Capital.ba

Na Wall Streetu S&P 500 indeks porastao četvrti dan zaredom

22.10.2014. / 9:46

wallNJUJORK, Na Wall Streetu su u utorak cijene akcija snažno porasle, četvrti dan zaredom, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima većine američkih kompanija.

Dow Jones ojačao je 215 bodova ili 1,31 odsto, na 16.614 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,96 odsto, na 1.941 bod, a Nasdaq indeks 2,40 odsto, na 4.419 bodova.

Snažan rast cijena akcija ponajviše se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima većine kompanija u trećem tromjesečju.

Među ostalim, cijena akcija Applea skočila je više od 2,5 odsto, nakon što je taj tehnološki div prijavio o snažnom rastu prihoda i dobiti u proteklom kvartalu i povećanju procjena poslovanja u tekućem tromjesečju.

Pozitivno je na tržište uticao i podatak da je prodaja postojećih kuća u SAD-u u septembru porasla 2,4 odsto, iznad očekivanja. Zahvaljujući tome, PHLX indeks građevinskog sektora ojačao je 1,2 odsto.

Tržište je podstakla i vijest da Evropska centralna banka (ECB) razmatra mogućnost kupovanja korporativnih obveznica, što je podržalo rast cijena akcija na evropskim berzama.

U ponedjeljak je ECB počela kupovati osigurane obveznice, što je, zajedno s kupovinom osiguranih vrijednosnih papira (ABS), dio programa za podsticanje rasta ekonomije i sprječavanje deflacije u evrozoni.

No, postoji bojazan da to neće biti dovoljno, pa je ECB spremna, kazao je neimenovani izvor Reuters, preduzeti i dodatne korake kako bi se poboljšale bilanse banaka i podstaklo kreditiranje.

“Tržišta su nakon te vijesti odahnula jer se činilo da su centralne banke odsutne, da neće pružiti dodatnu podršku tržištima”, kaže Kevin Caron, strateg u kompaniji Stifel, Nicolaus & Co.
S&P 500 indeks porastao je oko 6 odsto od prošle srijede, kada je zamalo zaronio u područje korekcije, 10 odsto ispod najvišeg prethodnog nivoa.

No, premda se tržište posljednjih dana oporavlja, ulagače zabrinjavaju podaci koji ukazuju na slabljenje najvećih svjetskih ekonomija.

Juče je objavljeno da je rast kineskog BDP-a u trećem tromjesečju usporio na 7,3 odsto u odnosu na isti lanjski period, nakon 7,5-postotnog rasta u prethodnom kvartalu.

Premda je to bolji podatak u odnosu na procjene analitičara koji su očekivali rast od 7,2 odsto, to je ipak, najsporiji rast druge po veličini svjetske ekonomije od početka 2009. godine.

“Po prirodi su ovakvi odskoci tržišta nakon pada cijena akcija kratkoročni. Razlozi zbog kojih su prošle sedmice cijene oštro pale i dalje su prisutni”, kaže Mohannad Aama, direktor u kompaniji Beam Capital Management.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječan obim trgovanja. Na američkim su berzama vlasnika juče zamijenile 7,2 milijarde akcija, dok prosječan dnevni obim u ovom mjesecu iznosi 8,3 milijardi. Hina

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!