SAD: Putinove sankcije vode Rusiju u propast!
Foto: Ap

Bela kuća upozorila bivše partnere

SAD: Putinove sankcije vode Rusiju u propast!

Planeta -
Američki zvaničnici žestoko reagovali nakon što je ruski lider uveo embargo na uvoz robe iz Amerike i EU; Moskva na spisak nepoželjnih proizvoda stavila i one iz Australije, Norveške i svih zemalja koje su njoj uvele kaznene mere

MOSKVA - Bela kuća reagovala je odmah nakon što je ruski lider Vladimir Putin potpisao ukaz kojim se u Rusiju zabranjuje uvoz prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda iz Evropske unije, SAD, Australije, Kanade i Norveške, istakavši da će takav potez samo još više produbiti međunarodnu izolaciju Ruske Federacije i odvući je u propast.Portparolka Bele kuće Lora Lukas Magnuson objasnila je da će kontrasankcije zvanične Moskve onim državama koje su prethodne nedelje njoj uvele kaznene mere naneti dalju štetu ruskoj ekonomiji i da će ona kasnije teško biti nadoknađena.Nacionalni interesiIstovremeno, ruski premijer Dmitrij Medvedev juče je istakao da će Rusija po svaku cenu zaštititi svoje nacionalne interese i da će zbog toga uvesti zabranu uvoza govedine, svinjetine, mesa živine, ribe, sira, povrća i voća iz Australije, Kanade, EU i svih drugih zemalja s kojima je dosad ostvarivala saradnju, a koje su zbog situacije u Ukrajini uvele sankcije njenim kompanijama i pojedincima. Kako je naglasio, ruske kaznene mere ostaće na snazi do 7. avgusta naredne godine, ali s mogućnošću revidiranja, a u narednom periodu njegova zemlja razmotriće i mogućnost zabrane letova evropskih i američkih avio-kompanija preko ruskog vazdušnog prostora.- Zaista se nadam da će kod naših partnera prevladati ekonomski pragmatizam nasuprot lošim političkim odlukama koje su donosili i da će sledeći put dobro razmisliti pre nego što pomisle da mogu da zaplaše Rusiju i nametnu joj bilo kakva ograničenja. Takođe, nadam se da ovo neće potrajati i da ćemo uspeti da obnovimo saradnju kakvu smo imali ranije - naglasio je Medvedev i dodao da Rusija ima i druge partnere u svetu.Traže druge saradnikePrema rečima zvaničnika jednog od najvećih ruskih uvoznika poljoprivrednih proizvoda „Roseljhoznadzora“, oni će se u narednom periodu fokusirati na proširivanje saradnje s Čileom, pogotovo kada je reč o uvozu povrća, voća, ribe, školjki, mesa i mleka.I pored takvog samouverenog stava ruske strane, američki predsednik Barak Obama naglasio je da sankcije Zapada koje je uveo Rusiji i te kako pokazuju rezultate.- Sankcije vrše ogroman pritisak na rusku privredu, i to nije samo moja procena. Ako pogledate šta se dešava na tržištu i procene o odlivu kapitala, ako pogledate prognoze ruskog ekonomskog rasta, videćete da je privreda Rusije stala u mestu - naglasio je Obama.

Odlučio da preduzme drastične kontramere uprkos riziku...Vladimir Putin
Odlučio da preduzme drastične kontramere uprkos riziku...Vladimir Putin

Lider SAD o velikoj krizi u Ukrajini OBAMA: RUSKA INVAZIJA POKRENULA BI NOVA PITANJAPredsednik SAD Barak Obama izjavio je da Ukrajini nije potrebna dodatna vojna pomoć da bi se suprotstavila proruskim aktivistima na istoku zemlje, ali da bi eventualna ruska invazija na tu zemlju pokrenula drugačiji set pitanja. Obamine reči usledile su nakon što je NATO objavio podatak da je Rusija nagomilala oko 20.000 vojnika na granici s Ukrajinom.- Proruski aktivisti ne mogu da pariraju ukrajinskoj vojsci po snazi, ali, ako bi došlo do invazije Rusije, koja bi im pomogla, to je očigledno druga stvar - istakao je Obama.Inače, ukrajinske snage juče su pokrenule invaziju na grad Donjeck, i to na oblast oko ključne baze proruskih snaga. Tokom žestoke akcije poginula su tri civila, a ranjeno je pet. Zbog te situacije juče je kolona ljudi i automobila, dugačka gotovo kilometar, čekala da pređe granični prelaz između Ukrajine i Rusije.

Željko Sertić TRŽIŠTE OTVORENO ZA SRBIJUEkonomske sankcije koje je Rusija uvela pojedinim državama otvaraju prostor za ogroman rast izvoza naših proizvoda, rekao je Tanjugu predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Željko Sertić. On je naglasio da je rusko tržište otvoreno pre svega za šljivu, ali i za druge poljoprivredne proizvode i prerađevine, pre svega mleko, kao i konditorske proizvode.

Ne praštajuRUSI UVELI SANKCIJE I CRNOJ GORINakon što je Rusija proglasila jednogodišnju zabranu uvoza određenih poljoprivrednih proizvoda iz zemalja koje su joj uvele sankcije ili su im se pridružile, na udaru će se naći i Crna Gora, koja je podržala kaznene mere Moskvi zbog sukoba u Ukrajini. Iz Ministarstva spoljnih poslova i evropskih integracija Crne Gore juče su izrazili žaljenje zbog odluke Ruske Federacije da uvede sankcije toj zemlji, a ministar poljoprivrede Crne Gore Petar Ivanović tražio je da Moskva tačno navede o kakvim merama je reč i na šta se one odnose.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track