Nušić i DŽej

Ratko DMITROVIĆ

29. 08. 2014. u 21:30

To je delovalo neverovatno, tužno, zastrašujuće; svršeni srednjoškolac, student prve godine, čovek u zreloj dobi, devojka na pragu tridesetih... i tako njih dvadesetak ne znaju ko je Nušić.

To je delovalo neverovatno, tužno, zastrašujuće; svršeni srednjoškolac, student prve godine, čovek u zreloj dobi, devojka na pragu tridesetih... i tako njih dvadesetak ne znaju ko je Nušić. Anketa pred TV-kamerom sprovedena je na ulicama Smedereva ali ništa bolje, ubeđen sam, ne bi bilo u Kraljevu, Vršcu, Negotinu, Loznici, bogami i Beogradu.

U šta se pretvara srpsko društvo? Kakva nam je budućnost s ovakvim stepenom neobrazovanja kod mlade populacije? Kuda to vodi? Znaju li oni koji odlučuju i govore u ime Srba šta sve ne ulazi u srpske glave? Odbijam da prihvatim tezu kako svaka vlast sanja da ima glupo, neobrazovano glasačko telo. Država s takvim glasačima nema nikakvu šansu, taman da je vodi i sam Bizmark. Pamet, a ne sila, unapređuje i narod i državu. Drugog spasa nema.

A kako smo se našli u ovakvoj situaciji? Nije li odgovor i u činjenici da već godinama beležimo inflaciju vukovaca. Tu smo doterali do linije da diploma vukovca više nije predmet divljenja već sprdnje; postalo je normalno da većina dece do najviših ocena dolazi na sve druge načine osim sticanjem znanja.

Ili: otkud Srbiji, čija omladina ne zna ko je Nušić, toliko doktora nauka? U nekadašnjoj Jugoslaviji (dvadeset miliona stanovnika) bilo je, ako se ne varam, između dvesta i trista osoba s prefiksom DR. U današnjoj Srbiji s „proizvodne trake“ za godinu dana izađe ih nekoliko puta više. Kolika i kakva su njihova znanja i kome oni takvi uopšte trebaju.

Bezglavo bežeći od socijalizma, jurcajući u demokratiju čije pravo značenje nismo ni naslućivali, odbačeno je sve što je bilo vredno u obrazovnom sistemu nekadašnje države. Danas profesor u srednjoj školi mora da čeka dok učenik okonča razgovor mobilnim telefonom da bi nastavio proveru znanja a ukoliko smogne hrabrosti da mu kaže da nešto ne zna, rizikuje da dobije batine. Tu, na času, pred đacima, od kojih se nekoliko obavezno pridruži maltretiranju nastavnika. Ostatak tuču snima i već istoga dana kači na internet.

U kom to gradu Srbije postoji osnovna ili srednja škola čiji polaznici zbog neznanja drhte od straha pred mogućnošću da će ih nastavnik pitati za ocenu? Koliko imamo ponavljača u osnovnim i srednjim školama? Koji je ministar obrazovanja, od Slobe do današnjeg dana, pokušao tu nešto da promeni? Šta u tom smislu čini RTS, javni servis, državna televizija (ni sami ne znaju kako se zovu) koju plaćamo, između ostalog, i radi edukacije stanovništva.

Sećate li se, nije bilo davno, prof. Rajne Dragićević? O njenom govoru diplomcima pričalo se i pisalo sedam dana. I ništa. Baruština se ustalasala i smirila kao da ništa nije bilo. S lokvanjom na vrhu.

Zaista, treba li uopšte nama Nušić? Tu su Jeca, Seka, Veka, Gile, Đole... i naravno Džej.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (43)

Рио Лобо

29.08.2014. 21:49

Да будем искрен мене ни мало не чуди зашто толико људи не зна ко је Нушић... Начин на који је писао о Србији и Србима оног доба будио је и данас буди у људима отпор, не видим ту неку велику литерарну вредност већ напросто грубо ругање и исмевање Срба и Србије а ви га величајте колико год хоћете... једноставно народу је одбојан...

ma da

30.08.2014. 00:01

@Рио Лобо - mozda tebi,koji si se obrazovo stripovima.mene ne cudi vise nista,jer pre par godina imadoh priliku da upoznam buduceg popa koji nije znao pripovetku "udavio se pop jer nije ruku dao",more likova koji ne razumeju Zonu Zamfirovu,a kad nekima pomenes vilu Ravijojlu misle da je online igrica...da ne nabrajam dalje,sve je to "put u eu",reforme koje su zbog RADI toga usledile...da nije zalosno bilo bi smesno

Milojko

29.08.2014. 21:51

Glavni uredniče Ne mogu da ne primetim simboliku - u vašem tekstu, umetnuto posle prvog pasusa online izdanja je poruka: ZAUSTAVITE HRKANJE! Sad se pitam - kome prilepiti ovaj usklik? Državi koja ne preduzima ništa za boljitak obrazovanja ( i vaspitanja), ili vama koji se čudite "stepenu neobrazovanja"? I nemojte se mnogo brinuti zbog Nušića, on je, uostalom, bio i političar. Šta tek mislite da su ih pitali za Sremca?

kad nenaučen uči druge

29.08.2014. 21:52

ма не господине,свака власт жели да има паметан народ који ће да је критикује и запиткује сваки час.свашта .коме треба паметна нација?потребни су ПОТРОШАЧИ.

Botinjo

29.08.2014. 23:11

Bravo za tekst.Da gospodine,eliti politickoj treba glupo glasacko telo.A nase telo i njegove slabosti su isti i gore kao one koje je bas Nusic ismevao.Nekada se podsmevalo gospodji ministarki sad je ona predmet divljenja.

atlas2000

29.08.2014. 23:42

Obično se sa Ratkom ne slažem u njegovim komentarima, ali ovaj puta doista MORAM piznati da se slažem 1000%! Sve što je napisao je točno! Zašto je tako, na to pitanje ni Ratko nije pružio odgovor! Međutim odgovor je vrlo jednostavan, "KULTURA DIVLJAŠTVA" koja je razvijana 90-ih godina je to donijela! tih 90-ih "najvažniji" likovi su bili ZLIKOVCI kao arkan i ostala gadarija, ali je ta gadarija bila dio tima PREDSJEDNIKA države! Vrhovništvo se promjenilo, ali nacija NIJE!

zoranm

30.08.2014. 09:22

@atlas2000 - 90-tih je struja suprotna od ove koju ti optužuješ za loše stanje u prosveti,je bagerom došla na vlast i napravila jedan kulturni gest zapalila skupštinu. Verujem da si bio među njima ako ništa drugo među navijačima kao deo tima za, eto novog PREDSEDNIKA džave (neznam dali je reč o gadariji) ali ste bili jako poslušni vašim mentorima kojima znate ime, ali zašto pa i morate znati ko je Nušić.

Slucajni prolaznik

29.08.2014. 23:49

" Odbijam da prihvatim tezu kako svaka vlast sanja da ima glupo, neobrazovano glasačko telo " Nazalost je upravo tako . Sa sunovratom drzave od vremena S.M. isto to je zadesilo i obrazovanje. Postajemo isti Amrikanci ! SAD ima najveci procenat visoko obrazovanog stanovnistva, na hiljade kojekakvih koledza i Univerziteta, a na ulici preko 50 % ljudi ne zna ni ko im je Predsednik ,a za knjizevnika tek ne zna niko. To je ta "skola" koju mi kopiramo i to veoma uspesno.

tamo

30.08.2014. 00:48

nazalost ovo je tacno, .sto, im nije poznat Njusic cak ni Cika Jovo Zmaj i drugi Ali zato znaju modu ,sve je super ,sta ima,cao,keva, bari,klopa ,napokon, i hiljadu drugi budalastina. Sto da citaju ,Puskina,Jesenjina,Jaksica,Ducica ,Bojica ...... kad jedna jeca ,jedan djole sve kroz muziku kazu.

Olivera Kostic

30.08.2014. 01:02

mozda smo mi generacija 67 vise ucili,ali mislim da smo imali i roditelje kojii su nas terali da citamo.zahvalna sam im.

ZASTO SE CUDITE

30.08.2014. 05:56

Krenite od glave drzave Tome Nikolic "magistra" ispitajte njega, pa Velju Cacak,pa Palmu "Mocarta" Ivicu Dacica itako redom.Srbija smrdi od glave.Nacisto se zarozala sto se tice obrazovanja i kulture.Pogledajte nam poslanike u skupstini.Bez par casnih i obrazovanih tri cetvrtine je polu pismeno a od racuna znaju samo sabiranje.

зокс

30.08.2014. 16:01

@ZASTO SE CUDITE - Зашто се чудите,по теби је значи само образован човек паметан,је ли?Памет с образованошћу и нема неке велике везе,наравно ако је човек паметан природно а уз то и образован........е,то је супер!Па ни велики Његош,ни Вук Караџић нису завршили Сорбоне и Кембриџе па су били мозгови!Поред тога што су били природно паметни и нормално васпитани у својим домовима , били су свесни својег како националног тако и верског бића,а и историјског,што није случај са скоро половином Срба!

dasa

30.08.2014. 06:44

takvi su nam prosvetari.njima je najbitniji strajk pa da nauce decu.a sada je vazno da prodje cas.

milorad

30.08.2014. 08:20

Svi znaju da je tako,on zna da je tako,mi znamo da je tako,ali niko nista ne preduzima.

viganj

30.08.2014. 08:25

nećemo uskoro znati ni kako nam se zove država... već sada neznamo gde su nam granice...srljamo u propast...referenduma će svakako biti, ali tada će sve biti kasno... kad bude "ne" EU, onda će se političari čuditi kako to.. a sve su učinili što se od njih tražilo.. sve u smislu rasturanja države... naslućuje se negativan odgovor na referendumu, a i dalje se srlja...

