Najnovije vesti
Vesti Svet
Ruska pomoć biće dostavljena Donjecku preko Crvenog krsta

Ruska pomoć biće dostavljena Donjecku preko Crvenog krsta

Prijem i distribuciju ruske humanitarne pomoći u samoproklamovanu Donjecku Narodnu Republiku (DNP) nadgledaće Međunarodni komitet Crvenog krsta (ICRC), saopštila je danas pres služba DNP.

502675_rusija-humanitarna-pomoc-ukrajina-01reutersfoto-reuters
502675_rusija-humanitarna-pomoc-ukrajina-01reutersfoto-reuters

Premijer DPR Aleksandar Zaharčenko je izjavio kako je prijem humanitarne pomoći postao moguć nakon konsultacija sa delegacijama ICRC u Rusiji, Belorusiji i Moldaviji.

Zaharčenko je izrazio nadu da će distribucija pomoći biti transparentna koliko god je to moguće, dodajući da je će je nadzirati i komisija DPR, u kojoj će, osim zvaničnika vlade te samoproklamovane republike, biti i poslanici novorosijskog parlamenta i predstavnici organizacija Narodni front Novorosije i Fondacija donbaske zajednice.

Ruski konvoj od gotovo 300 kamiona se danas zaustavio blizu grada Kemensk-Šahtinski, oko 50 km od granice sa Istočnom Ukrajinom.

Konvoj je napustio region Moskve u utorak sa više od 1.800 tona pomoći, uključujući medicinsku opremu, hranu za bebe, vreće za spavanje i električne generatore.

Rusko ministarstvo inostranih poslova pozvalo je danas na trenutni prekid vatre u Istočnoj Ukrajini kako bi se omogućila bezbedna isporuka humanitarne pomoći civilnom stanovništvu.

Ministarstvo je pozvalo zaraćene strane da pokažu političku volju da se ublaži patnja stanovništva u regionu zahvaćenom borbama.