Brisel ljut zbog sira i parade!

D. MILINKOVIĆ - S. S. ROVČANIN

18. 10. 2014. u 21:53

Posle posete ruskog predsednika Beogradu, iz EU najavljuju nove opomene našem državnom vrhu zbog proširenja privredne saradnje sa Moskvom. Moguća još jedna protestna nota oko izvoza naše robe u Rusiju

BRISEL će posle posete ruskog predsedika Vladimira Putina Beogradu pojačati pritiske na Srbiju da ne povećava izvoz u Rusiju. Zato nije isključeno da u narednim danima na adresu srpskih vlasti ponovo stigne briselska nota, kojom će se naši zvaničnici još jednom „podsetiti“ na očekivanja EU - saznaju „Novosti“ u diplomatskim izvorima.

Zvanične izjave poslate iz EU posle Putinove posete bile su prilično umivene, ali su neformalnim diplomatskim kanalima već poslate poruke da bi upozorenje Brisela moglo da poprimi i oštriji ton, u vidu demarša, u kojem će se izričito zahtevati da Srbija ne koristi embargo koji su evropske zemlje uvele Rusiji. Prvu opomenu Srbija je već dobila u avgustu, kada je premijeru Aleksandru Vučiću, u Obrenovcu, uručen tzv. ed-memoar sa „instrukcijama“ za izvoz u Rusiju.

Prema našim informacijama, ono što je upalilo „crvenu lampicu“ u vrhu EU je Putinova izjava da je za „srpsku privredu povoljan trenutak da nađe što bolje mesto na ruskom tržištu“. On je rekao da srpska poljoprivreda sada u Rusiju izvozi robu u vrednosti od oko 150 miliona dolara, ali da to veoma brzo može da dostigne i 500 miliona. Naročito se ukazuje šansa za izvoz sirnih namaza.

Brisel je, s druge strane, zadovoljan time što je premijer Aleksandar Vučić u Putinovom prisustvu još jednom potvrdio da Srbija ostaje na evropskom putu. Međutim, ostaju očekivanja EU da uskladimo našu spoljnu politiku sa njihovom i uvedemo sankcije Rusiji.

Maja Kocijančič, portparol evropske šefice diplomatije Ketrin Ešton, izjavila je juče da se stav Brisela o sankcijama Rusiji nije promenio i da na snazi ostaje poziv svim zemljama kandidatima da podrže ekonomske mere EU:

- Pažljivo pratimo odnose Beograda i Moskve i očekujemo od Srbije da ostane na evropskom kursu, kao i da demonstrira privrženost Uniji tako što će nastaviti da svoju spoljnu politiku usklađuje sa evropskom.

Maja Kocijančič nije želela da direktno komentariše najavljeno povećanje izvoza poljoprivrednih proizvoda i automobila iz kragujevačkog „Fijata“ u Rusiju, ali je podsetila da je EU u avgustu zatražila od trećih zemalja, pa i Srbije, da ne koriste ruski embargo na uvoz hrane iz EU da uđu na rusko tržište.

Putinov dolazak i poruke koje su slate iz Beograda pažljivo su praćeni i u Vašingtonu. Portparolka američkog Stejt departmenta Džen Psaki kratko je prokomentarisala posetu ruskog predsednika Beogradu, navodeći da su SAD svesne te činjenice i podsetila da je veliki broj zemalja imao istaknutu ulogu tokom Drugog svetskog rata i da je Putin letos prisustvovao i ceremoniji kojom je u Normandiji obeležen Dan D.

- To ne znači da ne postoje neslaganja u pogledu pojedinih pitanja - poručila je Psaki.

Inače, američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi nije se odazvao pozivu da prisustvuje vojnoj paradi, uz objašnjenje da će doći na svečanost povodom obeležavanja 70. godišnjice oslobođenja Beograda, 19. oktobra. Ambasadori EU i Nemačke, Majkl Devenport i Hajnc Vilhelm, bili su na tribinama ispred Palate „Srbija“. Britanski ambasador Denis Kif nije došao, ali je poslao predstavnika.

Osim predstavnika diplomatskog kora, različite pristupe vojnoj paradi i Putinovoj poseti imala su i rukovodstva srpskih stranaka. Tako niko iz DS nije došao na paradu, a od funkcionera ove stranke pozivnice su dobili šef poslaničkog kluba Borko Stefanović i bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac.

- Pozivnice su stigle kasno, tako da nismo mogli da se organizujemo. Naravno, podržavam obeležavanje godišnjice, a parada je bila odlična - rekao nam je Stefanović.

Poslanici Nove stranke Zoran Živković i Vladimir Pavićević nisu bili na vojnom defileu. U ovoj partiji objašnjavaju da ostaju pri stavu da Srbija nije vojna sila kako bi organizovala ovakve skupove i da Beograd nije oslobođen 16. nego 20. oktobra. Njihov nedolazak, kažu, nema veze sa dolaskom Putina, jer podržavaju posetu ruskog predsednika.

