Konvoj još stoji, napetost raste

Tanjug

15. 08. 2014. u 08:24

Konvoj ruske humanitarne pomoći građanima u istočnoj Ukrajini, još stoji na teritoriji Rusije bez dozvole Kijeva da pređe granicu

Konvoj ruske humanitarne pomoći građanima u istočnoj Ukrajini, još stoji na teritoriji Rusije bez dozvole Kijeva da pređe granicu, a za to vreme raste kontroverza u vezi njegove namene i sadržaja. Zapadni političari i javnost tvrde da je humanitarni konvoj samo paravan za ulazak ruske vojske u Ukrajinu, kao i da se takav upad dogodio sinoć kada su desetine njihovih vozila prešla granicu.

Moskva je negirala te navode optužujući Kijev da pojačava vojne akcije na istoku Ukrajine, kako bi sprečio dostavljanje humanitarne pomoći proruskom stanovništvu, preneli su ruski mediji.

Dodatnu tenziju, ali i konfuziju, podigao je svojom izjavom ukrajinski predsednik Petro Porošenko, tvrdeći da je artiljerija njegove armije uništila veći deo ruskog vojnog konvoja koji je sinoć ušao u Ukrajinu.

Rusko ministarstvo odbrane odmah je demantovalo ovu informaciju.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nedugo zatim saopštilo je da "postoje izveštaji da ekipa kaznenog bataljona Ajdar" u sastavu ukrajinske vojske, planira da kod Luganska eksplozivom uništi kamione humanitarnog konvoja, pa da za to optuži proruske snage.




Narodna milicija u Lugansku, navodno je danas zarobila grupu Nacionalne garde Ukrajine koja je pripremala napad na ruski humanitarni konvoj.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov razgovarao je danas sa ukrajinskim kolegom Pavelom Klimkinom istakavši potrebu za snažnijim učešćem međunarodnih agencija uključenih u sprovođenje ove humanitarne misije.

Iz Brisela su danas optužili Moskvu da je ruska armija sinoć upala na teritoriju Ukrajine, a izveštaje o "upadu" objavili su britanski listovi "Gardijan" i "Telegraf".


Sa ministarskog sastanka šefova diplomatije država EU saopšteno je da bi svaka vojna akcija Rusije u Ukrajini, pod bilo kakvim izgovorom, uključujući i humanitarni, bila smatrana "otvorenim kršenjem međunarodnog prava".

U ministarskom saopštenju istaknuto je da je EU spremna da razmotri dalje sankcije Rusiji u skladu sa razvojem situacije na terenu.

Generalni sekretar NATO Anders fof Rasmusen rekao je ranije danas da je tokom prošle noći "Rusija ušla u Ukrajinu", kao i da "to samo potvrđuje činjenicu da postoji stalni priliv oružja i boraca iz Rusije u istočnu Ukrajinu i predstavlja jasan znak kontinuirane umešanosti Rusije u destabilizaciju istočne Ukrajine".

U međuvremenu ruska agencija Itar tass javila je da je zakazan sastanak Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke na nivou ministara spoljnih poslova, kao i da će dnevni red razgovora biti određen na dan susreta.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (34)

Zoran

15.08.2014. 11:26

G-dine Putine ne časite ošinite koju raketu po satanistoima, pa onda pregovarajte. Tako katolička krstaška horda radi. Krvava šapa iz vatokana prvo puca, pa pregovara.Ukrajinski Desni sektor to je lojolina vojska nad vojskama to su pravoslavni rusi prevedeni u katolike. Naše ustaše su blage. Ukrajinske ustaše su vojska Vatikana koji bi rođenu majku zaklaki i napili joj se krvi u veću slavu satane.

Mutavi

15.08.2014. 20:57

@Zoran - Znači Lavov treba poravnati raketama srednjeg dometa, civile proglasiti kolateralnom štetom.

dule

15.08.2014. 11:30

Ukrajina i neki zapadni zvanicnici smatraju da ce Ruska vojska na taj nacin uci u Ukrajinu.Mrznju prema Rusima ja bih nazvao i fasizmom,a toga na zapadu ima,ne manjka.Ali i u Ukrajini.Znaci sve probleme koje su zapad i kauboji napravili treba pripisati Rusiji.Nema tu mira dokle god se taj Zapad i ameri prave mirotvorci.

RabRadomir

15.08.2014. 13:00

Ma sta ih pitate vozi to u Lugansk, koga pitaju ameri kada salju svoju humanitarnu pomoc,ne prezaju ni od koga,Putine ne budi bas previse fin,nije to dobro.

Sasa

15.08.2014. 14:05

Pobeda Rusije!!! Zapad i ukrajinski neonacisti su izgubili rat za srca civila u novim republikama, ovo je pocetak njihovog kraja tamo.

Vladimir

15.08.2014. 14:34

Ukrajinski SNBO je upravo demantovao ovu vest... Što verovatno znači da je tačna.

maja

15.08.2014. 18:33

@eni - a sta bi ti?Da udje u Ukajinu pa da ovi ludaci sa zapada grunu na Rusiju i onda da nas sve zajedno pobiju,aj tisina

viganj

15.08.2014. 17:24

ovaj iz Litvanije ima podatke da su Rusi prešli, a NATO, SAD, i EU nemaju ni satelita, ni para, ni tehnike, da to znaju... proveravaju novinske članke..pa to nije za verovati...pa ko vam veruje .... zemljo otvori se..

butros

15.08.2014. 18:01

Ih lako je iživljavati se i nizati pobede u bitkama nad nepostojećim vojnim konvojem.. :-D Hahahahahha...............

butros

15.08.2014. 18:03

Ušli Rusi u Ukrajinu..Ušli Bugari u Sofiju.. Ista žvaka.. :-D Hahahahahaha....

