Tadić u poseti Mađarskoj

Predsednik Srbije Boris Tadić i mađarski predsednik Laslo Šoljom saglasili su da je ulazak Srbije u EU preduslov stabilnog ekonomskog razvoja regiona.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.10.2009.

14:07

Default images

Razgovorom sa mađarskim predsednikom o temama od interesa za obe zemlje, od evropskih integracija, preko ekonomskih, pa do pitanja manjinskih zajednica, predsednik Srbije započeo je dvodnevnu zvaničnu posetu Mađarskoj.

Dvojica predsednika ocenila su da se samo integracijom čitavog zapadnog Balkana u EU može garantovati stabilnost regiona, ekonomski razvoj i perspektiva za opstanak i očuvanje identiteta manjinskih nacionalnih zajednica.

Šoljom je konstatovao da postoji obostrana želja da se Srbija što pre integriše u EU, jer je, prema njegovim rečima, to elementarni interes celog regiona.

"Priključivanje Srbije EU je i ekonomski interes. Pored toga što je Mađarska spremna da svoja iskustva u procesu integracija prenese Srbiji, takođe će maksimalno podržati viznu liberalizaciju kako bi državljani Srbije od 1. januara mogli da putuju bez vize u EU", rekao je mađarski predsednik.

Kada je reč o nacionalim manjinama, predsednik Srbije je, posle sastanka sa Šoljomom, naveo da Srbija danas primenjuje tako visoke standarde da im je teško naći pandan i u EU.
"Srbija će za sve nacionalne manjine stvarati najbolje moguće uslove za prosperitet i očuvanje identiteta, ali će isti zahtev upućivati svim državama u regionu gde živi srpski narod", rekao je Tadić.

Prema Tadićevim rečima, Srbija očekuje da Mađarska razmotri mogućnost učešća pripadnika srpskog naroda u mađarskom parlamentu, kao i da se stalno poboljšavaju uslovi za informisanje i školovanje na maternjem jeziku pripadnika srpskog naroda u Mađarskoj.

"Mi Srbima i Mađarima moramo stvoriti budućnnost i perspektivu života u Srbiji i Mađarskoj, u suprotnom naši razgovori će se u budućnosti svoditi na razgovore o slavnoj istoriji i kulturnim spomenicima oko kojih neće biti ljudi", poručio je Tadić.

Tadić i Šoljom podržali su inicijativu da akademije nauka dveju zemalja osnuju nezavisnu ekspertsku komisiju, koja bi ispitala sporna pitanja mađarsko-srpskih odnosa u periodu tokom i neposredno posle završetka Drugog svetskog rata.

"Zadatak te komisije je da utvrdi činjenično stanje iz čitavog Drugog svetskog rata, jer je u interesu Srbije i Mađarske ukupno pomirenje dva naroda i da se sva sporna mesta u našoj istoriji stave ad akta, ne da bi se zaboravili zločini, već da bi se utvrdila istina", rekao je Tadić.

Značajno mesto u razgovorima dvojice predsednika zauzela su ekonomska pitanja, posebno saradnja u oblasti saobraćaja i energetike, a konkretan povod je bio današnje potpisivanje Sporazuma dveju vlada o međunarodnom kombinovanom transportu robe i logističkoj usluzi i Memoranduma o razvoju železničkih koridora.

Sporazume su potpisali ministar infrastrukture Srbije Milutin Mrkonjić i njegov mađarski kolega Peter Honig.

Predsednik Šoljom je najavio da će pitanje iskorišćavanja ekonomskih i saobraćajnih potencijala Dunava, odnosno koridora 7, biti u samom središtu mađarskog predsedavanja EU tokom 2011. godine.

"Srbija u narednih pet godina namerava da izgradi najmanje tri mosta preko Dunava, što ima veliki infrastrukturni značaj za čitavu Evropu. Time doprinosimo ne samo našoj ekonomiji, i zbog toga moramo biti u EU, jer je reč o evropskom interesu", kazao je predsednik Tadić.

Kada je reč o energetskoj saradnji, predsednik Tadić je napomenuo da je Srbija u proteklih godinu dana izgradila značajne kapacitete za skladištenje gasa, ali da očekuje da u slučaju produbljivanja gasne krize Mađarska iskaže solidarnost kao što je to učinila prošle godine.

Predsednik Tadić će se u Budimpešti susresti i sa premijerom Gordonom Bajnaiem i predsednikom parlamenta Belom Katonom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: