Linkovi

EK pruža pomoć pogodjenim proizvodjačima


Zastave EU i Rusije u obliku pesnica
Zastave EU i Rusije u obliku pesnica

Evropska unija je danas konkretnim mjerama reagovala na rusku zabranu uvoza voća, povrća i poljoprivrednih proizvoda iz EU i Amerike. Naime odlukom Evropske komisije, odvojena su sredstva od oko 120 miliona eura za pokrivanje neposrednih troškova proizvodjača koji u ovoj situaciji nisu u mogućnosti da izvoze na rusko tržište.

Činjenica je da upravo sazrijevaju odredjene vrste voća i povrća koje bi, u normalno vrijeme, sada bile na putu ka Rusiji. Kako to danas nije slučaj, Evropska komisija je za te kritične vrste, poput paradajza, paprike, crvenog voća i kivija, odredila novac kjoji bi trebao, barem dijelom, kompenzirati gubitke.

"Predvidjen je budžet od 125 miliona eura. Ideja je da se umanji pritisak na evropsko tržište, umanji gubtak na izvozu i to za ovako relativno kratko vrijeme. Ovo dolazi nakon hitnog sastanka sa predstavnicima država članica, slijedeći proceduru za hitne situacije. Italijansko predsjedništvo EU je najavilo i sastanak ministara poljoprivrede za 5. septembar kada će se razmotriti ukupna situacija na tržištu.", kaže portparol Evropske komisije, Rodžer Vajt.

Novac će biti na raspolaganju najkasnije do kraja novembra, a već krajem ove sedmice će se u Briselu ponovo okupiti eksperti iz ove oblasti da razmotre gdje i kako pokriti nove gubitke koji će sigurno doći kako odmiče godina i gomilaju se zalihe neprodatih poljoprivrednih proizvoda. Pretpostavlja se da će tako Komisija dijelom pokriti i besplatno dijeljenje voća i povrća po školama i ostalim ustanovama, imajući na raspolaganju ukupan find od oko 420 miliona eura.

Inače, ova hladnoratovska situacija na tržištu već pokazuje svoju cijenu i na evropskoj strani. Ukupan izvoz u Rusiju je u periodu januar - maj ove godine za 12 posto niži nego prošle. Vjeruje se da će, kako ukrajinska kriza ne pokazuje znakove smirivanja, sankcije, ali i ukupni troškovi sa obje strane, evropske i ruske , samo dobiti na zamahu.

XS
SM
MD
LG