Kravčuk: Nezavisnost ako glasa cela Ukrajina; Jacunjek: Ratno stanje ako primirje propadne

Novosti online/Agencije

07. 09. 2014. u 09:35

OEBS pripremio plan od 12 tačaka za rešenje sukoba u Ukrajini. Donjek i Lugansk dobijaju specijalni status. Artiljerijska vatra u predgrađima Marijupolja. Ukrajinska vojska koncetrišie tehniku kod Gorlovke

Produžena artiljerijska vatra čula se u subotu kasno uveče u istočnom delu Marijupolja na istoku Ukrajine, javila je agencija Rojters, navodeći da bi to moglo da bude prvo kršenje primirja potpisanog pre malo više od 24 sata.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) je danas objavila plan u 12 tačaka za primenu primirja na istoku Ukrajine, potpisan 5. septembra u Minsku, koji predviđa specijalni status za Donjecku i Lugansku oblast.

Ukrajinska vojska koncetriše tešku artiljeriju, tenkove i drugu tehniku kod Gorlovke.


ARTILjERIJSKA VATRA NA ISTOKU MARIJUPOLjA

Produžena artiljerijska vatra čula se u subotu kasno uveče u istočnom delu Marijupolja na istoku Ukrajine, javila je agencija Rojters, navodeći da bi to moglo da bude prvo kršenje primirja potpisanog pre malo više od 24 sata.

Izveštač britanske agencije video je industrijsku halu, kamion i benzinsku stanicu u plamenu u području u granicama Marijupolja, grada od oko 500.000 stanovnika na Azovskom moru nedaleko od granice s Rusijom.

Od petka uveče, kada je obustava vatre stupila na snagu, bilo je mirno sve do subote kasno uveče.

"Došlo je do artiljerijskog napada...nemamo informacije o žrtvama", rekao je ukrajinski oficir agenciji Rojters.

Protokol o prekidu vatre na istoku Ukrajine potpisan je u petak u Minsku i stupio je na snagu u 18 sati po lokalnom vremenu.

Tada su i Kijev i proruske snage saopštile da su obustavili vatru.

Protokol o prekidu vatre potpisali su predstavnici Ukrajine i samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike.


OEBS: SPECIJALNI STATUS ZA DONjECKU I LUGANSKU OBLAST

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) je danas objavila plan u 12 tačaka za primenu primirja na istoku Ukrajine, potpisan 5. septembra u Minsku, koji predviđa specijalni status za Donjecku i Lugansku oblast.

Dokument pod naslovom "Protokol o rezultatima konsultacija trilateralne kontakt grupe", kojeg su 5. septembra u Minsku potpisali predstavnici Ukrajine i samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike, sadrži mere koje treba da budu preduzete kako bi prekid vatre na istoku Ukrajine ostao na snazi, prenosi "Raša tudej".

"Da se decentralizuje vlast, između ostalog time što će Ukrajina usvojiti zakon o privremenoj proceduri za lokalne vlasti u delovima Donjecke i Luganske oblasti (zakon o specijalnom statusu)", glasti jedna odredba iz Protokola.

Druga odredba predviđa održavanje "prevremenih lokalnih izbora", u skladu sa priznanjem specijalnog statusa Donjecke i Luganske oblasti.

Zvanični Kijev mora da nastavi sa "inkluzivnim svenacionalnim dijalogom", navodi se u Protokolu, koji je OEBS objavio jutros, zasad samo na ruskom.

Plan u 12 tačaka takođe predviđa amnestiju za proruske snage u Donbasu. "Da se usvoji zakon koji zabranjuje krivično gonjenje ili kažnjavanje osoba u vezi sa događajima u pojedinim delovima Donjecke i Luganske oblasti", propisuje jedna od odredbi.

Istovremeno, iz Ukrajine "treba da budu povučene sve nelegalne vojne formacije, vojna oprema, kao i militanti i plaćenici".

Neke od preostalih odredbi predviđaju da međunarodni posmatrači OEBS prate primenu prekida vatre u Ukrajini i na ukrajinsko-ruskoj granici, oslobađanje svih ratnih zarobljenika i otvaranje humanitarnih koridora.

Pored toga, na granici Ukrajine i Rusije će uz pomoć OEBS-a biti uspostavljena "bezbednosna zona", navodi se u dokumentu, koji takođe poziva na primenu mera za poboljšanje loše humanitarne situacije na istoku Ukrajine, kao i na usvajanje plana za ekonomski razvoj Donbasa.


DONjECK POD UKRAJINSKIM GRANATAMA

Severno od Donjecka, najvećeg grada na istoku Ukrajine, jutros se čuje artiljerijska paljba, može se videti i veliki crni oblak dima, prenosi Rojters navode svedoka.

To predstavlja novo kršenje prekida vatre između ukrajinskih i proruskih snaga, koji je na snazi tek 40 sati, a već je jednom prekršen kasno sinoć, kad se artiljerijska vatra čula i u Marijupolju, gradu sa oko pola miliona stanovnika na Azovskom moru nedaleko od granice sa Rusijom.

Kako navodi Rojters, granate koje danas padaju na Donjeck stižu sa područja u blizini aerodroma, koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga, iako je sam grad u rukama proruskih snaga.

Pripadnici proruskih snaga su izveštaču britanske agencije rekli da je aerodrom sada prazan i da se vode borbe za kontrolu nad obližnjom vojnom bazom.


VOJNE VEŽBE UKRAJINE I SAD U CRNOM MORU

Mornarice Ukrajine i SAD održaće zajedničke vojne vežbe nazvane "Morski povetarac 2014." od 8. do 10. septembra, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo odbrane, javila je televizija "Raša tudej".

U vežbama će učestvovati oko 280 američkih marinaca, najavio je portparol Evropske komande američke mornarice, kapetan Greg Hiks.

U manevrima će učestvovati predstavnici pet zemalja, uključujući Gruziju, Rumuniju i Tursku, kao i jedinica za specijalne operacije NATO u kojoj će biti i kanadski, španski i rumunski brodovi.

U toku su i sedmodnevne vojne vežbe NATO u Letoniji. Vežbe su počele 2. septembra. U njima se simulira raspoređivanje vojnika i vojne opreme NATO u kriznoj situaciji, podseća "Raša tudej" na svom sajtu. Oko 2.000 vojnika iz devet zemalja učestvuje u ovim vežbama koje će trajati do ponedeljka.

Posle vežbi u Letoniji uslediće manevri u Nemačkoj, Norveškoj, Ukrajini i Poljskoj u toku ove jeseni.


