Srbija

Subota, 10.10.2009.

10:29

Konkurencija Telekomu u novembru

Ministarka za telekomunikacije Srbije Jasna Matić očekuje da će tender za drugog operatera fiksne telefonije biti raspisan u narednih mesec dana.

Izvor: B92, Beta

Default images

Ona je kazala da će biti izdata jedna licenca za operatera fiksne telefonije, da početna cena neće biti definisana već će svako moći da ponudi cenu "za koju smatra da je adekvatna" i da će u okviru tendera biti organizovana aukcija za najbolje ponuđače.

"Očekujemo da će telekomunikacioni operatori koji već rade na tržištu biti zainteresovani i za ovu uslugu", kazala je ministarka za telekomunikacije.

Matićeva je rekla da je na sednici Vlade Srbije u petak usvojena Informacija sa zaključkom o izdavanju nove licence za izdavanje fiksne telefonije na postojećoj širokopojasnoj mreži.

Kako je navela, Ministarstvo za telekomunikacije će tokom naredne sedmice doneti pravilnik o uslovima tendera, na osnovu kojeg će Republička agencija za telekomunikacije raspisati tender i sprovoditi tu proceduru.

"Očekujemo da oglas bude objavljen za najviše mesec dana i da se cela procedura obavi do kraja godine", kazala je Matićeva.

Kovačević: Liberalizacija tržišta je ranije trebalo da bude sprovedena

Ekonomista Milan Kovačević kaže da raspisivanje tendera za novog operatera fiksne telefonije nije blagovremeno sprovedeno.

"Prvo, više godina smo imali monopol fiksne telefonije i nismo donosili podzakonske akte i stvarali uslove da mogu da se pojave konkurenti, što bi bilo bolje da je urađeno u vreme kada smo imali brži rast u privredi u celini, nego sad", navodi je Kovačević.

Ipak on smatra da bi za građane Srbije bi bilo dobro da se pojavi konkurent Telekomu, jer prema iskustvima razvijenih zemalja ukidanje monopola i uvođenje konkurencije u fisknu telefoniju dovodi do većeg kvalitet usluga i nižih cena.

"Kada imamo više provajdera, onda potrošači iz konkurencije dobiju povoljnije, kvalitetnije i jeftinije usluge", smatra je Kovačević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

18 h

Svet

EU dala zeleno svetlo Nemačkoj

Evropska unija je dozvolila Nemačkoj da subvencioniše delove teretne železnice sa 1,7 milijardi evra. Komisija EU odobrila je isplate u utorak u Briselu.

16:21

21.5.2024.

21 h

Podeli: