Nove sankcije “buše“ rusku naftu

Branko VLAHOVIĆ

12. 09. 2014. u 09:53

EU proširila crnu listu imena i firmi iz Rusije, merama se pridružio i Vašington, u Ukrajini razmena zarobljenika. Lavrov: Mere iz EU su podrivanje mirovnog procesa

MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA

MOSKVA se suočava sa stupanjem na snagu novog seta sankcija iz Evropske unije koje su otpočele danas, iako su bile nagoveštene još pre nekoliko dana. Istovremeno, u Ukrajini je otpočela razmena zarobljenika u „malim porcijama“ a rasplamsala se i polemika o broju poginulih vojnika regularne ruske armije u istočnoj Ukrajini. U Ministarstvu odbrane RF kažu da su lažne tvrdnje portparola Saveta nacionalne bezbednosti Ukrajine Andreja Lisenka, koji je izjavio da je ukrajinska obaveštajna služba došla do podataka da je u Ukrajini poginulo čak dve hiljade ruskih vojnika, a oko osam hiljada njih je ranjeno. Lisenko je kazao da su ti vojnici došli iz deset ruskih oblasti.

- U Ukrajini nisu mogle da poginu hiljade naših vojnika jer Rusija nije u ratu s tom susednom zemljom. Pozivanje na neku Jelenu Vasiljevu, „zaštitnicu ljudskih prava“ pokazuje kako se fabrikuju lažne informacije koje na kraju prenose zapadne agencije - rekao je službeni predstavnik Ministarstva odbrane RF general Igor Konašenkov.

Predsednik Ukrajine Petar Porošenko izjavio je u petak da veruje da mogu da vrate Krim mirnim putem.

- Stanovnici Krima će sami hteti da se vrate Ukrajini jer ćemo im biti privlačniji ekonomski, a zemlja će nam biti demokratičnija i liberalnija. Ukrajina će biti zemlja u kojoj neće biti korupcije i sa znatno većim nivom standarda od Krima. To je jedini način da se dobije naklonost stanovnika Krima, a ta varijanta će nam pomoći da pobedimo u Dombasu - rekao je Porošenko.

PROPUŠTENA ŠANSA Bivši ministar odbrane samoproglašene Donjecke narodne republike Igor Strelkov, čije je pravo prezime Girkin, izjavio je u Moskvi da, iako podržava predsednika Putina, smatra da je primirje sa Ukrajinom greška i da je trebalo do kraja očistiti od ukrajinske vojske Novorusiju, tj. celi Dombas. Strelkov potvrđuje da u istočnoj Ukrajini ratuju ruski dobrovoljci ali ne i regularne jedinice ruske armije.

Sutra ka Lugansku kreće kolona sa ruskom humanitarnom pomoći sa graničnog punkta „Izvarino“. Ukupna masa druge humanitarne pošiljke je 2.000 tona i osim hrane, u njoj i preparati za prečišćavanje vode, agregati za struju...

Uprkos protivljenju Češke, Slovačke i još nekoliko zemalja, EU je pod diktatom Vašingtona u petak objavila novi paket sankcija Rusiji. Kao što su već objavile „Novosti“, na udaru su najveća državna naftna kompanija „Rosnjeft“, zatim „Gaspromnjeft“ i transportna kompanija „Transnjeft“, kojima je zabranjen prstup evropskom finansijskom tržištu. Sankcije se odnose i na pet banaka koje su s njima povezane. Najjači udar će naftne kompanije osetiti zbog zabrane da im se prodaje oprema za istraživanje i eksploataciju nafte na novim nalazištima u arktičkom pojasu.

