŠ- jedini iznosite činjenice,pa Vam moram odgovoriti. Za većinu koja etiketira bez osnova to nema smisla.Epizoda sa Kubom je bila u vrijeme hladnog rata,i nisu spojeni kopnom. Da- intervecija u Grenadi je bila,ali su Ameri otišli vrlo brzo. Pri isticanju "slučaja KRIM" pokazujete da ne marite za principe! Proučite rezolucije OEBS-a,konvencije OUN-a,medjun.ugovore,itd.Uostalom; ako su vam ideal vrednote Putinove Rusije,zaštio hrlite u EU? Postanite ruska gubernija; imajte princip!

Чапајев

24.10.2014. 20:26

"Друштво народа" је ипак била уређенија светска организација од УН-а.

Zika

25.10.2014. 00:00

@zv - Putin izgleda bledo. Omrsavio je. Izgleda staro. Nadajmo se da nije nesto rdjavo po sredi. To je drugi covek. Svet ga ne sme izgubiti.

ana

24.10.2014. 22:02

očigledno se nagomilalo oružja kod Amera,pa nasrću..njima je važno da svet gine bilo ko i bilo gde,da nas bude manje..ne haju ni za čiju priču..ako neće dogovor i toliko lažu,nabedjuju,zavadjaju svi ostali moraju shvatiti da oni to čine jer su se odmakli od svoje kuće...problem se treba preseliti kod njih,pa da vide kako nepravda,strah boli..tada će pristati na dogovore da se uredi svet..ako su energenti kod Rusa,pa nisu ih oni uzeli za sebe,nego dele sa svima..zločincima pozvoniti na vrata

karate

25.10.2014. 01:16

@Mikom - Nikada nisam voleo Ruse i Rusiju , ali sada podrzavam ovu Putinovu izjavu Jedino Iran i Rusija u svetu imaju svoje JA sve ovo ostalo mi je nekako muljavo i neizgledno.

Бајо Пивљанин

24.10.2014. 23:10

Новости нису објавиле да је Путин директно оптужио Сад за почетак кризе у Украјини.На руској телевизији РОССИЯ 24 све можете видети и чути.И њемачке новине''Spiegel'' су то објавиле.

Srki

25.10.2014. 01:01

Osobno, za ovu situaciju u svetu najvise krivim poltronske drzave prema SAD, Nemacku i Francusku, koje su se mogle usprotiviti sirenju NATO, agresiji na Srbiju, Irak,Jugoslaviju,Afganistan,Libiju,Siriju...ali nisu.Cak sumnjam da su SAD uspele da u te drzave postave znacajan deo vlasti. U Francusku sigurno.

dzoniba

25.10.2014. 02:23

Dolazi zima, duga i hladna, a nekom baka nece spremiti topli kakao, jer nije bio dobar...

Yella

25.10.2014. 03:03

I nije istina da Putin nece da debatuje jer je to pokusao ali niko nece od zapadnih sila da debatuju.Druga neistina je da nije rekao svom narodu da se Amerikanci sspremaju na osvajanje Rusije , rekao je i zna to svaka svraka na drvetu.Malden Olbrajt je i sama rekla ...ako Rusi misle da su sva njena bogastva samo njena , varaju se.Protumacite vas dvojica sta to znaci.Nadam se da cete uspeti.Najveci kriminalci i teroristi su NATO alijansa koja ubija bez pardona sve i svakoga.Evropi namecu Musliman

rothlib s. סטיין ראָטהליב

25.10.2014. 07:53

Putin jasno pokazuje nervozu. Sankcije deluju, a gubici ruske privrede su ogromni. Uvideo je da batina ima dva kraja. I to veoma bolno.

Srki

25.10.2014. 13:36

@Mali bata - @Mali Bato, ti moje reci pretpostavljam nece da razumes, pa se obracam novinarima Novosti, sa molbom da ne postavljaju sizofrenicne komentare.Jer, i na ovim stranicama se formira zdravlje nacije.Govor u siframa karakteristican je za sizofrenicare.

iznajmio sam najbolje detetive

25.10.2014. 16:10

@Mali bata - Vreme je novac! Situacija pred nevreme, ko koga juri? Lepo vreme, priprema pred nevreme, okupljanje ciklona i anti ciklona, ubrzanje, oluja, razor, polave, nemoc, politicari trce jure, nista ne postizu, poklecu, padaju a druge okrivljuj, kome ovde nesto fali? a ko bezi!

Zoran1

26.10.2014. 21:08

Nije istina da nema pravila. Ista pravila vladaju koja su vladala milenijama. Jaci otima od slabijeg. Mocni dave nemocne. Bogati zive od pljakce sirotinje. Robovlasnici su na vrhu piramide sveta a svi ostali su manje vise njihovi robovi. Nista se nije zaista promenilo osim maske koja se koristila da to pokrije. Naravno kroji se nova maska i uskoro ljudi ce opet misliti da zive u slobodi i da je sve odlicno dok i ta maska ne postane providna. Kroz milenije samo se maske menjaju.