Život i ljudi

0

Čaša omiljenog vina može da vam uništi zube, evo kako

Autor: VV

Izvor: SuperŽena

Čaša omiljenog vina može da vam uništi zube, evo kako

Izvor: Foto: Foter

Stomatolozi navode da samo jedna čaša vina može da isuši usta, izvuče kalcijum iz zuba i prouzrokuje neprijatan dah. Alkohol se takođe sve više dovodi u vezu sa rakom usta.

Test kiselosti

Kada stavimo kiselu vrstu hrane ili pića u usta poput citrusnog voća, voćnog soka, kafe ili čokolade, zubna gleđ – bela zaštitna obloga od kalcijuma na površini zuba, počinje da se rastvara. To se dešava zato što kiselina omekšava gleđ, dozvoljavajući da određeni deo kalcijuma procuri, oslabljujući na taj način strukturu zuba. Kada se gleđ u potpunosti istroši, nervi ispod površine postaju izloženi, što uzrokuje osetljivost i bol.

Većina alkoholnih pića je veoma kisela, dok su penušava pića podjednako kisela kao i sok od pomorandže. Po pravilu, suva penušava vina su najgora opcija jer sadrže ugljen dioksid, koji je sam po sebi kiseo. Zato je umesto šampanjca ili proseka (prosecco) bolje opredeliti se za manje kiselo vino.

Gazirani napici bilo koje vrste takođe predstavljaju pretnju jer proizvođači u njih stavljaju mnogo karbonske kiseline da bi proizveli mehuriće, koja razorno deluje na zubnu gleđ.

Po pravilu, belo vino ima veću kiselost od crvenog, iako i jedno i drugo negativno utiču na zdravlje zuba.
Doktor Henri Klover, stomatolog, navodi da uvek postoji način da zaštitite svoje zube od kiseline. “Ako dodate dosta leda u piće, ublažićete razorni efekat alkohola. Iznenađujuće je da pivo nije toliko pogubno za zube jer sadrži dosta kalcijuma, što podstiče stvrdnjavanje zuba”, izjavio je.

“Strejt” viski ili votka sa mnogo leda slabo su kiseli. Najbolje je da pomešate alkoholno piće sa običnom vodom.

Potrudite se da, dok pijete, usta redovno ispirete običnom vodom. Ili, još bolje, stavite malu flašicu tečnosti za ispiranje usta u svoju torbu jer će ona najbolje neutralisati kiselinu.

 

Neprijatan dah

Alkohol izaziva dehidrataciju tela, uključujući i usta, a takođe je i diuretik, što uzrokuje smanjeno lučenje pljuvačke. Pljuvačka igra veliku ulogu u borbi protiv bakterija u ustima, i kada su usta suva, mikroorganizmi bujaju, što vodi stvaranju zubnog plaka, a samim tim, neizbežno, i neprijatnog daha.

Plak, dalje, uvećava rizik od propadanja zuba, i može da izazove bolesti desni, prilikom kojih bakterije iritiraju desni čineći ih suvim, otečenim ili inficiranim, što dovodi do krvarenja prilikom pranja zuba.

A ukoliko ste žena u menopauzi, rizik od pojave suvih usta dvostruko se uvećava jer se, kao deo prirodnog procesa starenja, smanjuje vlažnost usne duplje.

Zato je najbolje uzeti žvaku bez šećera jer će time biti podstaknuto lučenje pljuvačke.
 

Rizik od pojave raka

Sudeći prema istraživanjima britanske organizacije “Cancer Research UK”, između 75 i 89 odsto pacijenata obolelih od raka usta izjavilo je da često konzumiraju alkohol.

“Prekomerno kozumiranje alkohola, naročito u kombinaciji sa pušenjem, znatno povećava rizik od dobijanja raka”, upozorava doktor Karter. “Ukoliko se držite dnevne preporučene doze, ne treba da brinete, ali učestalo ispijanje posebno povećava rizik - u kombinaciji sa pušenjem i do 30 puta.”

To se dešava zato što alkohol može da ima direktan uticaj na površinski sloj ćelija u ustima, uključujući i desni i obraze, a alkoholna pića su najgori krivac.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR