Granatiran centar Donjecka; poginuo radnik Crvenog krsta

Tanjug

02. 10. 2014. u 09:32

RIA Novosti navodi da se primirje u celini poštuje, ali da ima periodične pucnjave, posebno u zoni aerodroma u Donjecku. Merkelova zatražila od Putina da upotrebi uticaj na proruske aktiviste

Centar Donjecka, uključujući i stambene kvartove, našao se danas pod jakom artiljerijskom paljbom, prvi put od kada su Kijev i Moskva, 5. septembra, potpisali sporazum o prekidu vatre, preneli su mediji.

Gradske vlasti saopštile su da tek treba da utvrde da li u bombardovanju ima žrtava, dodajući da je u napadu pogođen centralni tržni centar, dok je jedan od projektila izazvao požar na drugoj lokaciji.

Ranije danas, izveštač RIA Novosti javio je da je na aerodromu u Donjecku izbio požar i da se nad njim diže gust stub dima koji se vidi čcak iz centra grada.

Ruska agencija objavila je i da iako se primirje u celini poštuje, ima periodične pucnjave, posebno u oblasti aerodroma koji je pod kontrolom kijevskih snaga.

Proruske snage kažu, navodi RIA Novosti, da se sa aerodroma periodično otvara vatra na grad i da oni moraju da odgovore, dodajući da su jutros ukrajinski vojnici ponovo gađali stambene četvrti grada, a pobunjenici morali da uzvrate.

U GRANATIRANjU POGINUO ZVANIČNIK MKCK

Švajcarac, zvaničnik Međunarodnog komiteta crvenog krsta (MKCK) iz Ženeve, poginuo je danas u granatiranju centra Donjecka na istoku Ukrajine, javili su agencije.

Izveštač agencija Rojters video je besživotno telo srednjovečnog muškarca kako leži potrbuške na ulazu oštećene zgrade u kojoj su kancelarije MKCK.

Ministarstvo odbrane samoproklamovane Donjecke Narodne Republike (DPR) saopštilo je danas da je zvaničnik MKCK poginuo u granatiranju Donjecka, javila je ruska agencija Itar Tas s.

Predstavnik MKCK iz Ženeve Larant Etjen, državljanin Švajcarske, rođen 1976. poginuo je u Donjecku, potvrdio je Eduard Bašurin, funkcioner političkog odeljenja ministarstva odbrane DPR.

Švacarac je poginuo kada su granate počele da padaju po centru Donjecka, po prvi put, od dogovorenog primirja 5. septembar.

Delovi istočnog, ugljom bogatog čvorišta Donjecka, bili su pod teškom vatrom granata kada je pogođena 14-tospratni centralni šoping centar neposredno pre 18:00 časova po lokalnom vremenu, a reporteri AFP videli su da još jedna granata lomi prozore na sedištu MKCK i telo muškarca kako leži u blizini.

Agenciji AFP je rečeno da je žrtva zvaničnik globalne humanitarne organizacije sa sedištem u Ženevi.

I na sajtovima proruskih snaga u Donjecku postavljena je fotografija iz pasoša poginulog Švajcarca.
AFP navodi da, za sada, nije poznato ko je organizovao današnji napad.

PUCNjAVA I POŽAR KOD AERODROMA U DONjECKU


Proruske snage pokušavaju danas da osvoje aerodrom u Donjecku koji je pod kontrolom snaga ukrajinske vlade, javlja BBC.

Izveštač RIA Novosti dotle javlja da je na aerodromu u Donjecku izbio požar i da se nad aerodromom diže gust stub dima koji se vidi čcak iz centra grada.

Kako se navodi, pretpostavlja se da gori skladiše goriva i maziva.

Ruska agencija javlja i da iako se primirje u celini poštuje, ima periodične pucnjave, posebno u oblasti aerodroma koji je pod kontrolom kijevskih snaga.

Proruske snage kažu, navodi RIA Novosti, da se sa aerodroma periodično otvara vatra na grad i da oni moraju da odgovore, dodajući da su jutros ukrajinski vojnici ponovo gađali stambene četvrti grada, a pobunjenici morali da uzvrate.

Kako navodi BBC, proruske snage su pokusale nekoliko puta poslednjih sedmica da osvoje aerodrom, koji se nalazi severozapadno od grada, a to područje napadaju od srede, iako je na snazi primirje od 5. septembra.

MERKELOVA TRAŽILA OD PUTINA DA UTIČE NA PRORUSKE AKTIVISTE

Nemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je u telefonskom razgovoru od ruskog predsednika Vladimira Putina da "upotrebi umereni uticaj" na proruske aktiviste u Ukrajini.