Među 24 nova imena na crnoj listi kojima je zabranjen ulaz u EU, su čuveni politički šoumen Vladimir Žirinovski, lider Liberalno-demokratske stranke, koji se već zahvalio Briselu jer je njihove sankcije doživeo kao „orden za odbranu Rusa“, zatim njegov sin Igor Lebedev koji nosi majčino prezime, lider Jedinstvene Rusije u Dumi Vladimir Vasiljev... Na listi je i poslanik Aleksandar Babakov koga u Srbiji znaju kao čoveka za vezu naših političara sa rukovodstvom u Kremlju. Na evropskoj crnoj listi je celo rukovodstvo Donjecke i Luganske narodne republike.

Osim naftnih kompanija pod sankcije su potpali i koncern „Almaz - Antej“ koji proizvodi ruske rakete, zatim fabrika oružja u Tuli, fabrika tenkova „Uralvagonzavod“ iz Nižnjeg Tagila, kao i fabrika municije „Kobalt“. Njima se neće dopustiti da na Zapadu kupuju opremu dvojne upotrebe - civilne i vojne.

- Odluka EU da uvede nove sankcije Rusiji znači da je izabran put podrivanja mirovnog procesa koji je započet u Ukrajini, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov TV kanalu „Rusija 1“.



NEMA POŠTEĐENIH U OBNOVLjENOM TRGOVINSKOM RATU

Aktuelni trgovinski rat na relaciji Brisel-Moskva, koji se od petka ponovo zahuktava, koliko god bio bolan za rusku privredu, toliko će, po svemu sudeći biti bolan i za evropske zemlje čije privreda sarađuje s ruskom. Analitičari za Bi-Bi-Si navode da je novi paket sankcija „potencijalno opasan“ za rusku ekonomiju koja beleži drastičan pad. Pokazatelji ruske privrede nisu nimalo svetli i govore da se Rusija „tetura na ivici recesije“, da rast nije zabeležen od aprila do juna, a tokom cele prošle godine iznosio je svega 1,3 odsto.

Ruska rublja je i u petak pala u odnosu na dolar i evro. Kurs dolara je posle mnogo vremena dostigao istorijski maksimum. Sada se za dolar u Moskvi daje 37,66 rubalja, a za evro 48,6 rubalja. Eksperti smatraju da je rubalj oslabio u odnosu na dolar i evro zbog uvođenja novih sankcija EU i SAD.

Ali, postavlja se pitanje da li će neke članice EU više stradati od drugih u bloku zbog sankcija Moskvi jer nisu sve na isti način povezane sa ruskim tržištem. Nemačka je jedna od njih imajući u vidu da je izvoz u Rusiju prošle godine dostigao neverovatnih 38 milijardi evra. Evropski izvoznici hrane se suočavaju sa gubicima pa ne čudi što je Mađarska zatražila od EU da se raspravlja o subvencijama za voće i povrće. Ali možda najveći problem je upozorenje evropskih energetskih kompanija o opadanju isporuke gasa iz Rusije.

- Teško je zamisliti da se radi samo o tehničkom problemu. Pre bi se reklo da Rusi upravo pokazuju svoje instrumente za mučenje. Oni ne moraju totalno da prekinu snabdevanje gasom. Smanjena isporuka tokom nekoliko nedelja, trebalo bi da bude dovoljna da se Evropljani unervoze - pišu nemački mediji.


PRVO EVROPA, ONDA I AMERIKA

Danas po podne i SAD su objavile dodatne sankcije Rusiji, a one pogađaju naftnu i vojnu industriju i još više ograničavaju pristup velikih ruskih banaka američkim tržištima deonica i obveznica. Američke sankcije su se vremenski poklopile sa novim ekonomskim kaznenim merama Evropske unije.

