Capital.ba

Slabo iskorišćen hidropotencijal RS

19.10.2009. / 8:35

hidroelektranaBANJALUKA,  Iako se Republika Srpska zbog svojih prirodnih karakteristika svrstava u oblasti bogate hidroenergetskim potencijalom, godišnje iskoristimo svega oko 3.000 gigavat-časova, što je oko 30 odsto raspoloživog hidropotencijala RS.
 
Rekao je ovo “Glasu Srpske” pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva Ljubo Glamočić. On kaže da tehnički iskoristiv potencijal koji pripada Srpskoj iznosi oko 10.000 gigavat-časova godišnje, što znači da je neiskorišćeni hidropotencijal 7.000 gigavat-časova.
Iako najveći dio neiskorišćenog potencijala pripada energetskim objektima snage veće od deset megavata, Glamočić ističe da nije zanemariv ni potencijal koji nose mali vodotoci.
– Ukupna potencijalna snaga za sve male hidroelektrane, koje je registrovala “Elektroprivreda” na svim slivovima u RS, iznosi 341 megavat, a procjenjuje se da je ukupna godišnja proizvodnja oko 1.400 gigavat-časova – rekao je Glamočić.
S ciljem iskorišćavanja tih potencijala, podsjeća Glamočić, Vlada RS je 2005. godine dodijelila 107 koncesija za samoinicijativnu izgradnju malih hidroelektrana (MHE).
– Ukupna procijenjena snaga MHE za koje su potpisani ugovori je 281,67 megavata. Izgradnja tih MHE trebalo je da doprinese razvoju ruralnih područja, s obzirom na to da se najveći dio lokacija nalazi u tim oblastima, ali zbog brojnih problema ovaj projekat se sprovodi veoma sporo – rekao je Glamočić.
Jedan od koncesionara, koji je izgradio prvu malu hidroelektranu u RS “Divič”, direktor preduzeća “Eling inženjering” iz Teslića Dragoljub Malić kaže da je za osnivanje, a potom i poslovanje MHE u Srpskoj najveća prepreka preniska cijena električne energije.
– Kod nas je cijena struje znatno niža nego u regionu i zbog toga investitori ne prave objekte koji će poslovati sa gubitkom. MHE su skupe investicije, a da bi bile isplative, potrebna je veća tarifa i stimulacije od strane države – rekao je Malić i dodao da cijena od 3,2 evrocenta po kilovat-času električne energije u RS nije dovoljna ni da se vrate krediti i novac uložen u osnivanje MHE.
Proizvodnja
Glamočić je istakao da su u sastavu energetskog sistema “Elektroprivrede RS” i distributivne i male hidroelektrane Mesići, Bogatići, Tišća, Vlasenica i Divič, koje su od januara do avgusta ove godine proizvele 46,28 gigavat-časova struje, što je za 4,85 odsto više od planiranog, odnosno za 9,13 odsto više nego u istom periodu 2008. godine.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!