U svečanoj loži bili su predstavnici naprednjaka, socijalista, PUPS...

- Na Titovim paradama sam bio u publici, a sada sam sedeo tri metra od Putina - kaže nam poslanik PUPS Milan Korać. - Ostavio je na mene utisak jednostavnog čoveka što je odlika najvećih svetskih državnika. Parada je bila fenomenalna, a veze Srbije i Rusije su dodatno pojačane.


RADIKALI U PUBLICI

I PREDSTAVNICI vanparlamentarnih stranaka išli su da pozdrave predsednika Rusije. Tako je radikalska „trojka“ Vjerica Radeta, Nemanja Šarović i Zoran Krasić iz publike predvodila skandiranje članova SRS.

Predsednica DSS Sanda Rašković Ivić kaže da su „vojna parada i doček Putina pokazali jasnu podršku naroda Vojsci Srbije i njegovu želju za najbližom saradnjom sa Ruskom Federacijom“.

- Masovna skandiranja „Srbija - Rusija, ne treba nam Unija“, jasan su glas i mišljenje naroda o ulasku u EU - rekla je Sanda Rašković Ivić.

BELOJ KUĆI SPORNA I DOBRODOŠLICA

ZA razliku od portparolke Stejt departmenta, Robert Hend, visoki savetnik Američke komisije za bezbednost i saradnju u Evropi, koja je tesno povezana sa američkim Kongresom, bio je mnogo oštriji u oceni Putinove posete:

- Niko ne traži od Srbije da ne održava dobre odnose sa Rusijom, ali počasti sa kojima je Putin dočekan u Beogradu u raskoraku sa opredeljenjem Srbije za uključivanje u evropski blok.

POČASNI GRAĐANIN NOVOG SADA

MADA je u Beogradu, proveo tek šest-sedam sati, predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin je nekoliko minuta odvojio i za Novi Sad. Gradonačelnik Miloš Vučević mu je uručio Povelju počasnog građanina „Srpske Atine“ koja mu je dodeljena pre više od šest godina.
(Đ. V.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (141)

fica

18.10.2014. 21:59

Kad su nas bombarovali i kad smo mi ostali bez poslova po celom svetu, nisu se mnogo dvoummili da nam uzmu sve pa i da nam uvedu sankcije.

из главе

18.10.2014. 22:00

НЕ ЕУ => ДА СРБИЈИ ... поздрављам недолазак демократа на параду

Laki

18.10.2014. 22:01

Živ se potresoh. Pare EU više ne dam, višak prebacim u devize, i samo ih gledam koliko će još da se mlate sa nama pre nego što shvate da su izgubili bitku u Srbiji..

joe_

19.10.2014. 00:36

@Laki - Drago mi je da ce evropa da nas podsjeti da samo oni treba da jedu a mi da gledamo.

Nikola

18.10.2014. 22:08

Srbija treba da gleda da poveca taj izvoz jer ce time staviti do znanja narodu i zapadnim 'prijateljima' da stavlja interese gradana Srbije na prvo mesto. Kako bih trebalo da bude. Svako drugo politizovanje ekonomije ce samo uciniti Srbiju slabijom i zavisnijom od drugih.

Mladen

18.10.2014. 22:09

Brisel je na nas uvijek ljut kada ne radimo po njihovom diktatu, koji po mom misljenju najcesce ide na nasu stetu. I mi smo ljuti na Brisel sto nas je bombardovao, sto neprekidno obecava neku pomoc a ne dobijamo nista. I kada nam Rusi daju sansu da zaradimo nesto novca oni su ljuti. Sustina price je da poslije '99 i desavanja na Kosovu vise ne postoji dilema ko nam sigurno nije prijatelj...

Preponosna

18.10.2014. 22:12

A mi smo presrecni zbog odnosa Rusije prema nama i naseg postenog odnosa prema njima i posebno zbog velicanstvene Parade.

Dymitr Ogonowski

18.10.2014. 22:12

Zapad sve vrema hoće nanesti stetu srpsko-ruskim odnosima. Ranije je pritisao Rusiju da uvede sankcije protiv Srbe a sada pritisa Srbiju. Srpsko-ruska trgovina i opste odnose nije moja stvar ali nije takode stvar Nemacke i SAD. Srbija i Rusija imaju pravo imati takve odnose, koje hoće.

Tupanjkovic

18.10.2014. 22:14

Bude li Brisel i sve sto on predstavlja i dalje sebicno babarogisao na nase otvoreno postupanje prema Rusiji , a istovremeno sam mutio ispod stola, videcemo sta ce biti rezultat.