Nove sankcije podrazumevaju zabranu poslovanja američkih pojedinaca i kompanija sa „Rostekom“, velikim ruskim tehnološkim i vojnim konglomeratom, kad je reč o transakcijama obveznicama sa rokom dospeća koji bi bio duži od 30 dana. Takođe, blokirana su sredstva pet vojnotehnoloških firmi u državnom vlasništvu, a u oblasti naftne industrije, sankcijama su pogođeni sektori za istraživanje i proizvodnju u dubokim vodama Rusije, projekti u priobalju Arktika i projekti vezani za naftu iz škriljaca koje sprovode pet ruskih energetskih kompanija - „Gasprom“, „Gaspromnjeft“, „Lukoil“, „Surgutnjeftegas“ i „Rosnjeft“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Nove američke sankcije, takođe, dodatno ograničavaju aktivnost šest ruskih banaka među kojima je i Zberbanka, najveća u Rusiji, time što zabranjuju američkim pojedincima i kompanijama učešće u bilo kakvim transakcijama obveznicama sa rokom dospeća dužim od 30 dana.


PRINCIP I UKRAJINA SU SAMO IZGOVORI

Predsednik ruske Dume (Donjeg doma parlamenta) Sergej Nariškin izjavio je da su SAD iskoristile ukrajinsku krizu za uvođenje sankcija Rusiji.

- Postoji izjava po kojoj bi, da nije bilo pucnja u Sarajevu, bilo drugih izgovora i povoda da se počne Prvi svetski rat, i to je slično onom što se sad događa - rekao je Nariškin, dodajući da sankcije koje je proglasio američki predsednik Barak Obama „više nemaju ništa zajedničko sa realnošću“. - Strane u unutarukrajinskom konfliktu dogovorile su primirje. U toku je proces razmene ratnih zarobljenika. Čini se da svi treba da pomognu, a ne da se narušava to krhko primirje. Ali ne, oni koji sede u vašingtonskim kabinetima vlasti, proglašavaju sankcije. Za njih je konflikt „samo povod“ i da nije bio taj „našli bi drugi“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (54)

opismenjavanje jer nasoj sreci dosao je neko treci

12.09.2014. 10:23

Nije lose to sa sankcijama dolazi do izrazaja volja i dali zeli i koliko da izadje se iz krize.

ss

12.09.2014. 10:32

Sve bih ja razumeo ovu EU, da nam isti oni ne otimaju Kosovo, da nas isti oni nisu bombardovali, vršili agresiju na članicu UN, suverenu i nezavisnu državu SRJ(Srbiju). Kakvi dupli standardi. Ne u EU! Srbija hoće Uniju sa bratskom Rusijom!

Krimcetnik

12.09.2014. 13:33

@ss - A iz ugla globalnog gradjanina. Evo u isto vreme Obama najavljuje bombardovanje Iraka ali i Sirije ! i jace mere protiv "teroriste". Svako ko preti SAD nece nigde biti siguran je rekao Obama a ja pomisli na jadnog Snowdena! Znaci Rusi nesmeju u Ukrajini odakle potice Rus, gde zive Rusi, gde postoje debele veze izmedju industrije ali US-ameri mogu sirom sveta naoruzavati klanove i bande, narusavati suverenitet drzava i prava pojedinca. Cak mogu da puciraju protiv demokratski izabranu vladu.

Coa

12.09.2014. 10:33

Samo jedan podatak, svaki treci auto u Evropi se proda u Rusiji; ja ne mogu da verujem koliko je temeljna okupacija Evrope. NIje ni cudo sto je samu sebe bombardovala...

Cepac

12.09.2014. 11:38

Drzave EU,SAD i clanice NATO-a uvode sankcije JEDNOJ drzavi a zbog toga stetu prave samo sebi. Eto koliko je Rusija mocna ovih dana, koliko joj je ekonomija jaka. Pa uradite to SAD, raspasce se kao Juga '90-ih za manje od 3 meseca.

ekatarina 2

12.09.2014. 11:46

rusija ce sada da uvede zabranu letova nad rusijom-postavku odece obuce iz evrope-sta jos moze ne moze nista!ocrnjice samo svoj jadni narod koji je poceo da zivi od 98 ali bas u bukvalnom smislu da zivi!

