UŽIVO DAN 37 USRED PRIMIRJA: Italijanski novinar poginuo u eksploziji Gazi
Foto: Reuters

Zaštitna ivica

UŽIVO DAN 37 USRED PRIMIRJA: Italijanski novinar poginuo u eksploziji Gazi

Planeta -
Simone Kamili stradao je tokom demontiranja jednog neeksplodiranog izraelskog projektila

RIM - Italijanska vlada potvrdila je da italijanski novinar Simone Kamili poginuo u današnjoj eksploziji u Gazi.

"Ovo je tragedija za njegovu porodicu i za njegovu zemlju. Još jednom jedan novinar plaća cenu rata koji traje više od tri godine", saopštila je italijanska ministarka spoljnih poslova Federika Mogerini i izrazila saučešće u svoje i u ime vlade.

Kamili je sa još četiri osobe poginuo danas u Gazi tokom demontiranja jednog izraelskog projektila, rekao je Frans presu portparol palestinskog ministarstva unutrašnjih poslova Iljad al-Buzam. U eksploziji je ranjeno i pet Palestinaca uključujući jednog lokalnog novinara.

Smrt ovog novinara, kako je istakla ministarka, "još jednom pokazuje da je hitno potrebno postići konačno rešenje sukoba na Bliskom istoku".

Prema italijanskim medijima, Simone Kamili (35) snimio je pre tri godine dokumentarac o pojasu Gaze, a radio je za više medija uključujući i Asošiejted pres. Pokrivao je događaje na Bliskom istoku, u Turskoj i na Balkanu.

Palestinske izbeglice, Foto AP
Palestinske izbeglice, Foto AP

14.10 . Palestinski pregovarači razmatraju egipatski predlog o dugoročnom prekidu sukoba sa Izraelom u Pojasu Gaze, kažu palestinski izvori. Večeras ističe 72-časni prekid vatre, koji je stupio na snagu u nedelju. Egipatski predlog je "delimično ublažavanje" izraelske granične blokade Pojasa Gaze što bi olakšalo život tamošnjeg stanovništva. Tek kasnije bi se, po tom predlogu, razgovaralo o trajnom ukidanju blokade što je glavni zahtev palestinske terorističke organizacije Hamas, koja upravlja Pojasom Gaze.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track