Capital.ba

Svaka peta firma preko suda naplaćuje dugove

19.10.2009. / 8:40

sudBEOGRAD,  Svako peto preduzeće u Srbiji naplaćuje dugove sudskim putem zato što je taj postupak skup i neizvestan a troškovi se plaćaju unapred, piše list “Preduzeće” u novom broju.
“Potrebno je platiti takse, vještačenja, advokatske usluge… Srednje firme sa prometom od 15-20 miliona evra godišnje, kojima osnovni biznis neće trpiti zbog tih troškova, spadaju u 20 odsto onih koji pred sudom istjeruju dugove”, kazala je za “Preduzeće” advokatica Đurđevka Mladenović Živković.
Prema njenim riječima, ranije je bilo više postupaka i sudskih naplata zato što su se firme borile za bolji bonitet i rejting, morale su da otpisuju potraživanja pa su vodile sudske sporove”. Ona očekuje da će prolaskom krize biti više utuživanja.
Podaci Unije poslodavaca Srbije pokazuju da je Srbija sa 1,1 miljardom evra dugovanja privredi najveći dužnik, ali iskustvo kaže da su sporovi za naplatu tih dugova najisplativiji (država teško bankrotira) iako često traju 10-15 godina.
Kompanije se na različite načine štite, tako u “Dnavu” u Grockoj postoji pravnik čiji je jedini posao utuživanje, “Karneks” dužnicima šalje policiju.
U pirotskom “Tigru” od skupih i dugih suđenja brane se sigurnijom prodajom pa su, prema riječima izvršne direktorke Jelene Petković, ove godine “prepolovili prodaju sumnjivim platišama”.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!