Vladimir

12.09.2014. 12:02

@ekatarina 2 - Kad ćeš ti početi da živiš, ali bukvalno da živiš? Prvi svetski prvak sveta u šahu, V. Štajnic, posle poraza od Laskera izjavio je: ''Ljudska pamet je ograničena, ali ljudska glupost nije''. Prema tome, nemoj ekaterina više da nas uveravaš u tu dobro poznatu činjenicu, nego pokušaj da bar koliko-toliko smisleno nešto napišeš, ne mora baš svaki tvoj komentar da bude totalna besmislica.

зокс

12.09.2014. 12:07

@ekatarina 2 - екуртарина,благо Русима кад имају таквих душебрижника!Шта би Руси радили да тебе немају?Вероватно би цркли од глади!Будала и кривих дрва никада фалити неће!

ekatarina 2

12.09.2014. 16:02

@ekatarina 2 - vladimire kada bi ti rekao gde ja zivim seo bi na stolicu! zato molim tebe i ostale koji mi pisu ove nebuloze ostavite ljudi emocije a gledajte stvarni ishod ove besmislene ruske politike!

Pop

12.09.2014. 16:02

@ekatarina 2 - Zabrana letova, zabrana uvoza automobila i motora(fabrike u Rusiji moraju da povecaju proizvodnju), bele tehnike, proizvoda od drveta.....Nemacka i Austtija su popusile...Poljska je vec sa prvim sankcijama a Francuska ako ne proda brodove.Sve proizvodi iz EU mogu da se kupe negde drugo.

Samo pitam

12.09.2014. 17:16

@ekatarina 2 - Екатарина2 а која је то политика Русије? Увели јој санкције на основу претпоставке да је Русија оборила малезијски авион, без доказа. После су то правдали наводном интервенцијом Русије у Украјини. Па, Русија стварно има чудну политику. Замисли да све ове мере које су уведене Русији важе и за НАТО чланице и Америку? Па они би били под непрекидним санкцијама целог света. Али и ти и ја знамо да је овде Русија споредни играч. Главни нацисти су НАТО и Америка. Ево опет убијају по свету. И? Шта сад?

ekatarina 2

12.09.2014. 17:38

@ekatarina 2 - pope rusija proizvodi samo marku automibla lada!lu ladi pri krash testu maneken lutka bezi iz auta!kvalitet ruske proizvodnja na najmanjem nivou je cak iz kine su boljeg kvaliteta!sve fabrike u rusiji su sa inostranim kapitalom nema u rusiji nista ruskog!kod njih je jos uvek prestiz evro remont stana!niko od rusa nece da kupi nista rusko!

Slavko

12.09.2014. 18:28

@ekatarina 2 - zaboravio si na zimsko zavrtanje ventila. To ce da bude slag na tortu.

Rajka

12.09.2014. 12:04

Ekonomski paket sankcija Evropska unija objavija Rusiji! Kao prvi eksperimet ,,kao primer ,to su uradili sa suverenom drzavom Jugoslavijom ;a posle sa Srbijom.Predvodnik svega toga je imperijalisticka Amerika i Engleska.Stalna teznja izbija kao iz proslosti,Pribliziti se granicama Rusije ,a posle pokusati zavladati njenim prostransvima.A, prvo ide ekonomski napad.Nadam se da ce Rusija naci pravo resenje.Mir ekonomski i svaki drugi nam je potreban u Evropi.

зокс

12.09.2014. 12:09

Нека заврну гас истог часа!Мада мислим да то хоће негде око лацманског божића!А цео божић им се претворио у трговину!Толико о њима као верницима!

baunti

12.09.2014. 18:12

@зокс - Ne treba da zavrcu - samo neka podignu cijenu... recimo - duplo. Izgovor - da nadomjestimo gubitke od sankcija. Ispace onda da je Evropa sama sebi uvela sankcije, a ne Rusima.

Mikiboy

12.09.2014. 12:45

Evropa je sve bliza raskidu od Amerike.Sve sto se vise sankcija uvodi sve je to veci teret za Evropu,ne za Ameriku. Rusija nece osetiti toliko sankcije koliko Evropa a i ruski narod je navikao da zivi i u siromastvu ali ne i "ugojeni"Zapad. Rusi ce kupovati u Aziji a ne u Evropi i finale je poznato.

Krimcetnik

12.09.2014. 13:15

Zapadu preti debela ekonomska kriza, dugovi rastu, gradjani prezaduzeni (oni koji imaju cine prilicno 10 % stanovnistva) zato mere ulivanje novog kapitala FED i ECB ne pale jer se kapital investira u proizvod. Dolazi do prekomernog proizvoda (debelo subvencioniran) a potrosaci nema dovoljno. To je razlog cepanja Ukrajine. Bez novog belog i hriscanskog stanovnistva odnosno izbeglica drzave zapada zrtve bele kuge su primorni da daju azil muslimanskim Arapima sto stvara teski gnev kod naroda!

Krimcetnik

12.09.2014. 13:26

Samo neko ko zivi od budjeta neke drzave ko crvcic u sljivi se raduje ovom eskalacijom. Ili je posebno glup.

ranko75

12.09.2014. 13:36

Ovde se tek vidi koliko je EU americki projekat,sa ciljem da otrgne zemlje od Rusije i da unisti nacionalne suverenitete,to jest da ih podcini sebi i politicki i vojno odvlaceci ih u NATO.EU mora da donosi sve nove mere koje su protiv njenih interesa, jer to od njih traze SAD,a EU se ne moze suprostaviti,to jes odbiti je.EU je neovisna od SAD koliko i desetogodisnjak od roditelja.SAD diktira i nema sta EU osim pravo da uzdise i stenje. I mi srljamo u takvu EU da se podcinimo njima?Samo referdum!

ekatarina 2

12.09.2014. 17:50

@ranko75 - da eu je duzna americ!zahvaljujuci americi u evropi nema rata(ne racunam nas hostaplere)amerikancima je evropa duzna dok postoji!amerika ih je posle 2 ww spasla od sssr!

Mile

13.09.2014. 08:58

@ranko75 - Napokon nesto pametno i od tebe da cujemo. Konacno da priznas da su Amerikanci branili nacizam i samim stvaranjem NATO pakta nastavili istu ideologiju. "Vuk dlaku mijenja al cud..."

momcilo

12.09.2014. 14:14

rusija ne treba da kaznjava sve zemlje evropske unije, vec samo pojedine, selektivno I ne javno vec mudro. to bi izazvalo podelu medju clanicama EU. EU je vec otkacila, zemlje koje su platile cenu , predjasnjim agrarnim ruskim sankcijama. znaci treba sankcionisati strateske proizvode pojedinih clanica EU I to ne, najrazvijenih ni onih najsiromasnijih. vec onih srednje ekonomske moci, dansku, spaniju, belgiju, italiju," francusku". treba izazvati socijalni bunt u tim zemljama.

Panicus Vulgaris

12.09.2014. 18:51

@momcilo - @momcilo: Vrlo dobra ideja, to bi vjerovatno proizvelo bolji ucinak nego sadasnje uzvratne mjere jednake za sve. Vjerovatno bi u tom slucaju trebalo najvise postedjeti Njemacku i Englesku (koje su glavni krivci, inicijatori svih ovih problema), i onda cekati da vrijeme ucini svoje, da se nezadovoljstvo u zemljama koje su najvise pogodjene (a najmanje krive za sve) nagomila...