Dule

30.08.2014. 09:33

Gde se izgubi ona "... zemlja seljaka na brdovitom Balkanu"? Ovo je moderna evropska Srbija u kojoj se govori o velikim penzijama, a ne o prekonoci legalno stecenom ogromnom bogatstvu. U kojoj je gotovo sve sto vredi unisteno, ostali su samo tajkuni i politicari! Za takvu Srbiju normalno je da se dogadja ovo o cemu Ratko pise. Hvala Ratko!

DIREKTOR svih direktora kucajte nezno

30.08.2014. 09:34

Vise puta kroz razlicite situacije sa kojima sam se suocio, doziveo sam da vidim Nusicevim ocima, i razume osnovu zasto je pisao. Nusic je nas geneski kod i Srbija kakvu svet zeli. Nusic je video Srbiju ocima satire a ja ocima Ustava. Iskreno receno na kraju teksta navedena imen neznam ko su!?

зокс

30.08.2014. 14:51

@bole - боле,у социјализму није било американизма,или га је било мало!За разлику од данас где га имамо у енормним количинама!И пошто је американосима "бог"долар шта сте друго и очекивали?Све за новац?Хвала,мене ту нема!

из главе

30.08.2014. 10:52

( учитељи, полицајци, судије)поврате своје ја, једном речју саберемо се свако у својој свести, да би то исто могли да урадимо као заједница, друштво и тек онда кренемо путем реално бољег животног стандарда. Поплаве од пролетос су показале да имамо вере, духа, снаге, знања, али су показале и да имамо елиту свесну своје неспособности и порекла своје моћи, као и њене реалне позиције у здравом друштву која моментално и жестоко реагује на сваку појаву било какве истине и врлине

из главе

30.08.2014. 10:52

и тиме саучествујете у одржању овог декадентног провизоријума који има једини циљ, онај окупаторски - анестезирање Србства до потпуне екстерминације. Једини излаз је да кренете оним тежим путем, вратите достојанство професији, чиме ћете постати „саучесници“ да и остале важне друштвене професије

из главе

30.08.2014. 10:52

Г Дмитровићу, јесте страшно је, али за почетак погледајте вашу новину ( која је опет мање гора него оне тиражније) нема бре дана да не емитујете баналности из свакодневице водећих популистичких малограђана, ремитујете гомилу квазинаучних и квазистручних текстова из uber-медија

i ako gledas na socializam pozitivno

30.08.2014. 10:56

Netreba kritikovati vreme koje je proslo vec da smo svesni tog vremena kako je bilo i aktivno da radimo na da obrazovanjem uticemo da obrazovni sistem usavrsava se. Plan i program treba da ima zajednicku osnovu i ucitelje, nastavnike i profesore sa odredjenim kvalifikacijama i da vide potencijale u narodu. Korupcija u obrazovanju i politici je zacaran krug i sigurna smrt za drustvo.

Jadertino

30.08.2014. 13:31

Rijetko se s Dmitrovićem uglavnom slažem kao što je slučaj s ovim člankom. Jedino se ne slažem što se Balašević uvrštava među banalne pojedince i nevrijednosti. On je jedna od najvećih vrijednosti Srbije. Naravno da razumijem zašto autor ima prema Balaševiću velike rezerve; nije šoven i velikosrbin.

зокс

30.08.2014. 14:49

@Jadertino - Jadertino@ајде ти нама објасни шта је то великосрбин?Па да и ми нешто научимо!Немојте се "фрљати"епитетима а да их не умете објаснити!И колико то малосрбин Ја или неко други треба да будем да би смо вас без идентитета задовољили?Је ли треба да постанемо као ти што си?Не дао Бог!

Jadertino

30.08.2014. 15:37

@Jadertino - Sinko, ja imam identitet, a on je hrvatski. Ne bih Ti objašnjavao elementarne činjenice.

зокс

30.08.2014. 17:40

@Jadertino - Ниси одговорио на питање,јер и немаш одговора!А видим да ти ови производи братство-јединстваничког комунизма одговарају!Елементарна је чињеница,синко,да сте све сународнике Балашевића што побили,поклали,прекрстили и протерали из ваше геноцидне творевине коју зовете тако како је зовете!

GALEB BIJELI

31.08.2014. 10:56

@Jadertino - ZOKS- ja ću Vam objasniti, ali, koliko znam, star ste čovjek pa možda nećete shvatiti, ili pogledati istini u oči! Velikosrbin je sinonim balkanskog,zaostalog,plemenskog nacionaliste, koji želi stvoriti državu na istjerivanju i potčinjavanju drugih! Stjecajem okolnost u geografskom smislu on pripada Evropi, ali po svemu ostalom on nije Evropljanin, niti je žitelj 21.stopljeća. Pzdrav!

zoranm

01.09.2014. 08:58

@Jadertino - Znamo vaše elementarne činjenice a to su:Jadovno,Slano,hercegovačke jame i Jasenovac a zatim slede Oluje i razne druge nepogode za Srbe u Hrvatskoj i ti nama ko je švinista a ko veliki nacionalista ovde tupiš .

zoranm

01.09.2014. 09:05

@Jadertino - Ti ćeš nam pričati o istjerivanju drugih i stvaranju čiste nacionalne države,dragi naš ustašice i nemože se to shvatiti a i pogledali smo istini u oči,čitav 20 vek ste bastijali i radili koliko i kad ste hteli zahvaljujući vašoj fašističkoj orjentaciji e dali je to za evropu a izgleda da jeste dok su vas primili u EU uz sve krvave tragove 2o veka koje ste ostavljali za sobom.

зокс

01.09.2014. 12:34

@Jadertino - Галебе,ја ћу теби рећи шта је окорели лажов звани лацманин!Ти као један од тих лацмана да некоме БИЛО КОМЕ кажеш о протеривању,убијању,клању,примитивизму,насилном покрштавању..........................!Фашистичкој еврупи којој ви свесрдно припадате Србин неће никада припадати!Видели смо на чијој сте страни били у Првом,Другом светском рату и шта сте урадили поготово у Другом рату,а како сте довршили етничко чишћење!Али Галебе немој НИКАКО заборавити да се историја понавља!

vis

30.08.2014. 13:42

Implementacija Nusicevih komedija su na sceni,tako da ga je pregazilo vreme.Primerice Nusiceva gospodja ministarkaje je za ogled ovdasnjim ministrima.Samo nema vise kocija vec superluksuzni automobili s rotirajucim svetlima.Pustite Nusica da mirno pociva u miru bozijem

Skaka 61

01.09.2014. 10:26

@vis - Balašević vrednost Srbije ???? U noći kada su bombardovani most ili mostovi u N.Sadu isti je gostovao na radiju Slobodana Evropa, i šta mislite kako se je odredio prema ovom činu , s obzirom da je gostovao na ovom radiju. Sto godina je kantautor sa avionima , kamionima, teniskim terenima hektarima i blagi bog zna čega još, to je sve napečalio u inostranstvu pa ljubomorno čuva, od resto srba. A poplave, bolesti, obdaništa, škole, bolnice, i oni su ljubomorni na nj teškom mukom stečeno .

Diklic

30.08.2014. 13:59

Nemojte misliti da su DOS-ovci bili obicni ljudi koji su zeleli samo promena u drustvi na bolje. Neki od njih su bili obucavani, sa preciznim uputama i kako promeniti vlast i kako vladati kasnije.Spijunski centri znaju dobro tehnike kako vladati masama. Sa ljudima koji o necemu misle, puno je teze vladati nego sa onima koji misle na sutrasnji folk koncert ili kako ce se veceras napiti na splavu

radojko

31.08.2014. 01:24

Retko kada mogu da kazem da ste potpuno u pravu za komentar ovog puta se slazem potpun,ali molio bih Vas da svojim primerom to pokazete i u svojim novinama.Da podsticete kulturu ,kriticki se odnosite prema tome sto jos nisu donesena strucna misljenja da li su sporni doktorati dobri ili nisu,da kritikujete sto se sve razvodni, zaboravi.zato sluze mediji,ali za sve to trebate i da imate ledja da neko finansira, shvatam.Ali cemu onda vas komentar ,cisto da se nesto pise zar ne?

Branislav

31.08.2014. 14:25

Odličan tekst, gospodine Dmitroviću,Ne samo da je osnovno obrazovanje urušeno, nego je i univerzitet nastavljač te pogubne prakse.Zato je bitno da se i Novoste uključe u praćenje slučajeva plagiranih doktorata.

Milovan Cicvaric

05.10.2014. 09:55

Pa takvi su nam rukovodioci u drzavi . Sa kupljenim diplomama pa naravno i skolstvo .