GORLOVKA: UKRAJINCI GOMILAJU TRUPE I ARTILjERIJU

Ukrajinske snage gomilaju trupe i artiljeriju u reonu Gorlovke, udaljenoj 47 km od Donjecka,  saopštili su predstavnici proruskih snaga u Donjecku.

U Debaljcevo, gradiću istočno od Gorlovke, stigla su 32 nova tenka. U Artemovsku je stiglo 13 novih tenkova u pratnji 15 samohodnih artiljerijskih PVO sistema "Šilka", sedam raketnih sistema "Točka-U", šest višecevnih raketnih sistema "Grad" (kalibra 122mm) i jedna jedinica sistema "Smerč".

Prema podacima proruskih snaga još jedna kolona ukrajinskih snaga razvukla se od Mironovke do Debaljceva.

AI OPTUŽIO UKRAJINSKE I PRORUSKE SNAGE ZA RATNE ZLOČINE

Organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesti Internešenel" (AI) optužila je sukobljene strane u ukrajinskom konfliktu za ratne zločine, uključujući neselektivno granatiranje, otmice, mučenje i ubistva, navodi se u izveštaju koji je sastavljen pre proglašenja primirja.

"Strane u konfliktu su pokazale nemar prema životima civila i grubo kršenje svojih međunarodnih obaveza", naveo je u izveštaju generalni sekretar AI Salil Šeti, a prenela agencija AFP.

Istraživači AI su na terenu razgovarali sa civilima koji napuštaju gradove na istoku Ukrajine u kojima besne sukobi i oni su im rekli da su ukrajinske snage intenzivno granatirale njihova naselja.

"Njihova svedočenja ukazuju da su napadi bili neselektivni i mogli bi da predstavljaju ratne zločine. Sa druge strane, svedoci su rekli i da su separatistički borci otimali, mučili i ubijali njihove susede", navodi se u izveštaju.


AI: RUSIJA PODSTIČE ZLOČINE U UKRAJINI

Organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesti Internešenel" je u svom izveštaju o situaciji u Ukrajini naveo da Rusija, koju Zapad optužuje da tajno šalje trupe i tešku artiljeriju na istok Ukrajine kao pomoć proruskim snagama, "podstiče zločine separatista u Ukrajini".

Veći deo izveštaja se odnosi na optužbe AI da Rusija podstiče, kako ga Amnesti naziva, "međunarodni oružani konflikt", i putem direktnog uplitanja, kao i putem podrške proruskih snaga.

Ta organizacija sa sedištem u Londonu je takođe navela da poseduje satelitske snimke i svedočenja, koji predstavljaju "uverljive dokaze" o prilivu ruskog oružja na istok Ukrajine. Tu optužbu su dosad više puta izneli lideri Zapada i NATO, ali Moskva ju odbacuje kao propagandu.


AVAKOV: POJAČANjA STIŽU U MARIJUPOLj

Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov rekao je da se pojačanja preusmeravaju u Marijupolj. U ovaj gra je upućena prva operativna brigada nacionalne garde Ukrajine saopštio je Avakov.

MARIJUPOLj: PALA PRVA ŽRTVA OD POČETKA PRIMIRJA

Jedna žena poginula je u sukobima koji su tokom noći ponovo izbili u ukrajinskoj luci Marijupolju, saopštile su danas lokalne vlasti, što je prva žrtva sukoba otkad je pre dva dana na snagu stupio sporazum o prekidu vatre.

Još troje civila povređeno je kad su proruske snage otvorile vatru na kontrolnu tačku pod kontrolom ukrajinske vojske, na istočnom obodu grada, navodi se u saopštenju gradske uprave Marijupolja, a prenela je agencija AFP.


ČEČENI IZ AUSTRIJE U ISTOČNOJ UKRAJINI NA STRANI KIJEVA

U istočnoj Ukrajini se bore i Čečeni koji su pobegli u Evropu, pa tako i u Austriju, tvrdi bečki dnevnik "Prese".

Među Čečenima koji se bore na strani ukrajinskih trupa ima osoba sa statusom azilanta u Austriji i austrijskim državljanstvom, ukazuje list.

"Pre mesec i po su me posetili zemljaci i preneli mi svoju nameru. Jedan deo njih je već otišao u Ukrajinu", rekao je za "Prese" Magomet Šamajev.

Šamajev, koji je nekadašnji šef nacionalne specijalne borbene jedincie u Čečeniji, važi za autoritet među određenim delom čečenske zajednice u Austriji.

"Prese" ističe da trenutno Čečeni iz Austrije čine samo jedan mali deo stranih boraca na ukrajinskoj strani, a da su izbelice iz drugih evropskih država aktivniji, pre svega iz Danske, gde je nekadašnji čečenski general Isa Munajev osnovao takozvani međunarodni bataljon, kojem su se početkom juna priključilo više od 300 Čečena.

List, pozivajući se na dokumente nemačke obaveštajne službe, prenosi da je proukrajinski bataljon "Azov", koji finansira jedan ukrajinski oligarh, obučeni od strane trenera iz Švedske, Francuske, Nemačke, ali i Rusije.


DNR: UKRAJINCI POPUNjAVAJU REDOVE I REMONTUJU TEHNIKU

Ukrajinske snage tokom primirja popunjavaju redove, dovlače pojačanja i remontuju oštećenu tehniku saopštili su u štabu Donjecke narodne republike. Takođe, puškaranja sa ukrajinske strane su konstantna na svim delovma fronta.

Pripadnici bataljona "Ajdar" obilazili su meštane u selu Krasnij partizan gde su ih ispitivali o položajima i kontolnim punktovima proruskih snaga, kao i kako mogu da se zaobiđu.

SNBO: OD PORETKA SUKOBA POGINULO 864, A RANjENO 3.215 VOJNIKA

Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine saopštio je da su od početka operacija na istoku zemlje poginula 864 pripadnika oružanih snaga Ukrajine, a da su 3.215 ranjena.

LUCENKO: NOVORUSIJA KAO SRPSKA KRAJINA U HRVATSKOJ

Savetnik ukrajnskog predsednika Ptro Porošenka, Jurij Lucenko uporedio je situaciju na istoku Ukrajine, gde vojska ratuje protiv proruskih snaga DNR i LNR, sa primerom Hrvatske i Republike Srpske krajine. On je rekao da bi jednim jurišem obe ove oblasti na istoku zemlje, DNR I LNR, bile zauzete, kao što je RSK prestala da postoji posle vojne operacije Hrvatske vojske.

On, ipak, smatra da bi stradalo puno ljudi, desetine hiljada, u uličnim borbama za zauzimanje Donjecka i Luganska, glavnih uproruskih uporišta u ovim oblastima.  To bi dovelo i do ekonomskog kolapsa ekonije koja jedva preživljava.