Srki

12.09.2014. 14:38

Nadam se da ce Rusija da prodaje naftu Kini sada i da nece biti povratka evropskih firmi na rusko trziste. Unija bi da pritisce a ako Rusija popusti da se vrate. Bilo bi nefer od Rusije prema Argentini i drugima, koji su uskocili kad je bilo gusto, da tu Argentinu i druge otepu i vrate se evropi nakon sankcija. Bilo bi posteno da evropa trajno bude udaljena sa ruskog trzista

Panicus Vulgaris

12.09.2014. 18:46

@GRU - @GRU: To ce se vjerovatno i dogoditi, ali ne prije nego sto cjevovod do Kine bude zavrsen. U najgorem slucaju, Rusija bi tad trebala da da apsolutni prioritet snabdijevanju azijskog trzista u odnosu na evropsko. Pa nek se EU snabdijeva iz amerike, po trostruko visim cijenama zbog troskova transporta.

ekatarina 2

13.09.2014. 03:44

@GRU - azijom a tacnije?aziji gas nije potrban nafta takodje !samo je kini potreban gas ali po veoma niskoj ceni 330$!mozda bi trebalo zatvoriti i granice sa zapadom sta ce one rusima?!i sa takvom politikom kroz nekih 50 godina u rusiji rusa nece biti!zivece tamo neka deca sa uskim ocima i govoriti na nekom azijskom jeziku!

ekatarina 2

12.09.2014. 18:21

eu uvedi sankcije za sve ruse koji imaju nekretnine u eu!to ce ih vise ubiti nego bilo sta!a americi isto svi koji imaju nekretnine u americi porez 100% to ce ih sravnati sa zemljom!onda vi koji ste zaljubljeni u rusiji videcete prave ruske patriote kako oni vole svoju rusiji majcicu! niko bre od njih nije ulozio ni rubalj na razvice svoje majcicee rusije!

Rahima

13.09.2014. 01:00

@ekatarina 2 - Nema u Srbiji manjine koja ne uziva sva prava! Cak se i moralno-intelektualna manjina oglasava svakim povodom i u svakom trenutku preko svog portparola ekaterine 2

Mex

13.09.2014. 01:42

@ekatarina 2 - Pa ti nemas s cim da razmisljas , za to postoje Dr. Oni koji imaju racune tamo , tamo i zive i bas ti isti uvode neke sankcije . Ajde za mesec dva cu citati tvoj komentar , ko i gde se SMRZO . Ne sumnjam da ces opet misliti ña " majcicu Rusiju "

ekatarina 2

13.09.2014. 10:13

@ekatarina 2 - mex ne razumem tvoje misli sta je pesnik hteo time da kaze?gas pa neka zavrnu i sta onda?! ko ce da se smrzne a ko ce da lipse gladan !razmisljaj malo ne bi ti skodilo!u rusiji za tvoju informaciju 60%ruske teritorije se ne greje na gas da li se neko smrzo?- nije!okanite se ljudi tog gasa!ako rus ne prodajae gas i naftu od cega ce da zivi?od mraza?!

Nikola

12.09.2014. 18:45

Ocekujem zestok kontraudar Rusije. A onda naprasno zavrtanje slavina na zimu, tek onako da se zna ko je gazda u ruskom dvoristu.

murinjo

12.09.2014. 19:16

Putine uvedi im sankcije na sve i lepo reci od sutra sve ovo stupa na snagu,a da vide kako nisi lopov i sve prisvajaš sebi izađi im u susret i lepo reci : nakon toga sledi zavrtanje gasa i nafte,jer se mi brinemo za EU da nebi slučajno došlo do povećanog zagađenja u vašoj državi.Mislim da je to sjajan poklon.Samo vi slušajte SAD i daleko će te dogurati...Što nekad volim Ameriku...

ekatarina 2

13.09.2014. 03:39

@murinjo - zaboravio si da dodas znaci sve firmae sa zapada da zatvore svoje fabrike u rusiji znaci hundai pezo micubisi citroen bmw sab miler lg samsung folcvagen volvo scania kt&g ford libher sca danon johan deer ashan mega ikea columbia mazda...!da se zatvore sve inostrane firme !da svaki ruski diplomata promeni bmw audi mecedes i da sednu u lade!da se zabrane lekovi iz celog sveta da se koriste samo ruski!da se zabrani uvoz medicinskih aparata ... mislim za pocetak je dovoljno!

