“Žuti karton“ za socijaliste

P. V.

29. 08. 2014. u 21:25

Trzavice unutar vladajuće koalicije narušile odnose između ključnih partnera. Mihajlovićeva: Razgovaraćemo o ovome unutar stranke. Vukomanovićeva: Nesporazum će rešiti lideri

NOVO javno prepucavanje između naprednjaka i socijalista neće srušiti vladajuću koaliciju ali je SPS dobio od SNS još jedan „žuti karton“ i, praktično, poslednje upozorenje.

Povod za nove sukobe bila je neoprezna izjava Ivice Dačića u jednom tabloidu, kada je za nameštanje medijske afere optužio ministra policije Nebojšu Stefanovića.

Stefanović je, kao potpredsednik SNS, odgovorio da veruje da će Aleksandar Vučić sada dobro razmisliti o odnosu sa SPS i da će uvideti da je saradnja sa socijalistima - pogrešan potez.

Potpredsednica Vlade i naprednjaka Zorana Mihajlović izjavila je juče da će se o eventualnim promenama u Vladi razgovarati prvo na stranačkim organima, pa tek onda u javnosti:

- Za vladu je u ovom trenutku mnogo važnije da rešava probleme, a da politiku ostavi po strani. Imamo puno posla, puno zadataka i puno rada, tako da odnose između stranaka ne bih komentarisala. Nemamo ništa protiv izbora, ali hajde da vidimo da li možemo ove prve važnije korake da realizujemo.

Dijana Vukomanović, potpredsednica SPS, ističe, za „Novosti“, da je najvažnije ono što su rekli lideri Dačić i Vučić - da su na prvom mestu interesi države i naroda, pa tek onda interesi dveju partija.

- Zajedno sa SNS, mi, socijalisti, delimo odgovornost za sve što ćemo uraditi u ovom mandatu. Svi članovi Vlade su pod izuzetno teškim pritiskom rešavanja brojnih problema i najvažnije je da se nesporazumi rešavaju u direktnom razgovoru između koalicionih partnera, a, pre svega, na relaciji Vučić - Dačić.

NEĆE DA TRPE

Trenutni kurcšlus na relaciji SNS-SPS neće zatvoriti njihovu saradnju, ali može da bude nagoveštaj budućih poremećaja u odnosima - smatra analitičar Dejan Vuk Stanković.

- Socijalisti su zadržali navike iz vremena kad je od njihovih glasova zavisio opstanak Vlade. Sada većina postoji i bez njih i SNS im otvoreno daje do znanja da nemaju razloga da trpe njihova „soliranja“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (22)

vikimiki

29.08.2014. 22:09

SPS ima odgovornu funkciju u vladi Srbije i umesto da rade svoj posao bave se sitnom politikom i ruše ugled ,kako svoj tako i države.

Nenad011

29.08.2014. 22:22

"Ko se bije taj se voli." Bitno je da Vlada funkcioniše i da se planovi sprovode i nekasne. To će Vučić da sredi po kratkom postupku.

velko

30.08.2014. 08:34

@ploni - SNS nema, naprotiv. Istina je pogubna za njih ali narod i država Srbija imaju potrebu za ovakvim "ispadima". (sic). Zato, bilo ko, pa i SPS istinom na sunce. Inače ,gospodine, većina je potrošna roba!!!

nekudim

29.08.2014. 22:30

Sledeci je crveni ,samo sto im neće biti na radost i ako im je crvena omiljena boja.

milica sabac

29.08.2014. 22:58

upravo tako. ako vam se ne svidja dovidjenja. hocete lepo super necete jos bolje!

Stanislav

29.08.2014. 23:52

I pored ogromnih obaveza i problema koji se resavaju na nivou drzave, dodatne tenzije i problemi koje izaziva Ivica Dacic, Srbiji u ovom trenutku svakako nisu potrebni.

Vesna BG

30.08.2014. 00:00

Pa šta reći, a ne zaplakati? Alo, ide 1. septembar opet se najavljuju štrajkovi, gde su školski pribor, zimnica, manite me ovih koji samo o svojim pozadinskim jedinicama misle. Premijer je jasno izneo planove za reforme, kome se ne sviđa - ćao

ZIVKO

30.08.2014. 00:29

Mislim da socijalisti ne zasluzuju mesto u vladi i da odavno su trebali da napuste politicku scenu Srbije. Zahvaljujuci velimim srankama opstaju na politickoj sceni,ovom prilikom sva podrska ministru policije.

Deki

30.08.2014. 01:10

Od mene zuti karton ide SNS.Zasto je SPS ulazio u vladu kad su oni mogli sami da je formiraju?Odg je sledeci:ajde i SPS u vladu,pa ako nesto ne ide kako treba da ne budemo samo mi krivi,da ima ova malo opozicija koga da kritikuje.pozz

Serena

30.08.2014. 02:13

Sve mi se čini da će se Vučić i Dačić lako dogovoriti ali naravno biće kako Vučić kaže. Kod Vučića nema žutih kartona. Ili se radi kako treba ili direktan crveni.

il' na štitu ili ispod njega..

30.08.2014. 08:20

E da je bilo sreće pa da smo im videli leđa posle martovskih izbora! Hteli ste vlast - narod vam ju je poverio. Preuzmite i odgovornost - SAMI!

viganj

30.08.2014. 08:27

niste vi ni stvarali koaliciju, pa je nećete ni rasturati... ima ko to sve parti, i koriguje..

knjigovođa

30.08.2014. 08:32

Ovaj sukob na relaciji Stefanović -Dačić nema sumnje ostaviće posledice na delovanje koalicije i dovodi do mogućnosti da se untar stranaka razvoju unutarpartiski sukobi koji mogu ugroziti koaliciju.Činjenica da će dvojca lidera i ovaj put pokušati da stvari ispeglaju ali sve ovo pokazuje da postoje ozbiljni problemi.

Nenad33

30.08.2014. 08:33

Žuti ili crveni karton on pokazuje da postoji ozbiljno političko neslaganje ove dve stranke i da se pod hirno kolaicija mora stabilzovati.Politčki gafovi dačića poznati su o od ranije ali ovaj put je malo pretarao što je i on sam kasnije shvatio i pokušao da izgladi stvar i da pomalo spusti.Sali će to biti dovoljno ili će ministar Stefanović insistrirati na daljem raščišćavanju snaga unutar koalicije pokazaće naredni dana.

Filip

30.08.2014. 08:37

Varnica u svakom poslu ima, u politici naročito. Nekad to dovodi i do raskola u koalicijama. Ipak, ova je još uvek jaka, samo će Dačić biti mnogo oprezniji u budućnosti, nema još mnogo "kredita".

Jovana

30.08.2014. 18:28

Na prvom mestu treba da nam bude vazno interesi drzave i samih gradjana, medjusobne sukobe izmedju stranaka treba ostaviti po strani i pozabaviti se vaznijim problemima koji se trebaju resiti za bolju buducnost Srbije.

U borbi protiv politickih nistarija

31.08.2014. 15:00

Elementarno pitanje koje treba svaki sef drzave, sef parlamenta, sudija vrhovnog suda, nadzornih organa i policije da zna. Proces formiranja i finasiranje politickih stranaka i do koje granice ima pravo da svrlja i uslov kada svrljanje prestaje.

NATALIJA 43

02.09.2014. 11:32

Kao sportista Zuti karton razumem da postoji ozbiljno politicko neslaganje SNS i SPS , pod hirno kolaicija se mora stabilzovati. Politcki gafovi Ivice Dacic poznati su od ranije ovaj put je pretarao sto je on sam kasnije shvatio pokusao da izgladi stvar da pomalo spusti tenziju. Da li ce to biti dovoljno ili ce ministar Stefanovic insistrirati na daljem smirivanju situacije unutar koalicije pokazace naredni dani.