Почетак Посете Министар рударства и енергетике Александар Антић у Бору изјавио:

Министар рударства и енергетике Александар Антић у Бору изјавио:

6 друго читање
0
0
876

„Држава нема намеру да прода РТБ“ 

Оглас за приватизацију РТБ-а није објављен са идејом да се борска компанија прода. Држава хоће да остане власник РТБ-а и да пронађе стратешког партнера који ће у инвестиционом смислу ући у технологију посла и бити наш партнер, подвукао је министар. – Б. Спасковски: Са потенцијалним стратешким партнерима сада се највише разговара о руднику „Церово“. – Са компанијама које истражују у околини Бора мора се остварити сарадња јер ће сутра, ако отворе рудник, доћи код нас и ту прерађивати свој бакар, рекао је Антић
Држава нема намеру да прода РТБРТБ
. – У намери да разлгеда градилишта нове топионице и фабрике сумпорне киселине, процени у којој је фази изградње највећи еколошки пројекат у Србији и допринесе да рок за завршетак новог металуршког постројења буде испоштован, али и да процени шта је то што се у рударству урадило и ради у овом тренутку у Бору, министар рударства и енергетике Александар Антић посетио је 23. октобра Рударско-топионичарски басен Бор. Након разговора са генералним директорм борске компаније Благојем Спасковским, а пре него што ће се истог дана укључити активно у дискусију са представницима америчке компаније „Фрипорт Мекморан“, компаније која истражује у околини Бора, и то у намери да приближи ставове двеју компанија, министар Антић је изјавио:
У околини Бора је доста озбиљних компанија које су на светском гласу и које овде сада истражују. Са њима морамо остварити сарадњу јер ће сутра, ако уђу у фазу отварања рудника и експлоатације, оне доћи овде код нас и ту прерађивати свој бакар. РТБ Бор је у реструктурирању и Агенција за приватизацију је објавила оглас и за њега, али не са идејом да га прода. Држава нема намеру да прода РТБ, већ хоће да остане власник и да пронађе стратешког партнера који ће у инвестиционом смислу ући у технологију посла и бити наш партнер. Велико је интересовање врло озбиљних компанија из иностранства за сарадњу са Басеном. Има, наравно, и домаћих, али морам да поменем потенцијале неких страних компанија и инвестиционих фондова који имају озибљне намере да инвестирају у ову регију. Пре свих је то „Голдман Сакс“, инвестициони фонд који увек представља озбиљне играче у овој бранши, али видећемо кога када почну разговори – казао је Антић.
Генерални директор РТБ-а Благоје Спасковски додао је да се са потенцијалним стратешким партнерима сада највише разговара о руднику „Церово“. – Јавни позив за стратешко партнерство РТБ-а са инвеститорима заинтересованим за улагање у отварање „Борске реке“, „Церова“ и „Чока Марина“ није рапсисан, али се за то јавило неколико озбиљних компанија, пре свега са интересовањем за „Церово“. Ових дана воде се директни разговори о томе и полако се приближавамо циљу – рекао је Спасковски.

Држава и РТБ ће заједно тражити стратешког партнера који ће уложити у рударство овог краја јер, како је истакао министар Антић, ускоро ће „Бор“ имати нову топионицу коју треба „нахранити“.
Видим да се заиста чине максимални напори да се овај објекат, који је од стратешког значаја за Србију, заврши у складу са роковима и динамиком која је предвиђена. Овде је као у мравињаку јер готово 700 људи ради и труди се да нова топионица буде завршена на време. Ова инвестиција је једна од кључно важних за државу и све очи су упрте у њу. Чека се почетак рада нове топионице јер она треба значајно да допринесе привредном расту Србије. Реализација овог пројекта, проналажење стратешког партнера за смедеревску „Железару“, решавање питања наше хемијске индустрије, пре свега „Петрохемије“, „Азотаре“ и „МСК“, кључни су елементи програма Владе да би се привредни раст Србије у 2015-ој и 2016-ој подигао на ниво да грађани Србије осете квалитетан помак на боље. Дубоко верујем, због тога што пројекат у Бору напредује добро, да и остали у Србији напредују у складу са очекивањима и да ћемо све циљеве остварити – казао је министар Антић.
Говорећи о заједничким пројектима Министарства и РТБ-а Бор министар је истакао онај који се односи на остваривање јавног интереса у Мајданпеку како би се тамошњи рудник проширио, али није занемарио ни екологију. – Морамо водити рачуна и о здрављу људи у Бору, то је кључно за њих. У том смислу ћемо интензивирати активности на еколошком пројекту кривељског колектора и ја сам, иако РТБ Бор ту нема никакве формално-правне ингеренције, замолио Спасковског да знањем и великим искуством стеченим деценијама рада помгоне мени и министарству у реализацији пројекта Светске банке – рекао је Антић.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Посете

Оставите одговор

Погледајте и

Васкршња и Првомајска честитка

Свим радницима Србија Зиђин Копер и Србија Зиђин Мајнинг, њиховим породицама и грађанима Б…