Argumente na sto

18.10.2014. 22:16

Ne mogu da verujem da ce se ovako nesto ostvariti, ipak da sacekamo zvanicne izjave Brisela pre nego sto zaurlamo na nepravdu koja mozda nije ni u vazduhu.

sas

18.10.2014. 22:19

pa naravno Da je zpadu drazi Hitler nego Putin. Zapad je razarao Beograd bez razlike zvao se Hitler ili Bler ;( Najvise Srbskih zrtava palo je braneci se od Zapanih osvajaca. Zivela sveta bratska Rusija!

sl

18.10.2014. 22:26

Zar se taj Brisel ne zalaže za slobodno tržište? A da, to izgleda važi samo onda kada njihovi proizvodi nalaze put do našeg tržišta, iako i mi imamo te proizvode!

Momcilo Dragisic

18.10.2014. 22:30

Pa neka nam daju da izvozimo u EU pa nek onda kritikuju. Lepo od njih. valjda Rusija ima pravo da bira sta ce da kupuje. Nek dozvole juzni tok nek skinu sankcije Rusiji... Dokle vise dupli arsini za nas. Sto ne osude albaniju za podstrekivanje velike albanije?

Miloje

18.10.2014. 22:33

koliki licemer treba da budeš da zemlju u kojoj je prosečna plata 250 evra prekorevaš što hoće da preživi

Besposlen

18.10.2014. 22:44

@Miloje - Pa poenta je što nam taj isti zapad 20 godina čini sve da propadnemo što više! Kada su SR Jugoslaviji uvedene sankcije mnoge zemlje su se ekonomski preporodile kao npr Mađarska i drugi, a sad kad je situacija takva da i mi možemo nešto ućariti oni nam ne daju! Dajte bre političarii manite se više te šarene laže da mi idemo u EU, pa vidite šta nam rade, a šta bi nam tek radili kada bi ušli u tu zajednicu pa mogli bi samo da im budemo sluge i fizikalci!

Logic

18.10.2014. 22:37

Tamo negde sredinom prošlog veka, građani Srbije su se ne baš retko, ali uvek i samo u krugu porodice ili krugu dokazanih prijatelja povodom nekih saopštenja i odluka vlasti u čudu pitali što li je to tako. Najčešči odgovor je bivao: "To ti je zbog sira i vojne muzike". Apsurdnost, totalna.Klinci su prihvatili željno tu krilaticu u žaru puberteta. Posle sedam decenija tačno upriličeno, vrlo realno, zbog sira i... vojne parade!

Veljko

18.10.2014. 22:48

Seti me na detinjstvo i odgovor roditelja kada mi nesto ne dozvoljavaju da uradim, pa pitam sto, a oni odgovore zbog sira i vojne muzike...znaci to ipak postoji kao razlog?

student

18.10.2014. 22:57

Srbi moraju postati mudri - kao ovi licemeri sa Zapada. Sve je dino krasno vi ste u pravu a gledati svoja posla i svoje interese. Naravno da je sansa da se izvozi trajno u Rusiju i Kinu a ne samo sada.

ST

18.10.2014. 23:15

Treba slediti politiku novo izabrane predsednica DSS Sande Rašković Ivić jer je to budućnost za Srbiju. Okrenuti glavu od EU.

bratislav

19.10.2014. 09:13

@ST - Ma ne, treba slediti politiku Vojislava Koštunice,...treba Srbiju vratiti 200 godina u nazad.

Milan

18.10.2014. 23:19

Ne smemo se suprotstavljati Zapadu ali ne smemo nikako ni prihvatiti njihove zahteve, jer ovo sto oni traze nije usmereno protiv Rusije vec protiv Srbije. Rusija ce svejedno uvesti hranu iz Latinske Amerike, Turske, Azije. Evropi treba poruciti da joj je ovo jedinstvena prilika za pristup evropske robe ruskom trzistu. Neka otvore proizvodnju u Srbiji i neka ubiraju profit od izvoza u Rusiju, zasto je bitno da li je proizvodnja u Srbiji ili Nemackoj ili Poljskoj ako nas planiraju kao deo EU?

Serbia

18.10.2014. 23:38

Koja je ovo Sramota brate. Kad namolimo Rusiju da izvozimo Evropski Fijat u Rusiju to je ok, a zazuvrat nam Eu neda ni sir da izvezemo u Rusiju. Tuga!!

mokino

19.10.2014. 01:02

@Serbia - nije fijat samo njihov ..nase je 33 % znaci zaradicemo i osiguracemo vise hiljada radnih mesta...

Mikiboy

18.10.2014. 23:44

To je samo ljubomora i nemoc protiv Putina sto govore iz zapadnih usta. A sto se tice sankcija,odluci li nasa vlada da se uvedu sankcije Rusiji, ja nisam vise srbin.

nastasja

19.10.2014. 08:48

@Mikiboy - Mikiboy@NI ja nisam vise SRPKINJA, ako vlada uvedi sankcije nasoj braci.

vlada pozarevac

18.10.2014. 23:45

Srbija je mala zemlja.Slicna je situacija u našem okruzenju.Docekati Putina koji je najpoznatija licnost u svetu je VELIKA POCAST, samim tim sto nas je i po treci put udostojio.I zapad nas je udostojio, doduse bombardovanjem koje je trajalo 78 dana.mislim da ostali komentari nisu potrebni, jer Slobu su mogli da sklone kad god su hteli a ipak su se kaznjavali neduzni narod!!!

boki

18.10.2014. 23:51

Varaju se svi oni koji očekuju da bi Srbija pod bilo kojim pritiscima mogla uvesti sankcije Rusiji

ЕУ: Срби, уништите своју пољопривреду!

