Najnovije vesti
Vesti Srbija
Obnavljaju Jevrejsko kupatilo u Pirotu

Obnavljaju Jevrejsko kupatilo u Pirotu

Muzej Ponišavlja u saradnji sa opštinom Pirot rekonstruiše Jevrejsko obredno kupatilo u blizini nekadašnje sinagoge na prostoru Jevrejske mahale.

527825_pirot02-predrag-pejic-i-sasa-jovanovi-c-kraj-jevrejskog-kupatila-zoran-panic
527825_pirot02-predrag-pejic-i-sasa-jovanovi-c-kraj-jevrejskog-kupatila-zoran-panic

- Najverovatnije takav način grejanja potiče iz rimskog perioda. Ima i jako interesantne ukrasne mermerne ploče, a podovi su takođe od mermera. Uz kupatilo je pronađen bunar sa kamenim santračem koji je bio u dvorištu kupatila - kaže Pejić.

Iz nekadašnje Jevrejske mahale u noći izmedju 12. i 13. marta 1943. godine bugarski fašisti su nasilno iz kuća izveli svih 178 Jevreja, pirotskih žitelja i predali ih nemačkim nasistima. Svi su deportovani u logor Treblinka odakle se niko nije vratio.

Direktor Muzeja Ponišavlja Saša Jovanović veruje da će uz podršku Zajednice jevrejskih opština u Srbiji i sredstvima opštine Pirot projekat biti uspešno realizovan i da će Pirot dobiti još jedan vredan istorijski spomenik u centru grada.

- Ovo je prva faza realizacije a posle toga je neophodna pomoć Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša. Nadam se da će kada završimo arheološka istraživanja kolege iz Zavoda uraditi projekat i da će u saradnji sa Jevrejskom zajednicom uspeti da obezbedi sredstva da se ovaj objekat rekonstruiše - kaže Pejić.