Hrvatska je to uspela da uradi tek posle tri godine kada je ojačala vojsku i ekonomiju rekao je Lucenko.

NATO ZEMLjE ĆE POSLATI ORUŽJE UKRAJINI

Ukrajina će dobiti vojne savetnike i naoružanje iz SAD, Francuske, Italije, Poljske i Norveške u skladu sa dogovorom koji je postignut na samitu NATO, objavio je danas na svom "Fejsbuku" Jurij Litsenko, pomoćnik ukrajinskog predsednika Petra Porošenka.

"Na samitu NATO postignuta je saglasnost o pružanju pomoći vojnih savetnika i snabdevanju savremenim naoružanjem iz SAD, Francuske, Italije, Poljske i Norveške", napisano je na Litsenkovoj stranici, prenela je agencija Rojters.

Litsenko nije saopštio više detalja u vezi sa sporazumom, a ukrajinski predsednik koji je prisustvovao samitu NATO u Velsu nije rekao da će Kijevu biti upućena vojna pomoć.

Zvaničnici NATO saopštili su da savez neće slati oružje u Ukrajinu koja nije deo organizacije, ali da članice mogu pojedinačno da se odluče za to.


DNR: UKOLIKO SE NASTAVI SA PROVOKACIJAMA ODGOVORIĆEMO

Ministar odbrane Donjecke narodne republike, Vladimir Kononov, rekao je da će, u slučaju da ukrajinske snage nastave sa provokacijama izdati naređenje da se na vatru odgovori vatrom sve do uništenja napadača.

On je rekao i da ukrajinske snage nastavljaju sa gađanjem položaja boraca armije DNR i da je cilj primirja da se snage lijalne Kijevu pregrupišu za nove napade. Mi smo spremni za to istakao je Kononov.

LUKAŠENKO: SAD NAS GURAJU U KLANICU

Nestabilnost u Ukrajini opasna je kako za tu zemlju, tako i za njene susede Belorusiju i Rusiju, saopštio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko. Za ukrajinsku krizu Lukašenko je okrivio Sjedinjene Američke Države (SAD).

"Ujka Sem s druge strane okeana nas gura u tu klanicu a, budimo iskreni, mnogi političari u Ukrajini realizuju njegove naloge", rekao je Lukašenko, prenosi Tanjug.

Lukašenko je rekao da se iz "vrtloga" koji usisava i Belorusiju i Rusiju treba izbavati jer Amerikanci nisu ti koji će se boriti.

"Oni žele da se poubijamo sopstvenim rukama", kazao je Lukašenko.

Lukašenko upozorava i da se ne prenaglašava jaz između istoka i zapada Ukrajine. On priznaje da su stanovnici zapadnih delova i Ukrajine i Belorusije skloniji razvoju kontakata sa Zapadom.

Od izbijanja sukoba u susednoj Ukrajini, više od tri hiljade stanovnika te zemlje je pronašlo utočište u Belorusiji.


DžABAROV: PRIMIRJE KRŠE MARGHINALNE GRUPE

Predsednik privremene komisije Saveta federacije Ruske Federacije za monitoring situacije u Ukrajini Vladimir Džabarov je rekao da se primirje drži, a da ga krše marginalne grupe.

Protekla dva dana kazuju da se primirje može održati i da ga poštuju i ukrajinska vojska i proruske snage. Periodični izveštajio pucnjavi govore da primirje krše grupe koje je formirao Kolomojskij, najamnici i maroderi rekao je Džabarov.

ČETIRI ZEMLjE NEGIRAJU DA ĆE SLATI ORUŽJE UKRAJINI

Jurij Lucenko, pomoćnik ukrajinskog predsednika Petra Porošenka objavio je danas na Fejsbuku da će Ukrajina dobiti vojne savetnike i naoružanje iz SAD, Francuske, Italije, Poljske i Norveške "u skladu sa dogovorom koji je postignut na samitu NATO".

Ministarstva odbrane četiri od navedenih zemalja, SAD, Italije, Poljske i Norveške, ubrzo su, međutim, demantovala Lucenkove tvrdnje, prenosi Rojters.

Zvaničnici NATO su prethodno objavili kako ta Alijansa neće slati oružje u Ukrajinu, koja nije njihova članica, ali i da pojedinačne zemlje članice NATO mogu to da čine ukoliko žele.

Pretpostavlja se da je Lucenko istupio sa svojom tvrdnjom za potrebe domaće politike - da bi naglasio posvećenost NATO problemu Ukrajine i naklonost njenom prozapadnom predsedniku.

Američki zvaničnici ističu da Ukrajini nisu nudili nikakvo "smrtonosno oružje", a isto tvrdi i predstavnik italijanskog ministarstva odbrane, navodeći kako njegova zemlja planira da Ukrajini pošalje opremu kao što su prsluci otporni na metke i šlemovi.


DNR: OSLOBOĐENO JOŠ 15 UKRAJINSKIH VOJNIKA

Proruske snage Donjecke narodne republike oslobodile su danas još 15 pripadnika ukrjinske vojske. Na slobodu su pušteni pripadnici 40. bataljona teritorijalne odbrane iz Čerkasova.

MO UKRAJINE: POGINULO 114 OFICIRA, 237 RANjENO

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je da je u sukobima na istoku zemlje poginulo više od 100 odicira. Među poginulih 114 oficira je 15 pukovnika, 16 majora, 36 kapetana. Ranjeno je 237 oficira, među kojima 19 pukovnika, 43 majora, 72 kapetana saopštilo Ministarstvo odbrane.




SASTANAK KONTAKT GRUPE ZA UKRAJINU O STATUSU ISTOKA ZEMLjE

Kontakt grupa za Ukrajinu će se sastati za sedam - osam dana da bi razgovarala o političkom statusu istočnih regiona te zemlje, izjavio je danas Aleksandar Zaharčenko, premijer samoproklamovane Donjecke Narodne Republike.

Po Zaharčenku, Kontakt grupa će razmatrati davanje "specijalnog statusa" Donjecku i Lugansku na osnovu odredaba sporazuma o primirju postignutom u petak, izveštava AFP.

Ukoliko se ne usvoji specijalni status (koji u tekstu primirja nije jasno definisan), "onda protokol jednostavno nema važnost", istakao je Zaharčenko po agenciji Interfaks.

On je takođe istakao kako je hteo da se sporazumom o prekidu vatre "odmah prizna nezavisnost" samoproklamovanih republika.

Sastanak Kontakt grupe za Ukrajinu biće održan u Minsku, a njemu će prisustvovati predstavnici Kijeva, Moskve, proruskih aktivista i OEBS-a.