19.10.2014. 00:26

@boki - Па то баш и не би биле санкције Русији, већ Србији! Да нам забране да повећамо извоз са 150 на 500 милиона евра? Нека нам надокнаде разлику, уз урачунату дугорочну штету због уништавања пољопривреде и онда ћемо у Русију да извозимо само аутомобиле, конфекцију, слаткише...

Александар

19.10.2014. 00:18

Ја бих за инат продао Русима целокупну годишњу производњу сира.

ZOONLOGONECHON

19.10.2014. 00:27

Meni nije jasan ovaj narod sto drzi sliku Putinovu!!! Srbija nije u stanju da izbegava EU. Svaku deceniju nas je za 30 hiljada manje. Radi pada nataliteta i radi bega mladog naroda na zapad ( ne u Rusiju ). Svi imamo nekog od rodbine na zapadu ( rijetko, rijetko u Rusiji, zbog cega??? ).

SMOKI

19.10.2014. 09:40

@ZOONLOGONECHON - Neka si ti mozda prijatelju i u pravu. Nasi ljudi trce na zapad zato sto kod svoje kuce nikada ne bi ni za koje pare radili ono sto tamo rade. (Cast izuzetcima)Sposoban i skolovan nas covek ce zaraditi bilo gde ne samo na zapadu. Masovno smo svoju decu ucili neradu. Politikom se ni jedan skolovan i uman covek SRBIN nije zeleo baviti. Zato nam je zemlja dosla u ovakvu situaciju. Ja ne zelim da me neko ubija i kolje a ja ga molim i mazim. Pri je cu kao covek umreti.

Miljkooo

19.10.2014. 10:00

@ZOONLOGONECHON - LJubav Srba prema Rusiji datira iz davnih vremena kada su se rame uz rame borili sa našim dedama, pradedama itd tako da je sve to duboko uvreženo u našem narodu. Zapad nešto vole ni ovi što žive i rade tamo, otišli su zato što moraju, to mu dođe nešto kao poslovna migracija bar ja mislim. Ali nisam a priori protiv zapada i oni imaju našu pažnju ali malo manje od Slovenskih naroda.

he

19.10.2014. 01:10

EU ima razmenu sa tom Rusijom 450 milijardi $ godisnje, a Srbija samo jednu milijardu. I problem je Srbija !? Drzali su nas 10 godina pod sankcijama i napravili nam stetu od nekoliko stotina milijardi, nisu nam platili ni ratnu odstetu, kontaminirali nam teritoriju u sred Evrope uranijumom. Oni daju pomoc jedino kao i Ukrajini danas, koja je dosla do bankrota. Sada im smeta i obelezavanje jubilarnih godina !? Pa dosta vise zaludjivanja, propadosmo.

Mis_Pigi

19.10.2014. 03:33

Francuzi mogu da izvoze nosače, a mi ne možemo sir. Nigde kraja licemerju ...

Goran

19.10.2014. 03:34

Ne znam kako misle da vlast privatnom biznisu zabrani izvoz u bilo koju zemlju? To bi bilo i nelegalno i protivno i pravilima same EU.

zar ne

19.10.2014. 03:38

pa gospodo iz EU,onda nas odmah uclanite u EU.zelimo isti tretman kao Rumunija i Bugarska.a ako to ne zelite...onda ucutite.

Zeljko

19.10.2014. 04:50

Ne kaze se - Brisel ljut zbog sira i parade - nego, Brisel ljut zbog sira i vojne muzike!

Put in your ....

19.10.2014. 05:25

hahahaha. Naslov bi trebalo da glasi: Brisel ljut zbog sira i vojne muzike.

Игор

19.10.2014. 05:54

Ма да,ако не преживимо без уније то нико неће.Дајем живот Русији и за Русију.

jovandeka

19.10.2014. 06:50

Šta Brisel ima sa Srbijom.Onaj potpisani ugovor je samo ugovor namere,a to što oni na osnovu toga cene lojalnost,to je njihov problem.Srbija mora da živi i da se oslobodi sankcija.Nismo ničim dužni ni obavezni da se povinujemo njihovim zahtevima.Neka nam uplate 2 milijarde evra,na osnovu gubitka dobiti u trgovini,pa ćemo onda sedeti i slušati šta nam kažu.A oni opet preko naših ledja na naš račun.Ako to učini ova Vlada,može odmah da podnese ostavku.

goga

19.10.2014. 06:59

volim i ja ruse ali mmf i svetska banka su na zapadu a svaka vlada od 2000 pa na ovamo jednostavno obozava da saradjue sa njima...

MLADI KOSANOVIC

19.10.2014. 07:38

Svakako da nismo ni ocekivali da ce oni sa velikim ushicenjem podrzati posetu Putina Srbiji. Pa neka nam daju da izvozimo u EU pa nek onda kritikuju. Valjda Rusija ima pravo da bira sta ce da kupuje i od koga. Nek dozvole juzni tok nek skinu sankcije Rusiji. Dokle vise dupli arsini za nas, stalno nam drze ruku nad glavom. Sto ne osude Albaniju za podstrekivanje Velike Albanije tu mudro cute.

Blesko de Gama

19.10.2014. 07:39

I da nismo ukazali gostoprimstvo rukovodstva kakvo su uostalom ukazali i zapadnim državnicima nižeg ranga, šta sa narodom koji je klicao Rusiji, to nije moglo da se namesti. Šta nam to nude sa zapada, osim pretnji i packi ? Mala smo mi zemlja, ali nikako da nas ostave na miru. Kanda njima odgovara da smo u glibu i hamelju. Da im ne beše Srbina, još bi u mraku sedeli.

CeM

19.10.2014. 07:39

Vase sankcije ubise 26 Srskih beba u Banja Luci ni kiseonik niste dali da se isporuci, nama ste uveli sankcije na sve cak i na strucne casopise.Na bombe sa osiromasenim uranom i dron sa velikom siptarijom to ste poslali.

Добривоје

19.10.2014. 07:47

Ко прати преко сателита иностране програме могао је чути како се у Бриселу све више говори да у проширењу на Балкан, када га буде и ако га буде, иду сви (Србија, Црна Гора, Албанија, Македонија, БиХ и Косово) заједно, или за 10-15 година она група од тих земаља која буде спремана, али не више појединачно.

Dragan Jove Torbica

19.10.2014. 08:15

Neka priča šta ko hoće, s Vučićem na čelu Srbija konačno ima svoje JA!

Zarko

19.10.2014. 08:20

Alo Brisel, niko vas nista nije pitao. Verovatno ce da osudjuju i paradu u Moskvi 9. maja. Fasisti.

Djipalo J.

19.10.2014. 22:09

@Danica - Domacice! Jel' prasina obrisana? Tepisi usisani? Kreveti zategnuti I ves opran? Sta je sa nedeljnim, porodicnim ruckom? Man'te se politike! Sve najbolje!

talir

19.10.2014. 08:31

Srbija danas vodi realnu politiku a to je da teži članstvu u EU, bez priznanja nezavisnosti Kosova, i bez narušavanja dobrih odnosa sa Rusijom.

Zlatko

19.10.2014. 08:35

Ovo iz EU me podseca isto sto se desilo pre tacno 100 godine, kad Austrugarska trazi da vodi unitrasnju i spoljnu politiku jedne suverene drzave. Samo sto sada se ne zovu Austrugarska, nego Nemacka i EU.

Sir

19.10.2014. 09:00

Realnost se ne meri sa izvozom sira.Mi, Srbija smo isto kao ona ptica. Glavu u pesak, ništa ne vidim.

bivsi_doktor

19.10.2014. 09:04

Zahtev da se u Rusiju ne izvozi sir (i ostalo) treba posmatrati kao izraz neprijateljstva EU prema Srbiji. Rusija će taj sir (i sve ostalo) već naći, ali će srpska poljoprivreda posrtati još više. Eto šta je cilj naših "prijatelja"!

Dule

19.10.2014. 09:06

Ocigledno je da nam je EU dosta naklonjena, protive se izvozu sira i poljoprivrednih proizvoda, ali nam zato odobrava izvoz FIAT-ovih automobila. Stvarno, izgleda da smo samo mi Srbi vecito nezadovoljni!

Đorđe Čvarkov

19.10.2014. 09:08

Dosta mi je više EU i RU politike, ostavite Vučića da vodi SRPSKU politiku, za to smo i glasali u martu.

Zeljko

19.10.2014. 09:24

Sa jedne strane kritikuju Srbiju a sa druge strane ta ista EU nepostuje sankcije te preko trecihzZemalja i dalje izvozi svoje proizvode. Mislim ovo sto zahtjeva EU nije normalno oni ne zele jednu jaku Srbiju u EU nego jednu clanicu kojoj ce oni diktirati sta da radi kako , sto vidimo na primjeru republike Hrvatske. More jos jedino a ono je kao prirodno bogatstvo spasava Hrvatsku inace bi nacisto propali. Zivim na zapadu ne vidim ni jednog produkta Hrvatskog kako oni kazu gospodarstva.

RRPANTELIC

19.10.2014. 09:29

Ovo je bezobrazno i drsko od strane EU i SAD. EU nicime nije pokazala da zeli jaku i stabilnu Srbiju. Najpre svojim stavom prema okupiranom KOSOVU. EU otima Srbiji deo teritorije. Ovi "zajmovi i krediti" koje oni daju su nase pare za odstetu koju su naneli ovoj zemlji svojim teroristickim BOMBARDOVANJEM. Rusija mozda nije uvek pomogla kako smo ocekivali ali nas nikada nije ni odmogla. NI JEDNA bomba nije pala na Srbiju od ruske strane. EU bi da svoje plasticno smece od hrane svuda plasira.

ZLATAN

19.10.2014. 09:30

Demokrate kao parlamentarna stranka nisu nasle za shodno da dodju na vojnu paradu?. Pa ne mogu svuda da stignu. Pre neki dan su prisustvovali povorci veseljaka. Nista zato. Svi idu tamo gde misle da im je mesto.

as

19.10.2014. 09:32

I mi smo ljuti za puno vece stvari od sira.Ljuti smo za sankcije,ljuti smo zbog bombarovanja i ubijanja hiljade neduznih ljudi pogotovo dece!!!!.Ljuti smo za otimanje Kosova!!!.Ljuti smo zbog "Oluje" ubijanja i proterivanja hiljada srba iz Hrvatske!!!!!. Ja samo ne znam dokle njihov cinizam moze da ide! Veliko je zlo ova EU!!

Putinova opozicionarka

19.10.2014. 09:40

Negativan rast nikada nije dobra vest, ali je posebno strasno u evrozoni.

Djuro

19.10.2014. 09:45

.. sigurno necemo izvoziti proizvode u Rusiju i koristiti ukazanu sansu???... Necemo uskakati na mjesta firmi iz EU i SAD koje su pogodjene sankcijama?? Samo treba uciniti onako kako su oni ponasali prema trzistu nasih firmi dok smo bili pod sankcijama... izbacili su nas odakle god su mogli.. ugasili nas na nebu, moru i zemlji.. vratiti istom mjerom.. nista vise... posteno?!

opomena je -

19.10.2014. 09:47

Kad neko smatra da je on ,sve i svja,pa traži da se drugi odriču ,umesto njega samoga .

Zbogom Juzni Tok

19.10.2014. 09:55

Mozda je Brisel zbilja ljut zbog parade i sira, ali vi cete biti jos ljuci za samo 0,5 posto koliko ce vam porast kamata na dugove i kredite. Malo ce se usporiti i investicije, samo malo. A onda ce vam Rusi pomoci. Kao sto su i sada - poskupljenjem plina. Ili kao sto su i 1999.

Leka

19.10.2014. 10:06

Moramo postovati zapad i ceniti njegovu doslednost u ocuvanju zapadnoevropskih vrednosti,ideja i stremljenja!Oduvek su nam radili o glavi,ponizavali nas na sve moguce nacine,satirali ekonomski,moralno,fizicki...pa nastavljaju i dalje a mi ko ovce"hocemo u evropu" zar to nije Stokholmski sindrom,ito prilicno izrazen.P.S.Ajde da im trazimo odstetu zbog sankcija 90.-tih,bombardovanja (zadnji put 1999.te) ,unistene (lopovskom privatizacijom pod njihovim mentorstvom) privrede itd.

mijat311

19.10.2014. 10:15

Čast je svake male države da dočeka državnike velikih sila,pa tako i Srbije.I da je Obama naklonjen Srbiji kao što je bio Klinton prema Šiptarima i da dolazi sa dobrim namerama bio bi veličanstveno dočekan.Ruse osećamo kao svoje rođeke,ali ne znači da mi ne volimo i svoje prijatelje (samo ne lažne).

sanja 79

19.10.2014. 10:34

Predugo smo dozvolili da nam sede na grbaci i Briseli i njihova nesrecna i klimava unija

gegja gegavi ali pravedni

19.10.2014. 10:35

Da odgovorim generalno na neke od kometara! Politicki gledano u EU imas prav da prodajes svoje proizvode svima koji, opet da napomenem politicki a i finansijski imaju sposobnost da finasiraju.

DALIBORKA - 76

19.10.2014. 10:44

Svakako da nismo ni ocekivali da ce oni sa velikim ushicenjem podrzati posetu Putina Srbiji. Pa neka nam daju da izvozimo u EU pa nek onda kritikuju. Valjda Rusija ima pravo da bira sta ce da kupuje i od koga. Nek dozvole juzni tok nek skinu sankcije Rusiji. Dokle vise dupli arsini za nas, stalno nam drze ruku nad glavom. Sto ne osude Albaniju za podstrekivanje Velike Albanije tu mudro cute.

sreto

19.10.2014. 10:52

Nema razloga da se ljute, EU i SAD (Kirbi) IMALI SU SVOJU PARADU U BEOGRADU, par dana pre vojne (Putinove) i s te strane Srbija je svima udovoljila !!!

Nova a skolovana opozicija sinova i cerki Srbije

19.10.2014. 11:13

Mi moze da pomognemo Novu politicku generaciji sinova i cerki Srbije.

