Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Царина тражи регистрацију возила мимо правилника

rssBookmark and Share

12.10.2014. Блиц

Педесетак власника аутомобила купљених на лицитацијама царинарнице Ниш протестовало је испред седишта ове институције у Нишу јер не могу да региструју своје четвороточкаше.

Царина тражи регистрацију возила мимо правилника

Они су довезли двадесетак аутомобила на шлеп-камионима и затражили да им се омогући да их региструју без примене правилника о испитивању возила који је 19. априла донела Агенција за безбедност саобраћаја.

До проблема је дошло јер је Царина наставила да продаје одузета возила на лицитацијама и после 19. априла, иако се већина аутомобила не може регистровати ако се примене одредбе тог правилника јер немају евро 3 моторе нити је за њих могуће обезбедити доказ о пореклу возила.

Реч је о возилима заплењеним у прекршајима и кривичним делима, од којих многа немају бројеве шасије и мотора, или су мењани.

- Уредба се не односи на одузета возила, већ на увозна, а они упорно тумаче другачије. Други градови у Србији су могли да региструју возила, јер је свуда појединачно тумачен правилник. Сви су их регистровали, једино ми у Нишу нисмо могли. Тражили су нам документа која царинарница не поседује - каже један од купаца Миле Јањић.

Драган Симић, начелник одељења за царинске и правне послове Управе царина Србије, саопштио је протестантима да је надлежнима упућен предлог да се свима који су купили возила после 19. априла омогући регистрација мимо правилника.

- Царина је сва возила морала да стави на продају јер постоје правоснажне судске пресуде. Упутили смо јуче Агенцији за безбедност саобраћаја, Министарству трговине, саобраћаја и телекомуникација и Министарству финансија предлог да се за та возила одобри окончање поступка мимо критеријума правилника - рекао је Симић.

  •  

Могућа блокада саобраћајнице

Власници возила одлучили су да се 21. октобра поново окупе пред нишком царином, где ће, уколико се до тада не одлучи у њихову корист, заказати следећи протест на којем ће блокирати ову саобраћајницу.


#   возила   регистрација   царина   лицитација   Драган Симић   Агенција за безбедност саобраћаја
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима