Sreda, 08.10.2014.

14:14

Pogubljeni zbog grupnog silovanja

Pet muškaraca obešeno je u Avganistanu pošto su osuđeni na smrt zbog grupnog silovanje četiri žene.

Izvor: Tanjug

Default images

Ta slučaj je postao simbol nasilja s kojim se suočavaju avganistanske žene, uprkos reformama posle pada talibanskog režima 2001. godine.

"Pet muškaraca povezanih sa Pagmanskim incidentom i još jedan (šesti) veliki kriminalac pogubljeni su ovog popodneva", potvrdio je zamenik tužilac Rahmatulah Nazari za agenciju AFP.

Muškarci su pogubljeni u zatvoru Pul-e-Čarki u blizini Kabula.

Sudski proces u septembru pokrenuo je velike dileme, jer je suđenje trajalo samo nekoliko sati uz optužbe da su vinovnici zločina priznali zločin pod torturom i poziva bivšeg predsednika Hamida Karzaija da muškarci budu obešeni.

Karzai je odobrio i potpisao naredbu za izvršenja tih smrtnih presuda prošlog meseca - poslednji dan na funkciji predsednika države.

Ujedinjene nacije i grupa za zaštitu ljudskih prava su apelovale na novog avganistanskog predsednika Ašrafa Ganija da zaustavi izvršenje presuda.

U avgustu ove godine, osam muškaraca od kojih neki obučeni u policijske uniforme, zaustavili su auto ispred Kabula i iz vozila izvukli četiri žene od koji je jedna bila trudnica i silovali ih.

Trojica se dalje nalaze na slobodi, a petorica su proglašena krivim i osuđeni su na smrt prošlog meseca.

AP dodaje da šesti muškarac koji je danas takođe pogubljen, osuđen u odvojenom sudskom procesu povezanim sa ubistvom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Nova pravila

Putnici iz Srbije neće moći u EU bez ovog odobrenja

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsetila je danas da će srpski putnici od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno "putno odobrenje" za ulazak u zemlje članice EU.

13:35

30.5.2024.

1 d

Podeli: