Ponedeljak, 13.10.2014.

14:16

"DSS ne menja strateške ciljeve"

Novoizabrana predsednica DSS Sanda Rašković-Ivić izjavila je da ta stranka neće menjati svoja strateška opredeljenja već samo taktički pristup biračima.

Izvor: Beta

Default images

"DSS će ostati evroskeptična, anti-NATO stranka koja političku i vojnu neutralnost Srbije vidi kao svoje strateško opredeljenje. Menjaćemo taktiku rada jer želim da povežem velike državne teme poput odbrane postojećeg Ustava i očuvanja Kosova i Metohije u sastavu Srbije, sa običnim ljudima", kazala je Rašković-Ivić na konferenciji u sedištu stranke u Beogradu.

Ona je rekla da DSS neće menjati identitet koji je "dugo gradila" i da je spremna da sarađuje sa pojedincima, udruženjima i strankama "kojima je na srcu" očuvanje teritorijalnog integriteta i ekonomski oporavak Srbije.

"Želimo da DSS bude stožer nacionalnog bloka jer je u kadrovskom i organizacionom smislu najopremljenija za tu ulogu. Takav blok nam nije potreban kako bi prešli cenzus već da bi se na organizovaniji način i u većem broju suprotstavili promenama aktuelnog Ustava i pokušajima uvođenja Srbije u EU i NATO", kazala je predsednica DSS-a.

Komentarišući tok stranačkih izbora na kojima je izabrana za predsednicu, Rašković-Ivić je ocenila da je "ponosna" što nije bilo zloupotreba i što su predsednički izbori održani "u atmosferi harmonije i prirodnog stranačkog nadmetanja".

"Iako sam na izborima održanim u nedelju ostvarila plebiscitarnu pobedu, pravu pobedu će DSS ostvariti samo ako svi zajedno dobijemo podršku građana i vratimo se na staze stare slave. Ne očekujem dalje podele u stranci jer ovo je naša kuća i svi treba da ostanemo zajedno", rekla je Rašković-Ivić.

Ona je dodala da će se "uvek zalagati" za jedinstvo u stranci i da će u narednom periodu razgovarati sa Milošem Aligrudićem, koji je bio njen protivkandidat na unutarstranačkim izborima kao i sa bivšim liderom DSS-a Vojislavom Koštunicom.

Odgovarajući na pitanje da li će razgovarati i sa nekadašnjim članovima DSS-a, Sinišom Kovačevićem i Nenadom Popovićem,

Rašković-Ivić je kazala da će sačekati da oni naprave svoje stranke kako bi videla "kako dišu i kakavi su im programi".

Dodala je da trijumf žene na izborima u DS S-u predstavlja poruku za srpsku i evropsku javnost i dokaz da ta partije nije "mačištička stranka koja se obraća samo muškarcima".

Predsednica DSS-a je najavila da će više vremena posvetiti obilasku terena i razgovorima sa opštinskim odborima i da će najpre posetiti Kosovo i Metohiju početkom sledeće nedelje.

"Odmah ćemo uvesti i reforme u stranci, u prvom redu ćemo izmenama partijskog statuta omogućiti decentralizaciju i debeogradizaciju stranke. Prirodno je i da sama partija bira prve saradnike predsednika kao i da postoje čvrsta pravila koja će propisati kako se napreduje u stranačkoj hijerarhiji", rekla je Rašković-Ivić.

Prema njenim rečima, DSS će zadržati ekvidistancu prema Srpskoj naprednoj stranci (SNS) i Demokratskoj stranci (DS) jer "te dve partije ne pokazuju da im je Srbija na prvom mestu".

"Zamena funkcionera DS-a funkcionerima naprednjaka neće doneti ništa dobro Srbiji. Mi želimo srpsku Srbiju, želimo vlast koja će brinuti o interesima srpskog naroda a ne Brisela", rekla je Rašković-Ivić.

Ona je pozvala članove i simpatizere DS S-a da "pozdrave" dolazak ruskog predsednika Putina u Beograd 16. oktobram ocenivši da svaka poseta predsednika Rusije "reafirmiše ulogu te zemlje u srpskom istorijskom pamćenju".

Na izborima za predsednika DS S-a, održanim u nedelju, Sanda Rašković-Ivić dobila je 359 glasova, dok je Miloš Aligrudić dobio 174 glasa članova Skupštine stranke.

Na njen predlog, izabrani su i potpredsednici stranke: bivši predsednik opštine Zubin Potok, Slaviša Ristić, vojvođanski funkcioneri stranke Borko Ilić i Milenko Jovanov, funkcioneri Milica Radović, Milan Lapčević iz Niša, Miroslav Petković iz Čačka i Predrag Džajević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

6 h

Podeli: