29. avgust  2014. 13.00  →  17.05 | Izvor: Tanjug

Selaković: Notari nisu birani partijski

BEOGRAD -

Ministar pravde Nikola Selaković odbacio je danas optužbe Demokratske stranke da su javni beležnici, koji će početi sa radom 1. septembra, birani po partijskoj osnovi i istakao da državni funkcioner ne sme da zna za partijski interes.

“Ubedljivu većinu imenovanih javnih beležnika nikad pre nisam video ni upoznao. Apsolutna je neistina da su birani po partijskoj liniji”, rekao je Selaković u Skupštini Srbije, odgovarajući šefu poslaničke grupe Demokratske stranke Borislavu Stefanoviću, koji je rekao da je većina javnih beležnika partijski imenovana.

Na sajtu Ministarstva spisak kancelarija javnih beležnika

Ministarstvo pravde objavilo je na svom sajtu spisak javno-beležničkih kancelarija i imena javnih beležnika koji počinju sa radom u ponedeljak 1. septembra.

Pored imena javnog beležnika, tu je i informacija o adresi kancelarije.

Početkom meseca imenovana su 94 prva javna beležnika u Srbiji, od kog broja su 43 Beogradu.

U narednom periodu nastaviće se imenovanja, jer je predviđeno da ih u Srbiji bude ukupno 371.

On je istakao da nema problem da o tome razgovara sa bilo kojim kandidatom za javne beležnike, navodeći da je kriterijume za njihovo imenovanje propisao zakon, a da će konkurs ubuduće sprovoditi javnobeležnička komora.

"U Srbiji ostaje više od 270 slobodnih javnobeležničkih mesta i dostupna su svakom ko ispunjava uslove", rekao je Selaković.

Ministar je istakao da uvođenje javnih beležnika u pravosudni sistem Srbije treba da se ostvari tako da “to ne bude tema za političko potkusurivanje” i da svi oni koji imaju zamerke treba da iskoriste pravna sredstva koja im stoje na raspolaganju, odnosno da se obrate Upravnom sudu.

“Mislim da je to fer i korektan odnos, a taj pokušaj podmetačine da je vršeno partijsko imenovanje, molim vas da mi dokažete”, poručio je Selaković Stefanoviću.

Selaković je takođe rekao da je država učinila sve da 100 javnih beležnika bude imenovano i da bi se to i desilo da, kako je naveo, neki od kandidata nisu rekli da mogu da rade samo u određenim mestima i da “im ne pada na pamet da se negde drugo kandiduju”.

Selaković je pozvao Stefanovića da, zarad interesa države i sigurnosti pravnog poretka, dopusti da žalbe neizabranih javnih beležnika razreši jedina nadležna institucija - odnosno Upravni sud Srbije.

U raspravi, Stefanović je rekao da je većina javnih beležnika izabrana po partijskoj liniji, kao i da u Srbiji trenutno ima 94 notara, a da bi trebalo da ih bude najmanje stotinu.