Roditelji predlažu „Tijanin zakon“

Lj. PRERADOVIĆ

21. 08. 2014. u 11:13

Igor i Mirjana Jurić podneće inicijativu za izmene i dopune Zakona o policiji. Istraga danas nastavljena saslušanjem dvojice devojčicinih drugova u Subotici

U NASTAVKU istrage u slučaju svirepog ubistva Tijane Jurić (15) iz Subotice, za čiju je smrt osumnjičen Dragan Đurić (34) iz Surčina, u Višem javnom tužilaštvu u Subotici, sutra će izjave dati Tijanini roditelji. Majka Mirjana i otac Igor treba da se izjasne da li se pridružuju krivičnom gonjenju osumnjičenog za ubistvo njihove kćerke.

Roditelji tragično preminula tinejdžerke, kako saznajemo, podneće i inicijativu za usvajanje „Tijaninog zakona“, za nestalu decu, koji podrazumeva izmene i dopune Zakona o policiji, da se u potrazi za nestalim detetom reaguje odmah.

- Nadam se da će u ponedeljak nadležnima biti predat predlog, koji bi trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri - kaže Tijanin otac Igor. - Sa Pravnog fakulteta sutra bi trebalo da dobijem kako bi taj zakon trebalo da izgleda.

Tijanin otac se nada da će preko subotičkog poslanika u republičkoj skupštini uspeti da preda predlog zakona, a ukoliko se dogodi suprotno, prikupljaće se potpisi. Već mu se, kaže, javilo oko 1.600 volontera spremnih da širom naše zemlje prikupe 30.000 potpisa, koliko je neophodno da bi se o predlogu „Tijaninog zakona“ raspravljalo u republičkom parlamentu.

Danas je u Višem javnom tužilaštvu u Subotici saslušano dvoje, od troje pozvanih devojčicinih prijatelja. U prisustvu majki, iskaze su dala dvojica dečaka, dok je treći svedok, devojčica, saznajemo, opravdala svoj nedolazak. Njeno svedočenje je odloženo za naredni petak.

Kao svedok saslušan je dečak koji je te večeri uoči Tijaninog nestanka u noći između 25. i 26. jula, sa još jednom drugaricom krenuo da je sa sportskog terena „Rata“, gde su bili na turniru u malom fudbalu, isprati do kuće. Iskaz je, saznajemo, dao i drugi dečak, koji je Tijani te večeri pozajmio duksericu, zbog koje je, iako je bila maltene nadomak kuće, odlučila da se vrati na „Ratu“.

O onome što su dečaci ispričali u svom svedočenju, kojem je, saznajemo, prisustvovao i Đurićev branilac, Viktor Gostiljac, zasad niko ne želi da saopštava. Po ranijim najavama, Tijanini drugari koji su je poslednji videli pre nego što je nestala, trebalo je da tužilaštvu predoče svoja saznanja o tome šta se te večeri dešavalo.


U BAJMOKU TRI REGISTROVANA PEDOFILA

Početkom septembra, Tijanina porodica će pokrenuti sajt sa njenim imenom. Tu će se, dodaje Igor, nalaziti njena biografija, podaci o potrazi za njom, a velika pažnja biće posvećena suđenju.

- Na tom sajtu biće poseban deo za nestale osobe - kaže Igor, napominjući da će na državnom nivou pokrenuti i sajt nestali.rs, gde bi se nalazili podaci o svim nestalim osobama i fotografije.

Igor Jurić kaže da se, dok je trajala potraga za njihovom ćerkom, saznalo da u Bajmoku ima tri registrovana pedofila. Zbog toga je odlučio da se pored planirane internet-stranice namenjene nestalim osobama, pokrene i sajt pedofili.rs. Tu bi se pored imena, objavile i njihove fotografije.

- Smatram da takve stvari treba da budu javne i da se za njih zna - objašnjava Tijanin otac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

baba Simana

21.08.2014. 15:28

Mislim da to nije dobro,ako gradjani budu pravili sajtove i na njima kacili lopove,pedofile,siledjije,korumpirane politicare(njih bi mozda trebalo),policajce,sudije...gde je tu drzava.To je vec anarhija.

Marko

21.08.2014. 16:03

Gospodine Juriću,još jednom saučešće Vama i vašoj porodici.Vaša tragedija i meni je kao čoveku nanela veliku bol.Razumem Vaša zalaganja u potpunosti,ali ništa nećete postići.Problem je u našem društvu koje reaguje tek kad se tragedija dogodi.Maloumnik iz Surčina nije dosad bio registrovan kao pedofil ,a i ne verujem da je brinuo o tome koliko Tijana ima godina,on je jednostavno isfrustriran prema ženama ,a ona je slučajno naletela.Maloletna lica ne smeju da se kreću sama posle 23h-to je zakon!

Minja

25.08.2014. 09:09

Nesporno, tragedija je velika, saucesce porodici male Tijane! Medjutim, zar ne mislite da je previse to sa Zakonima i sta mislite kada bi svaki roditelj menjao zakon i nazivao ga imenima zrtava? Ne treba tu samo menjati Zakon o policiji vec treba doneti Zakon u kome maloletna lica nema sta da treze na ulici posle 22 sata tj. bez pratnje, mozda je bolje da se o tome razmislja.

Petar

25.08.2014. 09:14

I sta cete dobiti time sto cete kaciti slike pedofila na internet, gospodine Juricu? Pa pitam ja Vas da li se moze znati ko upravlja kolima i ko ce se zaustaviti da vas, mozda, kidnapuje u jedan sat posle ponoci? Umesto toga, mozda je jednostavnije zabraniti maloletnoj deci da se u to vreme krecu sami po ulici.