JACENjUK: UVOĐENjE RATNOG STANjA AKO NE USPE PRIMIRJE

Ukoliko ponovo počnu žestoka otvorena borbena dejstva u Donjeckom basenu, centralna vlast će uvesti ratno stanje u Ukrajini, izjavio je danas ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk za TV kanal "1+1".

"Ukoliko se ovo primirje završi onako kako su se završavala ranija primirja, ne samo u Ukrajini, nema druge varijante", rekao je Jacenjuk, a prenosi agencija UNN.

"Da li je sada potreban prekid vatre? Potreban je. Da se očuvaju životi, pregrupiše, ojača", rekao je on.

Prema Jacenjukovim rečima, da bi nastupio mir u Donbasu kad se prestane sa pucanjem, ruski predsednik Vladimir "Putin treba da izvede odande svoje plaćenike, svoju armiju i svoju tehniku", a "Ukrajina da potpuno obnovi kontrolu nad državnom granicom".


ŠTAJNMAJER:PREKID VATRE JE VAŽAN KORAK NAPRED

Prekid vatre u Ukrajini je "važan korak napred" ali predstavlja samo "početak teškog političkog procesa", izjavio je danas tokom posete Indiji šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer.

Prema njegovim rečima, "u većini oblasti" na istoku Ukrajine "zaista je od petka utihnulo oružje".

"Međutim, incidenti tokom proteklih 24 sata kod Donjecka, Marijupolja i u drugim mestima, pokazuju koliko je još krhko primirje i kako brzo vojne akcije mogu da ponište sve političke napore", rekao je Štajnmajer.

Kako je saopštilo nemačko Ministarstvo spoljnih poslova, šef nemačke diplomatije je rekao da je za "dugotrajan prekid vatre neophodna velika politička volja i Kijeva i Moskve, kako bi sve strane uvažavale dogovore iz Minska i zaista prekinuli paljbu", preneo je Itar-Tass.

Štajmajer je rekao da sadašnje primirje po potpisivanju sporazuma u Minsku 5. septembra "treba da pripremi osnovu za razmenu zarobljenika i efikasne kontrole granice", kao i za početak pregovora o učešću stanovništva sa istoka Ukrajine u dijalogu sa kijevskim vlastima.

Ministar spoljnih poslova Nemačke je rekao da je potrebno preduzeti sve korake za oživotvorenje Protokola iz Minska i da bi se zbog toga mogla proširiti ovlašćenja OEBS-a radi održavanja primirja i kontrole granice.

"Mi smo spremni da učestvujemo u sačinjavanju takvih planova", rekao je Štajnmajer a prenosi ruska agencija.


KRAVČUK: NEZAVISNOST "AKO ZA TO GLASA ČITAVA UKRAJINA"

Ukoliko čitava Ukrajina glasa za nezavisnost Donjecke i Luganske oblasti, oni će dobiti tu državnu nezavisnost, izjavio je danas za TV Ukrajina bivši ukrajinski predsednik Leonid Kravčuk, prenela je agencija UNN.

"Međutim, ne može se desiti da oblast, selo, dođe do toga, da ulica proglasi samostalno svoju nezavisnosti i da to bude nezavisnost. Uzgred, u dokumentima UN ukazuju upravo na tu okolnost - radi se o nezavisnosti nacija", rekao je Kravčuk.

"Naciju kao što je Donjecka i Luganska ja ne poznajem", kazao je prvi predsednik nezavisne Ukrajine.

Kravčuk predstavlja Kijev u trilateralnoj Kontakt-grupi za rešavanje ukrajinske krize i jedan je od potpisnika Protokola iz Minska, 5. septembra, posle konsultacija o potezima usmerenim na sprovođenje mirovnog plana ukrajinskog predsednika Petra Porošenka i inicijativa ruskog predsednika Vladimira Putina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (83)

drago

07.09.2014. 10:29

Mislim da je krajnje vreme stvari u Ukrajni nazvati svojim imenom smta mi pro ruske snage ja tamo ipak vidim proruske i proamericke snage u okviru Ukrajne po meni nepostoje ukraijnske snage vec poro americke .

Republika Srpska

07.09.2014. 10:48

Rijetko pisem komentare ali sada osjecam potrebu. Ni ja kao ni vecina ljudi vjerovatno nije imalo pravu sliku stanja u Donjeckoj i Luganskoj oblasti. Ukrainska vojska i nacionalna garda najbrutalnije udaraju raketnim bacacima i aviacijom po naseljenim mjestima i do sada su ubile na hiljade civila. Slike mrtvih i raskomadanih zena djece i starih su grozne.Zapadni mediji o tome kompletno sute jer njihovi momci to rade.Ide se na kompletno razaranje Donbasa i protjerivanje/unistenje stanovnistva.

зокс

07.09.2014. 13:48

@Republika Srpska - Македонац,ништа страшно,и деца се понекада направе "грешком"!

piksi

07.09.2014. 15:23

@Republika Srpska - ubijanjem civila sahranili su ukrajinu kao jedinstvenu državu a iz krvi nevinih nikla je Novorusija-a nevine žrtve će im Rusi debelo *naplatiti*

Dzo

07.09.2014. 15:33

@Republika Srpska - To granatiranje i mrtvi civili podsecaju na Sarajevo. Prokleti Amerikanci

Apsolutno

07.09.2014. 11:15

Sve vec vidjeno ovde.Primirje da bi miljenici nato uspeli da se pregrupisu i koncentris snage da bi posle napravili "Oluju". Cudim se Putinu da to potpisuje.

зокс

07.09.2014. 13:30

@Apsolutno - Апсолутно,не наседај на лажи западњака!Хоће да кажу како је Путин нешто потписао да би после рекли како се није придржавао потписаног!Тих лацманских лажи сам се ја и нагледао и наслушао!

saša

07.09.2014. 16:15

@Apsolutno - Jedina razlika u tome je da ako pratiš dešavanja na youtube-u,vidiš da i vojska DNR-a i LNR-a takođe koristi primirje da pregrupiše svoje snage i dovuku još neophodne tehnike iz naravno....Rusije.Tako da to poređenje da će proći ko RSK ne stoji,oni iza leđa nemaju izdajnički Beograd koji smo imali mi,nego iza sebe imaju ozbiljnu vojnu silu pod imenom Rusija,koja malo priča a mnogo radi.Rezultati će biti vidljivi kroz najdalje 2 meseca,kad ustanici demontiraju ex ukrajinu u paramparčad!

D. Morrissey

07.09.2014. 11:54

Sve ostaje isto samo se zapadski scenario ne menja. Kako sada Zapad ne kaze Ukraina nepostuje mir uvodimo i Ukraini sankcije? Kada odigrate vasu ulogu kod Zapada procicete kao i Albanci i Bosnjaci koji su im bili dobri za razbijanje SFRJ-a. Tako ce i Ukraine biti unistena posle rata i na tlu kao sto je BiH i Kosovo, Zapad se posle odigrane misije povlaci a vi ostajete u siromastvu i otrovnoj sredini punoj uranijuma.

вук

07.09.2014. 12:10

Шефу кијевске нацитерористичке хунте и ратном злочинцу порошенку се не може и не сме веровати. Понаша се исто као својевремено његова браћа по злочину - туђман и изетбеговић. Када на фронту кола крену низбрдо, он кмечи и тражи примирје, само да би предахнуо и добио у времену. Браниоци Новорусије су преузели иницијативу и разваљују украјинског агресора на свим линијама фронта.

Donat

07.09.2014. 14:08

@вук - Riječ je o Ukrajini, a Ukrajinci se proglašavaju agresorom. Tuđman i Hrvatska, BiH i Izetbegović. Agresori su bili ili su još Srbi i Rusi.

englez

07.09.2014. 16:34

@вук - Zapravo Hrvati su agresori, situacija je prakticno ista, komunisti su dali teritorije Ukrajincima i Hrvatima, sto dalje implicira da je um koji stoji iza njih isti,a to je Vatikan i jeuziti.

Znamo o kome je reč

07.09.2014. 16:54

@вук - Наравно да су Украјинци агресори, јер нападају и убијају цивиле, још од државног удара на Мајдану, кога више нико жив не сме да помене. Туђман је у Хрватској укинуо Србима статус конститутивног народа, што је већ агресија на сва људска права цивилизованог света. Изетбеговић је хтео исламску Босну без Срба и то је хтео пушком, што је такође агресија. Зашто би Срби трпели усташу Туђмана и јаничара и потурицу Изетбеговића? И зашто би народ на истоку Украјине трпео фашисте и нацисте из Кијева?

Соко

07.09.2014. 17:16

@вук - Ви Донате тачно знате шта сте радили на Пагу од маја ди јула 1941. Ми исто знамо. И памтимо. 7800 мајки и деце.

Rodoljub

07.09.2014. 17:20

@вук - Gresis u jednoj stvari. Pridajes neki znacaj i vaznu ulogu Porosenku, a on se zaista nista ne pita. Sve odlucuju Natovci i CIA , a Porosenko sluzi za slikanje i zavaravanje javnosti (one koja je naivna)da je legitimna vlast Ukrajine ta koja sve odlucuje.

naranca

08.09.2014. 18:08

@вук - @englez Kako bre taj Vatikan ne uradi da Italija vlada Svetom I okolinom.Nego daje pomoc nekim polutanima jadnicima I bednicima?

Докази из Лондона

07.09.2014. 12:24

У Лондону имају "uverljive dokaze" (снимке и сведоке) да Русија "tajno šalje trupe i tešku artiljeriju" у Украјину. Толико снимака са ратишта, а нигде да пронађем те уверљиве доказе!

зокс

07.09.2014. 13:45

@Докази из Лондона - Докази,све они знају,све су они снимили,знају каква је ракета,бомба,коришћена,под којим је углом летела,колико тешка,које ознаке је имала,ко је произвео,................а то може знати само онај ко је то и учинио!Док се глава змије звана запад не уништи овај свет неће имати мира!

katarina

08.09.2014. 00:33

@Докази из Лондона - Očigledno je da Rusija šalje i ljude i oružje inače bi oni tamo na istoku Ukrajine bili pregaženi i protjerani i Nato bi došao na granice Rusije. To bi bila katastrofa i za Rusiju i za Putina, ali i za mnoge kojima je dosadila samovolja i arogancija Amerike.Zato Rusi neće izgubiti ovaj rat ,jer bi im sljedeći Majdan bio u Moskvi.

naranca

08.09.2014. 18:10

@Докази из Лондона - @dokaziizlon A I oni su se srozali.......!!!

Dušan

07.09.2014. 13:30

Ma, kakav bre prekid vatre. Isusovci u Vatikanu trljaju dlanove zakuvali su rat u Ukrajin, eto kvi i mrtvih za satanu. Sad Rusi prevedeni u unijate Lojolina vojska ubija pravoslavne Ruse. Samo krv i rat produžava život Vatikana. Na sreću čovečanstva katolički ne postojeći elektronski novac nema poktića. Hidra sa 9 glava u Vatikanu je na samrti.

зокс

07.09.2014. 14:05

@Dušan - Душане,не би требало Исуса помињати ни у каквом контексту са овим фашистима!Толико Му дугујемо!Поздрав!

ivo

07.09.2014. 22:23

@Dušan - To što pričate tipično je za neuke/neupućene ljude pa sve što ne poznaju dovoljno dobro smatraju magijom i urotom, Evo primjer, kažete katolički novac a anglosanksonske zemlje su većina protestantske

GALEB BIJELI

07.09.2014. 20:17

@srbce - SRBCE- poštovani; za gornji tekst zaslužujete ČESTITKU i moj naklon do poda!Svi oni(Linta,Štrbac i mali Martić) super su mozgovi i puno se pitaju.Dajte nekako organizirajte im prevoz u Ukrajinu- ma šteta božja što se gube po Balkanu. Veliki,veliki pozdrav iz Dlamacije!

naranca

08.09.2014. 10:42

@srbce - @moj naklondopoda.Ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha .E ovako se nisam nasmejao godinama.Hvala Majstore.U pravu si 100%.Bukvalno,prenosno,simbolicno,ekonomski,politicki.....Ha ha ha ha ha.

butros

07.09.2014. 13:48

Znate kako,Ukrajinci će doneti odluku o decentralizaciji istoka Ukrajine samo će još malo da ih sruše da bi posle oni bili što zavisniji od Ukrajine.Jer sa gladnim narodom kome si srušio kuću i ubio bližnjeg se jako lako manipuliše..Fašistička doktrina na delu.

MarkoBG

07.09.2014. 15:57

@butros - Nakon vise od 2000 godina postojanja neceg sto se naziva "zapadnjackim kulturoloskim i ideoloskim prostorom" moze se konstatovati samo jedno - Zapad je zlo. Niko kao "zapad" nije ubijao, pljackao, zatirao jos od Rima pa sve do SAD danas. Svi svetski ratovi, trgovina robljem, kolonijalizam, nacizam, danas korporativni globalizam...kad god je neko veliko zlo zapadnjacki prsti su uvek tu , a njihova usta puna "kulture, demokratije i progresa". Raduje me sto propadaju ali bih hteo da bude brze

Немања

07.09.2014. 15:09

Стаљин је најбоље знао да преговара са западом

Blefer

07.09.2014. 16:19

@Немања - Staljin je pobio nesto malo manje Rusa od nacisticke Nemacke.Toliko o tom tvom Staljinu.Inace Rusi u Ukrajini sigurno nece proci kao Srbi u Krajini jer Rusija nije Srbija niti je Putin Milosevic.Plus Putin nema Miru a to je ipak velika prednost u korist Putina u odnosu na Milosevica.

Slavko

07.09.2014. 19:49

@Немања - @Blefer. Vidi se da si blefer kada lupas podatke o kojima nemas pojma. Ukoliko zelis da saznas koliko je ljudi ubijeno za vreme Staljina, malo procitaj savremenu rusku istoriografiju. BTW, Rusi su pre nekih 5-6 godina birali najvecu istorijsku licnost svih vremena. Prvi je bio Aleksandar Nevski a drugi Staljin. Sada ti objasni rusima koliko su glupi i nista ne znaju a ti sve znas umesto njih.

momcilo

07.09.2014. 15:15

sve isto kao sto je bili I kod nas, srbi krenu , zapad trazi primirje, milosevic, putin, izigravaju gandija i podrze, onda se nacisti pregrupisu, I ponovo udare, zapad sada suti, I tako I sve dok maloruska vojska ne izgubi moral I ne preseli se u rusiju.

sankcije ukrajinskim politicarima

07.09.2014. 15:57

Zasto vlasti Srbije i Srpske ne upute demars Ukrajini,EU,Savetu Evrope i UN-u zbog ovakvih stvari.Ovime vredja zrtve rata.

Rumunac

07.09.2014. 16:15

Znade li mister Lisenko da je Zloba predao RSK rvackoj ,i da iza sacice krajiskih srba seljaka nije niko stajao,a iza rusa u novorusiji stoji jedna velika sila,ogromna vojna sila,i da je srba u krajini bilo 300000 au novorusiji pet sest miliona rusa,nemere tako mister Lisenko nemere to da bidne isto her Lisenko!

naranca

08.09.2014. 13:46

@GRU - @Gru pa to je I cilj NATO-a.Onda ce da taj deo koji im ostane da obnove sa ''povoljnim kreditima 'iz MMF I ciklus se nastavlja negde drugde.Ukratko-Imperijalizam poslednji stupanj kapitalizma.

tmd

07.09.2014. 16:26

Krizu na istoku Ukrajine su projektovali isti ljudi koji su projektovali krizu u SFRJ. Njihov cilj je dovesti Ukrajinu u poziciju tadašnje Hrvatske, a proruske snage u poziciju tadašnje SVK. Ipak, model se ne može tek tako preslikati. Vojnički je teško izvodljivo zauzeti milionski grad kao što je Donjeck, za razliku od Knina koji je imao do 10.000 stanovnika. Prorusi iza sebe imaju Putina, a RSK je imala lažnu podršku Miloševića i izdajnika oko njega koji su više voleli Tuđmana nego Srbe u RSK.

Glad u Rusiji

07.09.2014. 16:35

Žao mi je ovi Ukrajinaca, ali još više mi je žao Rusa oni će zbog sankcija proći gore nego Ukrajinci, ima da gladuju zbog luđačke i agresivne politike svog vožda Putina.

momo

07.09.2014. 17:49

@Glad u Rusiji - Како да не, већ умиру од глади. Па нису умрли 1918 и 1941 а данас имају све од нагте, гаса, хране и наравно Нуклеарно оружје. Тако да теби остаје само да плачеш што ти се жеље неће остварити. А да, пази хоћеш ли ти остати гладан а можда и смрзнут ове зиме.

Slavko

07.09.2014. 19:46

@Glad u Rusiji - Siromasi, nece moci da jedu plavi kavijar nego samo crveni. Bolje ti brini kako ces da zakrpis svoje gace.

Mare

07.09.2014. 21:14

@Glad u Rusiji - Ko ima energiju, ima sve i lako ce pobediti glad. Energija pokrece industriju, vojsku, proizvodnju hrane, saobracaj, itd. Bogu hvala, pa Rusija ima ogromne kolicine energenata, tako da za nju nece biti problema. Nije to jadna i siromasna Srbijica, pa da se na njoj izivljavaju zapadnjacka g..na. Jedino sto moze Rusiju da pobedi, to su sami Rusi, a nadam se da ce svi zadrzati pamet i prisebnost i da nece prokockati toliko energetsko blago koje imaju.

Јабре

07.09.2014. 22:51

@Glad u Rusiji - Боље гладан хлеба него гладан памети ко овај.

naranca

08.09.2014. 11:26

@Glad u Rusiji - @gladuusa.Bio sam na letovanju u Turskoj(Side-Antalija).Rusa koliko hoces I trose dolare koliko hoces.Deluju mi prilicno uhranjeni tako da te sankcije nece imati instant efekat.

Vitomir

07.09.2014. 17:28

Sav ovaj progon u Ukrajini je i počeo po modelu koji su vodili Hrvati u čišćenju srba sa tih prostora. Ali srbi nisu tada imali skoro ničiju podr[ku a hrvati su imali podršku vlasti i vojske SAD. A ovde iza stanovništva sa tog prostora postoji neko koji će mnogo više učiniti za te ljude. Ukrajinske pučističke vlasti koje prate mig Amerike malo su se preračunale. Konačan cilj će biti bespotrebno posejana zla krv koja više Ukrajinu neća sastaviti u predhotnom obliku.

GALEB BIJELI

07.09.2014. 20:25

@Vitomir - VITOMIR- pratim Vaše komentare i vodim da petljate, obrćete uzrok i posljedicu,služite se lažima, i izmišljate! Vidio sam po tekstovima da ste Krajišnik,pa je to dodatni razlog takvome pisanju. Model progona napravili su Velikosrbi u bivšim UNPA-zonama, a vi ga striktno podržali! Istjerivali ste Nesrbe nastojeći stvoriti Veliku Srbiju! Koliko ste "humani",arogantni, iskljućčivi i " - uvjerili ste medjunarodne mirovne posrednike.pravedni".Zaslužili takvu sudbinu!

ivo

07.09.2014. 21:57

@Vitomir - Vitomire citirat ću D. Ćosića:„Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.“. Objasnite neupućenima zašto ste odbili Z4 koji bi od "RSK" napravio novu R. Srpsku. Nakon odbijanja došlo je do Oluje

Doktor

07.09.2014. 23:09

@Vitomir - Galebe, kada kažete "Međunarodni mirovni posrednici"gubite iz vida da su oni bili pod diktatom Zapada i još uvek jesu.Sasvim je jasno zašto ih vi i vama slični,mržnjom zadojeni, navodite kao i odluke tzv. međunarodnog suda u Hagu. Ja se ne sećam primera, da je ijedan kućni ljubimac ugrizao svog gazdu. To što pratite komentare čitalaca, kazuje da ste u strahu. Mnogo ste nas zadužili zlom,tako da to i treba da imate uvek na umu i stalno pratite naše reakcije. Tako rade pravi obaveštajci.