Prason 34. reda

15.08.2014. 18:12

Početak kraja Ukrajine, ... dosta je i trajala s obzirom da je veštačka tvorevina.

Утеривач

15.08.2014. 19:03

Ето Порошенко "решио проблем" па ЕУ ни САД не морају да се труде да прете! А пре ће бити да тај "проблем " није ни постојао

serbianhoops

15.08.2014. 19:12

Izvor te cele price su novinari Guardiana Shaun Walker (@Shaunwalker7) i Telegrafa Roland Oliphant (@RolandOliphant) koji su navodno videli tu kolonu da prelazi granicu i ulazi u Ukrajini/Novorusiji (kako god) i gle cuda ti "novinari" nisu postavio nikakvu sliku niti video koja bi to potvrdila. Sto je pravo cudo u danasnje vreme kad svaki obicni gradjanin moze sve slika i sa snima zahvljajuci mobilnim telefonima. Dakle zapadna propaganda "at it finest"

Vitomir

15.08.2014. 19:40

Ako je to tačno to je zločin nad zločinima. I to ne samo ukrajinskih nelegalni tzv. vlasti. Nego i svih onih koji su dali svakojaku podršku tim nelegalnim vlastima u Ukrajini.

jovandeka

15.08.2014. 20:04

Koja artiljerija.Imate na You tube snimak,kako izgledaju ukrajinski artiljerci.Pijani,kao majka,nameštaju cev minobacača u postolje i obaraju minobacač na sebe.Šta oni da pogode.Jedino flašu i da na taj način odagnaju strah od Rusa i njihovog napada.Ovaj poslastičar,koji šatro uništava ruske kolone,je samo pion u rukama propadande Amerike i NATO.Ne shvataju Ukrajinci da im se brzo primiče sudnji dan,a to je zima i nedostatak gasa.

vlada

15.08.2014. 20:11

Porošenko se stvarno uživeo u ulozi američkog gaulajtera i to prilično narcisoidno! Rusi ako budu ulazili ti nećeš stići da se "obrišeš"!

Vozač

15.08.2014. 20:23

Ovi kamioni sigurno nisu džabe prevalili ovoliki put. Nešto će se ovde izdešavati ...

Djordje Petrovic

16.08.2014. 08:04

@Vozač - IStog sam misljenja. Mozda ih Rusi same drze na granici da naprave neki izgovor da udju sa vojskom. Ovolka suzdrzanost Putina moze znaciti samo da ili Rusi rade sto rade vec od Napoleona, a to je da zrtvuju zemlju i ljude sada, da bi kad dodje pravi trenutak udarili svom silinom, ili su ovi sa zapada dovoljno ludi da pokrenu novi svetski rat, a Putinu se ne ulazi u to kad ce strateski sa bricsom i Kinom ionako ce da sruse dolar i zapadnu ekonomiju, a mozda od svega pomalo.

boško

15.08.2014. 20:30

ruska vesna.com 20 ukrainaca ubijeno 10 ranjeno zaplenjeno 4 bacača raketa uragan 2 minobacača tulipan i dve haubice d-30.postoji slika na kojoj se vide tenkovi od prorusa na kojima piše NA KIEV.

Mirko

15.08.2014. 20:32

Ukrajinski neonacisti i zapadne hijene traze jos malo vremena da razmisle na koji nacin ce da izgube ovaj rat koji su zapoceli protiv Rusije. Uhhh, uh,uh...Sah mat.

Mutavi

15.08.2014. 20:53

Zavrnite slavinu na severnom toku na par sati i pravite se neinformisani. Posle možete da date bilo kakvo saopštenje. Da malo zaprška procvrči, da vidite kako Merkelova postaje kao gnjila kruška. A i južni tok neće više biti sporan...

СЕНОВИЋ

15.08.2014. 20:59

На тлу словенске, руске Украјине је на делу покушај стварања Хазарске државе. Само што то словенски живаљ не види.Порошенко(Ваљцман), Тимошенко(Капитељман), Јацењук(Бакаи), Кличко (Етинзон) , Фротман, Коломоиски и др. Сви се крију иза словенских презимена. Зна се ко су они чије се презиме завршава на МАН.

lemi*ch

15.08.2014. 22:11

Mi u Evropi 1945 smo se oslobodili jednog Diktatora a dobili drugog sa sve njegovim malim Diktatorcicima pa prema tome od 1945 godine mi imamo Diktaturu; vlasti, ponasanja, govora, Banaka, Novina, "slobode" i to se zove skraceno Globalne Diktature. Svaki Narod ili Vlada koja se pokusa osloboditi takve Diktature dobije po nosu ili padaju bombe po njima. Kako da se oslobodite te Globalne Diktature jedan od nacina je bojkot svega sto je strano a volite domace i nacionalno jedinstvo ali tvrdoglavo

Djordje Petrovic

16.08.2014. 08:01

@lemi*ch - Jedino sto nema vise nista domace... Ko sto rece Beko, Srbija je mrtva, treba samo neko da je sahrani.