Obustava oružanog sukoba u istočnoj Ukrajini "mora da bude striktno poštovana", rekla je u razgovoru sa Putinom nemačka kancelarka, prenela je agencija AFP.

I Putin i Merkelova su izrazili zabrinutost zbog stalnog nasilja u Ukrajini, saopštila je pres služba nemačka vlade.

Ruski predsednik i nemačka kancelarka su se saglasili da ukrajinsko-rusko granica treba da bude nadgledana na odgovarajući način i istakli su značaj uloge Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), koja ima zadatak da nadzire primirje potpisano pre mesec dana.

Berlin će nastaviti da podržava novu misiju OEBS u istočnoj Ukrajini, navedeno je u saopštenju nemačke vlade.

U granatiranju Donjecka u sredu je najmanje 10 ljudi poginulo, kada je granata pala na školsko igralište i kombi u obližnjoj ulici.

To je najveći broj civilnih žrtava od stupanja na snagu dogovora o prekidu vatre, 5. septembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Srki

02.10.2014. 10:36

Ukrajina je Merkelovu promenila. Dozivljaava je na puno. Pomisao da bi mogla obnoviti ono osto njeni prethodnici nisu, i to bez rata, je ocigledno jako uzbudjuje, cak do gubitka razuma. Koliko sam citao prethodnih dana u stampi, uglavnom su upravo, kako ih ona naziva proruski aktivisti stradavali. Cak i deca po skolama. Ali to nju ne smeta da podigne prstic prema njima.

зокс

02.10.2014. 11:57

@Srki - Срки,само се потсети шта су јој преци радили!И од таквих предака се није никако хуманиста могао изродити,него још гори од предака,само у другачијој форми!

Rale

02.10.2014. 10:39

Merkl - Putine, ne diraj mi Ukrajinu. Potpisala je samnom sporazum.Ona je samo moja.Moja, moja,moja,moja !!! Jesi me shvatio ti....moja,moja...

Dragan

02.10.2014. 10:46

Hoce, kada Merkelova bude pozitivno uticala na fasisticke politicare, aktiviste i ostalu rulju u Ukrajini a i sire.

Gojko

02.10.2014. 11:32

Jutros u 6 sati pocele su borbe za konacno zauzimanje aerodroma,koji je po sporazumu iz Minska trebao da bude napusten.U borbama ucestvuje i legendarni komandant bitke kod Ilovajska ,,Motorola''.90 posto aerodroma je podkontrolom prorusa,a samo 1 terminal nije.Oni sprovode novu tenkovsku taktiku -ispali 2 granate i povuci odmah tenk.

Ruben

02.10.2014. 12:11

Nevidim zasto nebi Merkelova za pocetak zatrazila od svojih sluzbi (Bundeswehr itd.) da upotrebe njihov uticaj na ukrajinske snage ; da prestanu da ih manipulisu, naoruzavaju, obucavaju i huskaju na istok ; mir garantovan za 24 sata.

rambo

02.10.2014. 14:25

90 % aerodroma je u rukama Samoodbrane. Sinoc je hunta pokusala da povrati terminal ali u tome nisu uspjeli. Potuceni i primorani da se vrate duboko u pozadinu.

Mile

02.10.2014. 15:58

Vatikan sprovodi Zakon džungle. Dok je Vatikana, nema mira u Ukrajini. Krvava šapa iz Vatikana u kontinutetu vodi ratove od šizme od 1054 g. od kad su se odvojili od izvora od Boga i okrenuli stani. Putine Vi bez odlaganja morate poslati 3 nuklearne rakete: prvu na Vatikan, drugu na Vašington i treću na London.

medijski mrak

03.10.2014. 01:10

Nigde niko da pomene ko je bombardovao Donjeck. Eto, bar se ne piše kako su Prorusi bombardovali sami sebe. Samo kad se setim Markala, u glas su svi orkestrirano krenuli, kao i za Račak, kao i za oboren malezijski avion...A sad su baš tihi. Obzirom da ignorišu vesti o masovnim zločnima nad civilima u DNR i vađenju i preprodaji njihovih organa, ne treba ni očekivati da najveći mediji na planeti kažu nešto preciznije o ovome. A kamoli srpski. Ipak smo mi samo mala bezznačajna kolonija.

sreto

03.10.2014. 09:29

Sta ce sad "NACISTI" da izmisle i operu ruke, posle ubistva Svajcarca? Dal'ce I NJIHOVI MENTORI SAD I EU i za ovaj zlocin okriviti Ruse???