Mikiboy

13.09.2014. 02:30

Rusija mora da odgovara na sankcije duplo.Rusija ce pregrmeti ekonomske krize a na Zapadu ce izbiti socialni nemiri.Na Zapadu se vec oseca kriza koja se brzo siri poput neke epidemije.Zapad nije navikao da trpi a Rusija je izdrzala i gore.Treba Rusija da stavi na znanje Zapadu da Rusija shvata i odgovara na pretnje ozbiljno.

predrag

13.09.2014. 09:07

@Mikiboy - Rusija treba da izgradi mrežu brzih pruga sa dalekog istoka do zapadne Evrope i postane glavni igrač za tranzit robe između ta dva regiona

Marcus

13.09.2014. 04:58

Kako se odvija situacija sa Rusijom, postoje samo dva objsanjenja. 1. Ruski politcki vrh je naivniji nego citaoci Novosti. 2. To je samo korumpirana banda kao i u mnogim drugim drzavama.

MN

13.09.2014. 05:32

Zao mi je sto ljudi neshvataju o cemu se ovde radi...izaziva se rat u Evropi...surov...a mi srbi smo mali i obezglavljeni...nigde saveznika u komsiluku...Rus ce potegnuti ono najgore, a ameri odgovoriti,,,sta ce biti posle toga mozemo logicki zakljuciti...bez hrane, bez vode...cela planeta...horde divljaju, rasturaju sve zemlje...pobesneli Maks 3...male zemlje nestaju, azdaje se sire i gutaju..to je ta buducnost, a ko je kriv...neznamo..Mozda preterujem..

GALEB BIJELI

13.09.2014. 09:38

Obruč oko Rusije i njenog diktatora sve više se steže. Za očekivati je da će izolacija i kažnjavanje Rusije oživjeti opoziciju,koja će u dogledno vrijeme caru Putinu onemogućiti vladavinu do smrti i uzurpaciju ljudskih prava.

wlwktricar

13.09.2014. 10:14

Ne vidim da Porosenko i onaj Jacenjuk salju humanitarnu pomoc za Donbas.A nazivaju ga svojom teritorijom i narodom koji je sastavni deo Ukrajine ...

Bracala

13.09.2014. 11:08

Porosenko se izlupao kao Maksim po Diviziji "Ukrajina ce biti Demokratskija, ekonomski uspesnija i ineteresantnija" Vidimo sve te interesantne koji su uspeli sa EU i Amerikom. Puca Evropa od uspeha - pogledajte Grcka, Spanija, Portugalija, Slovenija, Letvanija svi na liniji Bankrota od pomoci i ljubavi Merkelove, Orlanda, Kamerona i Obame. Bas im zavidim na uspesima i progresu. ????

berislav

13.09.2014. 11:10

Podržavam Rusku Federaciju i predsjednika Putina u teškoj borbi protiv anglosaksonske hegemenije i tlačenja malih naroda. Evropska Unija u sadašnjem obliku ne može više postojati, jer je to postala njemačka kolonija, ako uzmemo u obzir da su Švabe od izvoza zaradile u godini preko 100 milijardi evra, onda je potpuno jasno zašto Švabama odgovara rat protiv Rusije. O Amerikancima ne treba trošiti riječi, osim da je Adolf Hitler njima veći uzor negol svi ostali političari 20 i 21 vijeka.

vlada

13.09.2014. 22:05

Kao bitno, Rusiji nafta i nije krucijalni energent! Skoro, taman za njene potrebe! Gas jeste ali se može preusmeriti na istok! Problem je u čemu je smisao? Da li je to pohod na "istok"? Znate gdeće se on završiti? Na ZAPADU!