Radic

19.10.2014. 11:24

EU nas nikada nece uvazati kao Rusija. Vucic vuce pametne poteze, neka vidi EU da imamo alternativu.

kefalo

19.10.2014. 11:41

Jako čudno mi deluje ovakav zahtev EU. Svakako će to onda iskoristiti neke druge zemlje van Evrope, a na gubitku su svi sem Rusije koliko vidim.

grebić

19.10.2014. 12:33

Putin je obišao groblje oslobodioca beograda,a vi zapadnjaci kad dodjete treba da poseite groblja ljudi koje ste pobii ombardovanjem Srbije 1941,1944 i 1999 godine

Srki

19.10.2014. 12:42

evropa je na dugom stapu punom drskih ucena, a od sira je konkretan novac, tu.Siradjije napred,evrofanatci odpozadi.

Simeon

19.10.2014. 13:20

Mogu slobodno da se naljute i na vojnu muziku, a Vučić im se sigurno neće izvinjavati!

mistral

19.10.2014. 13:31

Do sada je Vučić jako lepo izgradio poziciju Srbije u međunarodnim odnosima. Mislim da će znati i na ovo da adekvatno odgovori.

Fudbal fan

19.10.2014. 14:04

Mogu oni iz EU da se ljute koliko hoce, Srbija ima dovoljno pameti i autoriteta da odlucuje o svojoj sudbini. Ako se vec ukazala prilika za izvoz sira i automobila u Rusiju treba iskoristiti sansu.

Dusanka Bundalo Goilubovic

19.10.2014. 14:39

Srbija svojim izvozom ne moze zadovoljiti potrebe samo Moskve. Poljoprivreda u Srbiji nije na zavidnom nivou. Ali i toliko koliko mozemo da izvezemo Srbiji znaci puno. EU ne zeli da Srbija ojaca, ne zeli da Srbija bude pod zastitom mocne sile Rusije. EU odgovara da Srbija bude izvor jeftine radne znage, povoljno tlo za neko novo bombardovanje, uvoznik radioaktivnog materijala.i zadovoljenje sopstvenih interesa.

Zarije

19.10.2014. 15:01

Poseta ruskog predsednika je od najveće važnosti za ekonomski rast Srbije u narednim godinama. Novembra dolazi u Beograd i kineski premijer i tom posetom Srbija je zaokružila odličnu godinu na diplomatskom planu. Raduje me što je ova Vlada Srbije prepoznala značaj najvećih svetskih sila na Zapadu i Istoku. Od ovakvih poseta direktnu korist imaće Srbija i dobro je što ova vlast gleda isključivo interes svoje države i ništa drugo.

Golub50

19.10.2014. 16:26

Bez Ruskog trzista nema ni oporavka nase oronule i decenijama unistavane privrede . Sa druge strane jako nam je bitno da stvorimo uredjenu drzavu usvajanje pravnih standarda Eu . Tako da i u daljem perjodu trebamo da balansiramo i vodimo nasu jasnu spoljnu politiku koja nalaze saradnju i sa Eu i sa Rusijom .

Iskidah se, od smeha

19.10.2014. 17:26

Najvise me sekira sto je Beloj kuci sporna dobrodoslica priredjena Putinu.

Marjan_N

19.10.2014. 18:25

Svi se nesto uprpali sto je Putin bio u Srbiji.Ja sam iz Makedonije, I z Kumanova ali volim Putina i mislim da je on jedini covek na planeti koji moze da ponovo uspostavi ravnotezu i ne dozvoli Amerima i ostalima iz EU da rade sta hoce.Imao sam prilike da razgovaram sa covekom koji je 27 godina u Nemackoj.Ako mu je verovati Nemci nisu unistili nijednu marku i samo cekaju da EU ode u aut, a isto rade i Francuzi.Po njemu, ne treba nam bas EU nego onaj ko moze da donese pare,a oni bas i nece skoro.

Zorka Papadopolos

19.10.2014. 18:32

Drago mi je da je Putin srdacno docekan. Umesto vojne parade, bilo bi lepse docekati ga decom na ulicama koja masu zastavama i bacaju cvece. Jer nas je NATO bombardovao i pokazalo se da smo protiv takvog neprijatelja vojno nemocni. I nije istina da je naklonost Srba prema Rusima promenljiva, kako netacno obavestava DW, vec Srbi samo izrazavaju potistenost u trenutcima kad ih Rusi zaborave. Upravo su nam Rusi i najbolja preporuka za EU. Oni EU snabdevaju energijom, a od nas se ocekuje hrana.

Mislilac

19.10.2014. 18:35

Americi smeta što Srbija ne sluša Evropu. Ček nisam znao da se Amerika nalazi u Evropi...

Brzi Gonzales

19.10.2014. 19:15

Problem koji se ovde javlja je taj, što Srbija ima svoj stav i štiti na prvom mestu interese svojih građana, a ne igra kako joj drugi kažu. Vučićevi prethodnici očigledno nisu imali svoje JA, već su dozvoljavali da ih svako ponižava i uslovljava.