зокс

07.09.2014. 23:23

@Vitomir - иво,види се да си лацманин 100%,мајка вам је лаж,а отац обмана!Извукли сте из контекста Добрицино писање,а не помињете шта је написао пре тога,а ни после тога,и у којем контексту је то рекао!Висте усташе оптужиле Добрицу да је великосрбин,националиста,кој је написао "Меморандум",а овамо га цитирате као највећег српског непријатеља!Одлучите се већ једном ко је,шта је,и какав је Добрица Ћосић!Не може бити једно и друго!То можете само ви покатоличени!

Crni64

07.09.2014. 23:41

@Vitomir - Ivo, da nebi bio u zabludi par dane pred pocetak oluje potpisan je plana Z4 za koji ti kazes da je odbijen, ali kao i sve do tada ti je bila sano farsa jer se Hrvatska pod vocstvom Njemacke spremala za oruzano resavanje problema, i tako da Hrvatska zna kome duguje usojeh u oluji, Njemackoj. Hrvatska nije naucila nista iz istorije kao ni Srbija, kao ni ostale balkasnke kvazi drzavice u kojoj nasi gospodari glume velike politicare a po svjetu klimaju glavom i kad ih niko nista i ne pita. Toliko.

ante pavelic

07.09.2014. 23:57

@Vitomir - Koji beli galeb, ti si crna vrana. Neverujem da verujes u te gluposti sto pises. Ti srpsko hrvatske odnose gledas iskljucivo u proteklih nekoliko godina. Sta je sa vasim Pavelicem , Stepincem i ostalim zlikovcima? Jesu li i oni dobri bili.A ne vidis da je tudmanova politika bila ista sa njihovom.Tudjman je samo zavsio pricu.Vi hrvati ste pocinili genocid u drugom sv.ratu,a 1955 etnicko cisnjenje i otimanje imovine srpskog naroda.Krvavi ste do lakata samo zapamti da BOG ne zuri.

srbce

07.09.2014. 17:51

Mislim daje Ukrajina napravila pravi potez,,,,pregovaraj pregovaraj,,ali ojacaj vojsku uz pomoc Amerike modernizovati je i dobro organizirana vojska nije bitno kad za 2-3 g moze pomesti ove huligane za jedan dan,to ce se i desiti. Rusiju vec sad drmaju sankcije,,sutra dolaze jos jace,za godinu dve Rusija je totalno na koljenima,bez privrede bjeda glad,i najgore izolirana od cjelog svjeta DABOGDA OVO BIJO ZADNJI RAT ZA TERITORIJU U EVROPI,NEPONOVILO SE NIKAD VISE

Mare

07.09.2014. 21:05

@srbce - Sve dok postoji Amerika, ovakva kakva je danas, sa svojim vladarima iz senke i onim vidljivima, ratova ce uvek biti. Ti ratovi ce se voditi na bilo kom drugom tlu, osim na americkom. Dok je zla, bice i zlocina!

Leonid

07.09.2014. 17:54

Nažalost, da. Situacija u kojoj se nalazi Novorusija drastično podseća na situaciju u bivšoj Krajini. Početni vojni uspesi nisu poduprti snažnom političkom podrškom, ni od koga, čak ni od strane Rusije u dovoljnoj meri. Snage NATO-a za brze intervencije podsećaju na UNPROFOR. Dok bude trajala pacifikacija Novorusije, ukrajinska vojna moć će jačati, Nemačka im već šalje oklopna vozila. Ostaje jedino nada u žilavost Novorusije i kakvu takvu brojnost, jer to je ipak zemlja od 8 miliona žitelja.

Zabrinut

07.09.2014. 18:07

Je li još kome palo u oči da će biti amnestija od strane Kijeva za sve borce na strani Novorusije? A Vučić će da hapsi i progoni srpske dobrovoljce. "Ako je Turčin krvav do lakata, poturica mora biti do ramena..."

srda

07.09.2014. 18:55

koj crni demars sa dva miga 29 staro i jos gori 21 unistise vojsku bruka a imamo prijatelja u evropi ekstra polako nestajemo to su i hteli fasisti ljubi ih papa znase gde bolesnici

gagymad

07.09.2014. 19:56

Nije Novorussija RSK i nije Novorusiji Srbija iza ledja nego cela Rusija...Situacija nije ista nikako a geopoliticke prilike su se znatno promenile tako da je danas kojim slucajem RSK ziva nikad Hrvati nebi posli u juris...

Ko ce koga,ako ne svoj svoga!!!

07.09.2014. 20:23

Ja neznam sta ovi Rusi jos cekaju,cini mi se kao da i jedni i drugi imaju neke koristi od ove krize(rata).U svakom slucaju najvecu imaju nato-clanice i njihova ratna masinerija,Rusi za sada su im samo pretnja na papiru.Kao i bezbroj puta do sada,sto je naj bolnije,ovi monstrumi natovski na potpuno isti nacin i scenario,zavedu brat,brata da ubija.Pitam se sta li Ruske tajne sluzbe rade,ili su u istoj igri sa ovim vampirima,druge nema.Ipak je tu veliki novac u pitanju,kako za nato,tako i za Ruse.

Jagodinac

07.09.2014. 20:43

Rusija je pogreshila jer nije odmah podrzhala bezrezervno Ruse u Ukrajini i skrshila ukrajinsku vojsku u mesec dana. Ovako se rat otezhe u nedogled i pre ili kasnije Ukrajinci ce se organizovati, istrenirati, opremiti vojnom tehnikom i krenuti na Lugansk. Daklem sve podseca na deshavanja oko Republike Srpske Krajine. Nadam se da ce Rusija ipak odluchnije delovati ako se to desi pa i upotrebom nuklearnog oruzhja ogranicenog dejstva.

