Linkovi

Obeležen Dan Vojske Crne Gore


Predsednik Crne Gore Filip Vujanović na obeležavanju Dana Vojske Crne Gore (gov.me)
Predsednik Crne Gore Filip Vujanović na obeležavanju Dana Vojske Crne Gore (gov.me)

Na svečanosti priređenoj tim povodom, predsednik Crne Gore Filip Vujanović je rekao da su crnogorski vojnici potvrdili spremnost i obučenost da mogu izvršavati veoma složene i zahtjevne zadatke

U Danilovgradu je danas obilježen Dan Vojske Crne Gore.

Predsjednik Crne Gore je danas, na svečanosti povodom Dana Vojske Crne Gore, rekao da u pristupanju NATO savezu, kao glavnom strateškom prioritetu Crne Gore, VCG daje puni doprinos.

“VCG je, kroz proces reformi, koji je veoma zahtnjevan i složen, unaprijedila svoje kapacitete u skladu sa NATO standardima, što je propoznato na svim relevantnim međunarodnim adresama", kazao je Vujanović.

On je kazao da je uvjeren da će Crna Gora u narednoj godini dobiti poziv za članstvo u NATO i da ima dovoljno vremena da se, kako je naveo, ispune sva preostala očekivanja za to.

“U ovoj i narednoj godini moramo biti u potpunosti posvećeni intenziviranom i fokusiranom dijalogu u ispunjenju tih standarda ”, poručio je Vujanović.

Načelnik Generalštaba VCG, Dragan Samardžić, rekao je da su protekle godine pripadnici Vojske učestvovali na 21 međunarodnoj vježbi, na više od 100 kurseva i drugih raznih oblika stručnog usavršavanja u Crnoj Gori i svijetu.

“Organizovali smo devet međunarodnih konferencija i pet međunarodnih vježbi u Crnoj Gori. U svim ovim aktivnostima, predstavljajući na najbolji način Vojsku, dali smo puni doprinos unaprđenju interoperabilnosti i naših sposobnosti”, naveo je on.

Prema riječima Samardžića, iskustvo za rad u multinacionalnom okruženju ima više od trećine pripadnika VCG, dok je oko 20 odsto njih učestvovalo u međunarodnim misijama i operacijama.

Samardžić je podsjetio da je Ministarstvo odbrane iniciralo potpisivanje Tehničkog sporazuma država A5 Inicijative u cilju unaprijeđenja saradnje i efikasnog odgovora regiona na prirodno i vještački izazvane katastrofe.

Dan Vojske Crne Gore obilježava se 7.oktobra u znak sjećanja na bitku na Tuđemilu kod Bara, 1042. godine, kada je dukljanska vojska izvojevala istorijsku pobjedu nad Vizantijom, što je bio početak crnogorske državnosti.

XS
SM
MD
LG