Fenix

19.10.2014. 19:50

Čuj smetaju Amerima počasti sa kojima je dočekan Putin :)))) Samo se gospodo Ameri niste izjasnili koje vam počasti više smetaju, one državničke, ili one narodske. Dal' vam više smeta vojna parada, ili Putinove slike u rukama naroda našeg. A vi ste ono beše planirali da nam izvršite izmenu svesti?! A kako ste to mislili da izvedete?! Pa mi i Rusi smo ne samo braća po Hristu, nego i braća po krvi. U našim venama ista krv teče i isti gen nosimo, SLOVENSKI, i to je ono što definiše našu svest :)))

Stefani Majer

19.10.2014. 20:14

Srbija je diplomatska drzava i nece uvoditi sankcije Rusiji. Rusija nam je pružila dosta povoljnosti u izvozu i treba to uvazavati.

Viktorija

19.10.2014. 20:17

Mislim da ne bi trebalo tako da bude. Srbija ide ispravnim putem i u interesu joj je da poveća izvoz, uposli nezapošljene kroz povećanje proizvodnih kapaciteta. To ne utiče na odnos Srbije sa Eu i ne treba da smeta državama članicama jer i one rade na izgradnji bilateralnih i multilateralnih odnosa sa mnogim zemljama sveta kako bi se povećao izvoz i uvoz, povećale strane investicije, kako bi se povećao životni standard stanovništva. Srbiji treba pomoć a Rusija joj upravo pruža tu pomoć.

jovan karaburma

19.10.2014. 20:29

pa ovo bi stvarno bio bezobrazluk. zato da srbija dobila minus zbog posete i saradnje sa rusijom. sto eu i rusija imaj izmedju sebe nije nasa stvar.

Vatromet

19.10.2014. 20:41

Dobrodosao Putine!Srbija je oduvek imala dobre odnose sa Rusijom.Saradnja dve zemlje je na visokom nivou,ova vlast ce ucvrstiti te veze na jos boji nacin! Uz ove potpisane dokumente, nase stanje u Srbiji ce se znatno popraviti!

Ekolog

19.10.2014. 21:51

Zapadu sigurno ne godi da Srbija ima ovako velikog i uticajnog partnere i prijatelja kao sto je Rusija sa Putinom na celu. Izmedju Istoka i Zapada je uvek postajao rivalitet, ami smo u sredini i zasada uspevamo da balansiramo. Zapadu mozda vise odgovara nemocna Srbija koja ceka milostinju.

Darko

19.10.2014. 23:09

Da izvozimo čačkalice Rusima, Kinezima i Indijcima zivecemo kao bogovi. Eu...NE, Usa.. .NE!!!

Atinac

19.10.2014. 23:13

Ako tako misle neka nam ponude alternativu umesto ruskoga tržišta i sve će biti u redu.

Dobrica blagajnik

20.10.2014. 07:57

Nazalost poreskih obveznika Srbije. To je cinjenica da posao oko ekonomskih reformi ide vrlo sporo.

Mali bata

20.10.2014. 08:27

Pricamo otvoreno! Mislis da smanjicu pritisak da sprovedu se zakonodavne, ekonomske i institucione reforme i rebalans budjeta?

acca

20.10.2014. 08:34

koja bre evropa,to je cisto zlo..pa pogledajte sta smo do sada morali da uradimo samo da bi postali kandidati za ulazak u eu...jos i gace da skinemo samo.. RUSIJA I SRBIJA.......

Dani Kovac

20.10.2014. 09:50

Citat: Brisel ljut zbog sira i parade! Komentar: Ma nije bre Brisel ljut zbog sira i parade, ljut je Brisel zbog trosenje para pozajmlene od njih.

Nova generacija odgovornih sinova i cerki Srbije

20.10.2014. 10:13

Nazalost poreskih obveznika Srbije. To je cinjenica da posao oko ekonomskih reformi ide vrlo sporo.

Vatikanac

20.10.2014. 10:39

Verujes li u obecanje, ili u to sto osecas. Osecaj nade nije realnost!

Moćni

20.10.2014. 12:28

Ovim realizacijama projekata će biti anulirana svaka vrsta cinizma sa podsmehom kojima su komentarisani potpisani memorandumi!

ars regia

20.10.2014. 13:32

Ljudi koji uvek imaju spremna opravdanja, naletece na opravdanje. Ali trebace im advokat da potvrdi ili opravda moju sumnju!

Srki Maratonac

21.10.2014. 17:17

bravo. ne u eu,malo li su nam patnje naneli,toliko puta ratovali protiv nas bombardovali i ubijali...zar mislite da oni nama dobro zele? zele da nas dodatno orobe i osiromase i posalju u ropstvo duznicko

boris357

22.10.2014. 01:49

Profesionalno smo odradili paradu i docekali ljude. Sad imamo priliku da poboljsamo saradnju sa Rusijom, i to ne bi trebalo nikom da smeta.