Јабре

07.09.2014. 22:50

@Jagodinac - Украина да ојача ? Па они троше дневно 6 милиона долара које немају на рат, немају да плате дуг за гас, индустрија им у Донбасу који бомбардују, ЕУ им даје само мале кредите и шлемове. Од чега да се опораве и ојачају ? Олигарси организују своје приватне батаљоне да ратују ...

murinjo

08.09.2014. 00:21

Krajina iza sebe nije imala Srbiju,a Novorusija iz sebe ima svetsku silu.Hrv je imala kakvu-takvu privredu,a ovi nemaju nikakvu.Decentalizacija zemlje ili ne,Ukrajina ne postoji.EU se još jednom pokazala da je nesposobna da reši probleme u Evropi,i mogu da pričaju šta god žele,još se uvek pita veliki brat.SAD su izvozile u Rusiju robe u vrednosti 27mlrd.$,tako da ih kontra sankcije ne pogađaju,a EU gubi mnogo.Dolazi zima i prekid rata,a to odgovara Novorusiji.Vučiću igraj na Rusiju.Dobijaš 100%

Ljuta Krajina

08.09.2014. 12:17

@murinjo - Murinjo, nemoj da mislis da tadasnja Vojska Jugoslavije nije bila spremna da se ukljuci u zastitu prekodrinskih Srba.Tog leta 1995. godine regruti Novosadskog i Uzickog korpusa su dobili produzenje vojnog roka za 43 dana.Vrlo dobro se znalo za spremanje "Oluje", samo naredjenje za kontra-napad ovih korpusa VJ u pravcu Istocne Slavonije i prema Tuzli i Sarajevu nikad nije doslo..Da je VJ krenula u kontra-napad i u sadejstvu sa VRS i SVK,HV,HVO i ArBiH bi pretrpile strasan poraz..

GALEB BIJELI

08.09.2014. 17:12

@murinjo - LJUTA KRAJINA- ne bi došlo do hrvatskog poraza čak i u tom slučaju. No- loš ste analitičar,jer ispuštate iz vida drugu važnu činjenicu; onu da je tada BiH već bila medjunarodno priznata država,a oči NATO-a sve vide.Dakle- očekivano bio NATO stupio u obranu BiH i još potom kaznio agresora.

ne bi došlo do hrvatskog poraza čak i u tom slučaju

08.09.2014. 19:12

@murinjo - Ma kakvi, teritorija vam je bila rascepkana na 7 delova, a da Sloba nije gledao kako da se ulizuje zapadu, ne biste imali ni Zagreb.

Branko

08.09.2014. 00:32

Gospodin Kravcuk je u "pravu" kad kaze da Donjecke i Luganske nacije nema ali "zaboravio"je da Ruska nacija postoji a Rusi zive bas tu u Donjeckoj i Luganskoj oblasti.

kaca011

08.09.2014. 02:45

Bas bih volela to da vidim da uvede ratno stanje. Pa da podeli Ukraincima oruzje. Mislim da su Ukrajinci totalno protiv ovog rata koji vodi Ukrajinska Hunta koja je dosla nelegalno na vlast. Vecina Ukrainaca je proruski raspolozena.Parosenko je na izborima dobio zahvaljujuci lazima da ce rat da zaustavi za 24 sata. Kad bi na sledecim izborima bila proruska partija sigurno bi dobila 60 posto glasova. Ako uvedu ratno stanje Ukrajnska Hunta nece ni nedelju dana preziveti. pozdrav

Srki

08.09.2014. 09:14

Bila bi velika greska pucista da se dodatno naoruzavaju iz clanica NATO.U tom slucaju bi se,razume se, i Novorusi naoruzali ruskim raketama,sa kojima bi mogli i Kyev da napadju.

naranca

08.09.2014. 10:33

Vidi,vidi,vidi kakoje NATO pametan.Nezavisnost za Donjeck ako glasa CELA Ukrajina.Pa hajde da damo nezavisno Kosovo ako glasa CELA Srbija!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

MatijaBeograd

08.09.2014. 10:36

Kako su Rusi preveslani na lep nacin.....primirje postoji samo da se Ukrajina naoruza od strane NATO/a,a onda sledi udar kao na hrvatske Srbe nekad i potop...pored toga prorusi su prihvatili teritroijalni suverenitet Ukrajine,jos jedan kukavicluk,njima poznat odavno!

naranca

08.09.2014. 12:12

@MatijaBeograd - @MBGD Gdje si ti to cital da su Prorusi prihvatili ter inte UKR???????Mislis da se oni nece ojacati?Uostalom fasisticka banda je uvek slaba ma kako naoruzana.I pokazuju koliko im je stalo do mira kad se naoruzavaju.Kreirace humanitarnu katastrofu pa ce Rusija morati da ih pocisti do granice sa Poljskom.

M

08.09.2014. 12:59

@MatijaBeograd - I tebi je to za pohvalu??? Ko tebe drzi u Beogradu treba zajedno sa tobom na Goli Otok!

prorusi su prihvatili teritroijalni suverenitet Ukrajine

08.09.2014. 14:17

@MatijaBeograd - Buhahahahaha tebi je siva masa odavno iscilela.

naranca

08.09.2014. 18:03

@MatijaBeograd - @Proorusprihv.Zato su valjda ratovali I ratuju I ratovace .Zato sto su svi sve prihvatili!!!A lepe one presstitutke sa CNN-a.Aaaaaa?Uvjek im vjeruj Amateo.Samo ti nama budi cil I vjedar.Andjela ce te nagr(a)dit.

Srki Maratonac

08.09.2014. 16:30

matijabg idi i leci se odakle si dosao,tj.jer odavde nisi sigurno. ti i ovaj ukrajinac sto je izjavio da treba odraditi posao kao hrvati u srpskoj krajini ste pacenici koji izfleda nemaju pojma kakve su zlocine hrvati u tim akcijama cinili. idi i leci se daleko odavde jer ti ovde nije mesto.zbogom

naranca

08.09.2014. 19:00

Amerikanci finansiraju proamericke trupe u UKR sa dolarima koji nemaju nikakvu podlogu.Tj imaju vrednost po dogovoru .Znaci mogu da ih stampaju do besvestiTako da UKR momci ginu za dolare koji nemaju nikakvu vrednost.Dva predsednika koje su pokusala da uvedu zlatnu podlogu za Dolar su ubijena.Linkoln I Kenedi.Interesantno zar ne???

baunti

08.09.2014. 20:13

"Nezavisnost samo ako glasa cijela Ukrajina" - mislis, isto onako kako je za nezavisnost Kosova glasala cijela Srbija, ili kako ce za Skotsku glsati cijela Britanija? Ma, hajte ljudi - okanite se glupih izjava, nego sjedite za sto i pregovarajte ako vam je zaista stalo do mira. U suprotnom ste osudjeni na propast je ste na samoj granici Rusije, a ona je ipak jedina velika sila u tom regionu. Ameri, sve i da hoce - pomoci vam ne mogu.