Najnovije vesti
Vesti Politika
Živković: Izjava da poslanici ne odlučuju o platama i penzijama tihi državni udar

Živković: Izjava da poslanici ne odlučuju o platama i penzijama tihi državni udar

Poslanik Nove stranke Zoran Živković upitao je danas da li izjava premijera Aleksandra Vučića da se “poslanici neće pitati o platama i penzijama” znači odustajanje od mera štednje ili je to “tihi, mali puzajući državni udar kojim on lično preuzima ingerencije parlamenta”.

Vučić je juče na Beogradskom bezbednosnom forumu rekao da će Skupština Srbije o merama fiskalne konsolidacije kroz rebalans državnog budžeta raspravljati sredinom oktobra, a upitan da li će se tom prilikom raspravljati i o smanjenju plata i penzija, odgovorio:

- Skupština o tome neće raspravljati nikad.

“Da li to znači da neće biti smanjivanja plata i penzija? Ako je to tačno, onda je to odstupanje od politike koja je do juče propagirana ili misli da poslanici nisu deo sistema koji treba da odlučuje o tome. Ako je to u pitanju, onda je to veliki problem, jer predsednik vlade ne zna ustavno pravni sistem Srbije”, rekao je Živković novinarima u parlamentu.

Živković je podsetio da o trošenju budžetskih para odlučuje parlament glasanjem o zakonu o budžetu i dodao da “samo državni udar može da promeni takvo stanje”.

On je ponovio ranije više puta iznet stav da će se otpuštanjem onih koji su zaposleni bez potrebe i znanja smanjiti masa bruto plata, a veće plate treba da dobiju prosvetni radnici, lekari, vaspitači.

Živković smatra da nema zakonskih uslova za smanjivanje penzija, a izjavu premijera okarakterisao kao “nejasnu”.