Pljevlja: Obilježena godišnjica formiranja divizije „Garibaldi“

0
146

Pljevlja – Povodom 71. godišnjice formiranja italijanske partizanske divizije ,,Garibaldi”, rukovodstvo opštinske organizacije boraca NOR -a Pljevlja položilo je vijence i cvijeće na spomenik u selu Mrzovići.

Predsjednik opštinske organizacije boraca NOR-a Vidoje Despotović, podsjetio je da je u jesen 1943. godine, po naredbi komande Drugog udarnog korpusa i odobrenju Vrhovnog štaba, formirana divizija ,,Garibaldi” sa sjedištem štaba u Rabitlju.

– Divizija “Garibaldi” formirana je nakon kapitulacije Italije 9. septembra 1943. godine, kada je na prostoru Sandžaka, sjevera Crne Gore, istočne Bosne i zapadne Srbije ostalo 25.000 italijanskih vojnika. Od njih, 5.000 izjasnilo se da  neće da se bori protiv Njemaca, pa su razoružani i raspoređeni u radne jedinice za potrebe brigade i divizija. Oko 5.000 je zbog starosti i bolesti vraćeno u Italiju, a od 12.000 vojnika formirana je divizija ,,Garibaldi”, od boraca ranijih divizija ,,Venecija” i ,,Taurinense” – kazao je Despotović.

On je naglasio da su jedinice divizije od 1944. godine do marta 1945. godine učestvovale u borbama na tromeđi Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, kao i u oslobađanju Pljevalja 20. novembra 1944. godine.

Vijence na spomenik u Mrzovićima položili su i predstavnici SO Pljevlja, odbornici u lokalnom parlamentu, kao i Mirko Đačić, kandidat za predsjednika opštine.

(pobjeda)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.