Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 16.08.2014.
07:46
N. Đorđević - Vesti A

Život sa 20 odsto srca

Jovana Balaban (28) iz Kragujevca nikada neće zaboraviti 22. jul ove godine kada je čekala da dobije novo srce. Posle šest sati neizvesnosti i straha ugasila se nada da će joj biti urađena transplatacija jer rodbina preminule osobe nije smogla snage da potpiše dokument o donorstvu.

Ne odustaju od borbe: Jovana Balaban sa majkom
 

Ova apsolventkinja ekonomije je u bolničkom krevetu zbog slabog srca koje radi sa tek 20 odsto kapaciteta i jedina misija koja je sada za nju moguća je da apeluje na ljude da imaju donorske kartice.


Jovana je od prošlog novembra na listi Kliničkog centra Srbije za transplantaciju i od tada je svaki dan pun nade da će se za nju negde naći srce. 

I razočaranje boli

- Strepeći sam čekala taj dan. Najgore je razočaranje kad vam kažu da ipak nećete dobiti novo srce. Taj osećaj je veći od straha od operacije. Jedino što mogu da uradim sada za sve nas koji čekamo novu šansu za život jeste da apelujem na ljude da doniraju organa. U svetu po tom pitanju ne postoje tabui. Nikome nije lako da priča o ovome, znam. Nije lako ni porodicama potencijalnih donora da potpišu taj dokument. U tom trenutku ne mogu da razmišljaju o tome da li mogu nekom da spasu život - kaže Jovana.

- Taj dan nikad neću zaboraviti. U 11 sati su mi javili da postoji potencijalni donor. Znalo se da mi srce te osobe odgovara.  U 14 sati rekli su mi da još ne znaju da li ću biti operisana... Ležala sam u krevetu i razmišljala šta još moram da uradim u životu, dok ne bude prekasno. Da diplomiram, udam se, rodim dvoje dece... Ali u 17 sati su mi saopštili da rodbina potencijalnog donora nije dala pristanak. Razumem familiju te osobe... I oni imaju prava na svoja osećanja i uverenja - kaže Jovana.


Razbolela se još kao petogodišnja devojčica od tumora. Od lekova koje je pila oslabilo joj je srce, iako se u medicini, kako su im rekli, takav slučaj dešava jednom u milion. Njena majka Snežana, koja svakodnevno bdije nad posteljom svoje ćerke, jedva se suzdržava od plača. Ali ne odustaju od borbe.


- Tog dana nisam mogla da dišem od neizvesnosti. Strašno je kad se nađete u situaciji da znate da je nečije dete umrlo, a da istovremeno postoji šansa da vaše dete živi - kaže Snežana.


Od pre tri godine Jovana ne živi kao i svi njeni vršnjaci. Više je u bolnici nego kod kuće. A i kad je sa svojima uglavnom leži, teško diše i ne izlazi iz sobe. Ne može ni na fakultet na kome joj je ostao još samo jedan ispit do diplome.


U poslednjih 10 meseci ona je tri puta ležala u bolnici zbog oslabljene funkcije srca. Kaže da su svi njeni planovi stali jer bez te operacije oseća se kao da nema pravo da mašta i sanja o tome šta bi sve mogla da postigne u životu.
- Jedino znam da ako i kad dobijem novo srce, odmah ću postati donor organa - kaže Jovana.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online