Pacijenti više veruju doktorkama nego doktorima

Pacijenti oba pola skloniji su da prihvate savete koje im daje doktorka nego doktor, pokazalo je istraživanje francuskih naučnika univerziteta u Tuluzu.
Pacijenti oba pola skloniji su da prihvate savete koje im daje doktorka nego doktor, pokazalo je istraživanje francuskih naučnika univerziteta u Tuluzu.

Pacijenti oba pola su više slušali doktorke nego njihove muške kolege, posebno kada su saveti bili vezani za ishranu, vežbanje i kontrolu telesne mase.

Ova pojava bila je dodatno izražena kod pacijentkinja. Nalazi objavljeni u stručnom časopisu "Family Practice" prikupljeni su od 585 pacijenata i pacijentkinja, 27 lekara opšte prakse oba pola u tri francuske regije.

Nalazi ranijih studija su već pokazali da su doktorke uspešnije u uspostavljanju odnosa saradnje sa pacijentima oba pola, dok su njihove muške kolege sklonije uspostavljanju odnosa koji obeležava dominacija.

  • Todor

    07.10.2014 08:51
    ?
    Ja ne verujem ni jednima ni drugima. Kad odem na pregled nece ni da slusaju sta im pricas, vec odmah sednu ispred ekrana i pisu izvestaj ili sta vec. Kazu, nemaju vremena, jer po pacijentu imaju 10 minuta, sto je stvarno malo i jednima i drugima. Obicno izadjem sa osecajem da nisam ni trebao ni doci, ni zakazivati, sto je valjda nadleznima i cilj. I oni vole kad nemaju posla i troskova, valjda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".