Pobednik 54. Sabora u Guči je Saša Krstić, Rankoviću „Zlatna truba“

V. ILIĆ

10. 08. 2014. u 09:58

Pobednik 54. Sabora trubača u Guči je Saša Krstić iz Zagužanja, nagrada publike "Zlatna truba" pripala je Goranu Rankoviću iz Guče

GUČA – „ZLATNA truba“, koju ove godine po 51. put dodeljuju „Večernje novosti“ na Saboru trubača u Guči dobio je Goran Ranković, trubač iz Guče. Za prvu trubu proglašen je Saša Krstić iz Zagužanja, dok je najbolji orkestar bio sastav Dejana Jevđića iz Rasne kod Požege, inače trostrukog dobitnika „Zlatne trube“ i majstora trube, a dobitnik nagrade za najizvornije muziciranje „Od zlata jabuka“ je orkestar Ivana Jovanovića iz Užica.




  • Presrećan sam, jer ovo mi je prva nagrada na Saboru u mom rodnom mestu, u varošici u kojoj je truba doživela procvat i zahvaljujući njoj Srbija danas ima najveći trubački festival na svetu – rekao nam je Ranković, nakon proglašenja pobednika.

Sinoćno finalno takmičenje započelo je saborskom himnom „Sa Ovčara i Kablara“, koju je ozvodilo svih 180 trubača iz 18 orkestara, koji su se takmičili u Guči. U isto vreme vedro nebo nad Gučom zaparao je vatromet. Bio je to događaj za pamćenje. Saborašima na stadionu kraj Bjelice potom se obratio predsdenik Republike Srpske Milorad Dodik:

  • Neka se zvuci trube odavde iz Guče, mesta gde stanuje Srbija, gde stanuju trubači, čuju na sve krajeve sveta, do svih Srba na ovoj planeti.

Ovogodišnji domaćin Sabora književnik Radomir Andrić kazao je da su u Guči trube uvek bile radosnice i pozvao saboraše da takve trube osete u svojim srcima, a onda je pozvao trubače na okršaj rečima: „Sviraj trubo, svirala zadugo, za veselje i ni za šta drugo“. Zatim je započeo ljuti boj trubačkih orkestara. Ređale su se pesme, kola, čočeci. Saboraši su pozdravljali svaki nastup burnim aplauzima, vriskom i igrom.




Pratite nas i putem iOS i android aplikacije