15. septembar  2014. 13.49  →  23.09 | Izvor: Beta, Tanjug, RTV

Kladovo odsečeno od sveta, nastradala starica

KLADOVO, MAJDANPEK -

Jedna osoba izgubila je život u poplavama koje su zbog velikih kiša danas zahvatile opštinu Kladovo, javlja Regionalna TV Bor.

video icon

Kako javlja ovaj medij, život je izgubila starija žena iz sela Podvrška. Nesrećna žena je nastradala u Tekiji gde je najteža situacija.

Evakuisano 370 osoba

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije evakuisali su večeras sa područja ugroženih poplavama u opštini Kladovo oko 370 osoba. Iz mesne zajednice Tekija evakuisano je oko 300 ljudi, među kojima se nalazila i majka sa jednoipomesečnom bebom, saopštio je večeras MUP Srbije.

Specijalistički tim za spasavanje i rad na vodi nastavlja dalju evakuaciju građana u tom mestu po prioritetima i u skladu sa bezbednosnom procenom situacije na terenu. Iz sela Podvrška evakuisano je 65 ljudi, a iz mesta Blizina dvoje.

Na područjima ugroženim poplava u Borskom okrugu angažovani su pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova sa vozilima i čamcima, pripadnici Žandarmerije i policijske snage iz Beograda.

Na spasavanju i pomoći ugroženom stanovništvu angažovana je i helikopterska jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova u reonu Donjeg Milanovca i Kladova, navodi se u saopštenju.

Vanredna situacija zbog poplava proglašena je danas na teritoriji opština Kladovo, Negotin i Majdanpek.

Ministar bez portfelja za vanredne situacije Velimir Ilić izjavio je ranije večeras da se privodi kraju evakuacija ugroženog stnovništva u rizičnim područjima u okolini Kladova, gde je zbog izlivanja reka izazvanog obilnim padavinama proglašena vanredna situacija.

On je u telefonskoj izjavi Tanjugu potvrdio da je u okolini Kladova stradala starija žena, ali je napomenuo da još nije utvrđeno zbog čega se to dogodilo i da li su poplave uzrok.

"Nadležni tek treba da utvrde šta se tačno dogodilo i kako je ona stradala. Za sada samo pretpostavljamo da se utopila u bujici vode", rekao je Ilić.

Kladovo je od jutros odsečeno od sveta, jer su obilne padavine u bujičnom toku sa obronka planine Miroč srušile dva mosta koja iz Negotina vode ka ovom gradu. Oštećen je i put na Đerdapskoj magistrali kod Tekije.

Zbog obilnih kiša, proglašena je vanredna situacija, izjavio je danas načelnik Sektora Ministarstva unutrašnjih poslova za vanredne situacije Predrag Marić.

Situacija sa bujicama koje se slivaju sa brda teška je i u opštinama Kladovo i Majdanpek gde reka Pek preti da poplavi centar grada.

Predsednik opštine Kladovo Radovan Arežina, rekao je danas agenciji Beta da jako teška situacija u selu Grabovica, gde je jedan broj ljudi već evakuisan. 

Marić: Evakuisano 20 stanovnika sela Podvrška

Oko dvadesetak žitelja sela Podvrška u opštini Kladovo, koja je usled obilnih padavina i klizišta praktično odsečena od sveta, evakuisano je večeras, izjavio je Tanjugu načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić.

"Ja upravo idem ka Tekiji, tamo me čeka i predsednik opštine Kladovo da se dogovorimo oko evakuacije, a što se tiče sela Podvrška, tu smo uspeli da evakuišemo ljude koji su se popeli na više etaže, pa smo ih prebacili na sigurno", rekao je Marić.

On je naglasio da kiša u tom delu Srbije i dalje pada zbog čega su upućene dodatne snage kao ispomoć, i to odred od 25 pripadnika žandarmerije iz Niša, 30 pripadnika MUP-a specijalizovanih za spasavanje na vodi i njih desetak iz Beograda koji su već na putu.

Oni će noćas dežurati, a ukoliko bude potrebno, ostaće i sutra u tom kraju.

"Najteže je u Kladovu, mada i Majdanpek i Negotin nisu baš u dobroj situaciji", prokomentarisao je Marić i naveo da čim se budu stvorili uslovi intenzivnije će se raditi na raščišćavanju terena kako bi se uspostavili putni pravci.

U Boljetinu kod Majdanpeka dvadesetak domaćinstva pod vodom

Na području Majdanpeka jaka kiša izazvala je velike probleme, a najteža situacija je u selu Boljetin gde je dvadesetak domaćinstava pod vodom.

Po podacima nadležnih nema povređenih, a u saniranju posledice jake kiše i bujičnih vodotokova pomažu i pripadnici Vojske Srbije.

"Najteža situacija je na širem području mesne zajednice Boljetin gde je zbog izlivanja reke samo selo potopljeno a nekoliko desetina domaćinstava je pod vodom", kaže sekretar privremenog Opštinskog veća Dejan Škorić.

On je dodao da je zahvaljujući mehanizaciji rudnika Majdanpek zaustavljeno izlivanje reke Mali Pek koja je poplavila autobusku stanicu i da je situacija u samom gradu normalizovana.

"Pretilo je da bude potopljen i sam grad jer je zbog izlivanja reke Mali Pek došlo do plavljenja autobuske stanice...ali zahvaljujući intervenciji mehanizacije rudnika Majdanpek to je zaustavljeno i u samom gradu situacija je normalizovana", rekao je Škorić.

On je rekao Tanjugu i da "po informacijama sa terena nema povređenih" istakavši da su na normalizaciji stanja angažovani i pripadnici vojske koji su rekonstruisali put oštećen u prethodnim poplavama.

Škorić je naveo da su na terenu i pripadnici policije, Sektora za vanredne situacije kao i vatrogasne službe i lokalnih komunalnih preduzeća.

Broj komentara: 2

Krivi Stojko  15. 09. 2014. | 14:08
O ovome ni reci u medijima ali zato Soraje i Stanije koliko hoces?!
СЕНОВИЋ  15. 09. 2014. | 20:46
ХАРП-овци не одустају да нам доказују да нема шта да извеземо за Русију.