Putin uveo sankcije i Crnoj Gori

Među zemljama kojima je Rusija uvela sankcije nalazi se i Crna Gora.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 07.08.2014.

13:06

Default images

Rusija je proglasila jednogodišnju zabranu uvoza određenih poljoprivrednih proizvoda iz zemalja koje su joj uvele sankcije ili su im se pridružile, tako da će se na udaru naći i Crna Gora koja je podržala sankcije uvedene Moskvi zbog sukoba u Ukrajini.

Iz Ministarstva spoljnih poslova i evropskih integracija Crne Gore danas su izrazili žaljenje zbog odluke Ruske Federacije da uvede sankcije toj zemlji.

Kako objašnjavaju, usaglašavanje sa odlukama EU na liniji je ostvarivanja spoljno-političkih prioriteta, kao i poštovanja principa i vrednosti za koje se Crna Gora zalaže u medjunarodnim odnosima a da nijednog trenutka nije imalo anti-ruski karakter.

"Ministarstvo je naložilo ambasadi u Rusiji da detaljnije izvesti o specijalnim ekonomskim merama koje su definisane ukazom predsednika Rusije Vladimira Putina", saopšteno je.

Istovremeno, izraženo je uverenje da stav i poziciju Crne Gore razumeju vlasti i građani Rusije i da odluka ruskih nadležnih organa neće na bilo koji način uticati na dobre i prijateljske odnose između dve zemlje, niti ozbiljnije ugroziti nastavak i razvoj bilatetalnih odnosa i saradnje.

Dekret o "određenim ekonomskim merama", kako je zvanično saopšteno iz Kremlja, potpisao je predsednik Rusije Vladimir Putin, prenosi podgorički "Dan".

Mere su utvrđene kao odgovor na sankcije koje su uvedene Rusiji zbog ukrajinske krize, podseća list.

Zabrana uvoza poljoprivrednih proizvoda će, kako je predviđeno, odmah stupiti na snagu. Ruske vlasti imaju zadatak da utvrde konkretnu listu poljoprivrednih proizvoda čiji će uvoz biti zabranjen.

Vlada Crne Gore ranije se pridružila zaključcima Saveta Evropske unije, kojim

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

117 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: